Jak pogodzić sprzeczne informacje na temat warzyw strączkowych w diecie bogatoresztkowej? I źródło

3 odpowiedzi
Jak pogodzić sprzeczne informacje na temat warzyw strączkowych w diecie bogatoresztkowej?
I źródło
"Rośliny strączkowe zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i jest niezbędny do zwalczania zaparć oraz regulowania poziomu cholesterolu we krwi."
II źródło
"Należy ograniczyć produkty spowalniające perystaltykę jelit, m.in.: kluski, białe pieczywo, ryż, desery, banany, suszone czarne jagody, mocną herbatę, suche pożywienie, warzywa kapustne, groch, fasolę, bób."
Więc jeść czy nie?
Dzień dobry, w przypadku, gdy wskazań do eliminacji lub redukcji ilości strączków / tydzień nie ma (ograniczenie np. w SIBO, WZJG) strączki należy jeść. W zależności od wyboru produktu są bogate w białko, błonnik, który reguluje perystaltykę jelit. Każdy Pacjent reaguje inaczej na dany strączek oraz co najważniejsze na jego spożytą ILOŚĆ. Osoby zmagające się z zaburzeniami przewodu pokarmowego, m.in. refluksem żołądkowo-przełykowym, wrzodami, wzdęciami czy zespołem jelita drażliwego powinny wyeliminować je z diety bądź ograniczyć ich spożycie, w zależności od indywidualnej tolerancji i ewentualnych objawów.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
Jeżeli chodzi o zapracia to ważnym czynnikiem będzie tu ilość spożywanych warzyw, a przede wszystkim błonnika. Zalecenia w diecie bogatoresztkowej mówią o spożyciu 40g błonnika dziennie.
Jego nadmiar również może prowadzić do powstania zaparć.
Warto pamiętać, że aby blonnik uaktywnił swoje właściwości musi być dobrze "nawodniony" Dlatego warto wypijać odpowiednie ilości wody.
Warzywa strączkowe warto spożywać ponieważ mają wiele prozdrowotnych działań. Jednak nasze przewody pokarmowe różnie je toleruja. Należy więc próbować różne rodzaje, zaczynać od małych ilości i nauczyć się je umiejętnie przygotowywać.
Dzień dobry. Jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych takich jak SIBO czy choroby zapalne jelit, strączki można jeść. Poza błonnikiem i białkiem zawierają dużo witamin z grupu B i wiele cennych minerałów, np biała fasola jest dość zasobna w wapń i żelazo. Jeśli nie występują problemy z tolerancją warzyw strączkowych, polecam włączyć je na stałe do diety.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.