Jak powinna wyglądać dieta przy wykryciu licznych szczawianów wapnia w moczu?

3 odpowiedzi
Jak powinna wyglądać dieta przy wykryciu licznych szczawianów wapnia w moczu?
Dzień dobry, należałoby zastosować dietę dedykowaną pod kamicę nerkową, szczawianowo-wapniową. Należałoby ograniczyć spożycie soli w diecie + produktami zabronionymi będą: szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina, figi suszone, czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, konserwy mięsne i rybne, kiszonki, koncentraty zup i sosów, ostre przyprawy, przyprawy z dodatkiem glutaminianu sodu. Warto by było włączyć również suplementację witaminą D. Z poważaniem, S.K.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, w przypadku kamicy szczawianowo-wapniowej powinno się pić 1,5-2l wody słabo zmineralizowanej dziennie, ponadto warto wypijać świeży sok z cytryny rozcieńczony wodą, co pomaga walczyć z tworzeniem się kryształów szczawianu wapnia. Ograniczyć spożycie soli i produktów o wysokiej jej zawartości (wędzone ryby, mięso i bulion w kostkach). Ograniczyć produkty bogate w szczawiany: herbata, kawa rozpuszczalna, kakao, czekolada, białe wino, czerwone buraki, szpinak, szczaw, boćwina, rabarbar, orzeszki ziemne, orzechy pekan. Unikać nadmiaru mięsa i ryb ( 1 porcja dziennie wystarczy, 1-2 x w tygodniu włączyć cały dzień jarski ). Nie ograniczać spożycia wapnia. Jogurt czy ser biały dodany do każdego posiłku nie wpływa na zawartość wapnia w moczu, a zapewnia właściwą równowagę żywieniową. Pozdrawiam serdecznie, Marzena Wacław-Pazera dietetyk kliniczny.
Dzień dobry, podstawowe zasady żywieniowe w kamicy szczawianowo-wapniowej:
• Najistotniejsze jest spożywanie płynów:
Ilość: 2-4 litry / dobę (płyny >2,5 litra/ dzień obniżają ryzyko kamicy o 30%!)
Uzupełnianie płynów w nocy
Napoje: woda niskozmineralizowana (<1000 mg/ml), o możliwie dużym stężeniu magnezu (inhibitor powstawania kamieni) np. , lekka herbata, soki: jabłkowy, pomarańczowy, pomidorowy (rozcieńczony z wodą), zioła
• Dieta o obniżonej zawartości soli.
Produkty bogate w sód:
Produkty piekarnicze i cukiernicze
Zupy szczególnie nadmiernie dosalane i na kostkach warzywnych/drobiowych
konserwy, suche wędliny, mięso wędzone i wędliny (szynka, boczek, bekon, salami, kiełbasy, parówki, pasztety)
ryby wędzone, konserwy rybne
sery – wszystkie z wyjątkiem białego
glutaminian sodu
produkty przetworzone, typu instant, gotowe dania dostępne w sklepach, wyroby garmażeryjne
warzywa konserwowe, suszone owoce
sole specjalne, musztardy, ketchupy, majonezy, sosy gotowe
wody wysokozmineralizowane z sodem
• Wykluczyć z diety: alkohol, mocną kawę i herbatę, ostre przyprawy
• Ograniczyć spożywanie: szczaw, szpinak, botwina, buraki, rabarbar, borówki, winogrona, agrest, śliwki, rodzynki, kakao, czekolada.
• Dieta o kontrolowanej zawartości wapnia.
Pozdrawiam,
Natalia Szwed-Kisielewicz

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.