Jaką dietę powinnam stosować przy zaburzeniach schizoafektywnych aby jak najmniej przytyć?

2 odpowiedzi
Jaką dietę powinnam stosować przy zaburzeniach schizoafektywnych aby jak najmniej przytyć?
Witam. To bardzo dobrze, że postanowiła Pani o siebie zadbać. W zaburzeniach tego rodzaju rzeczywiście częstym problemem jest wzmożony apetyt, przybieranie na wadze, nadmierna masa ciała, a w konsekwencji różnego rodzaju zaburzenia metaboliczne. Dieta w takim przypadku powinna być ustalona pod indywidualne potrzeby oraz aktualny stan zdrowia, wskazana by była wizyta u dietetyka, który szczegółowo zapozna się ze stanem Pani zdrowia, wykona analizę składu ciała, uwzględni interakcje leków z pożywieniem. Nie znam szczegółowych informacji, więc mogę tylko ogólnie się wypowiedzieć. Uważam, że warto zastosować dietę bogatą w węglowodany złożone (niżej podam źródła), chude mięso, ryby, wprowadzić zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy lniany tłoczone na zimno (do sałatek). Należy wyeliminować lub przynajmniej ograniczyć spożywanie cukru, słodyczy, słodkich, kolorowych napojów, fast foodów i starać się nie podjadać między posiłkami i spożywać je regularnie co 3-4 godziny. Jeśli już pojawi się chęć podjadania, bo doświadcza Pani wzmożonego apetytu, to można chrupać lubiane i dobrze tolerowane warzywa – marchewkę, seler naciowy, pomidory, ogórki, paprykę czy rzodkiewki oraz owoce, najlepiej niskowęglowodanowe takie jak borówki, maliny, śliwki, jabłka - obecnie dostępne. Z owoców może Pani robić sorbety lub kisiele, ale bez dodatku cukru, lecz np. posłodzone słodzikiem erytrytolem, który można w przystępnej cenie kupić w Internecie. Źródłem węglowodanów złożonych jest pieczywo razowe/pełnoziarniste, graham, razowe makarony, kasze, ryż brązowy, dziki, czarny, można też ziemniaki bez omasty lub np. pieczone w piekarniku skropione łyżeczka oliwy z oliwek. Źródła białka pochodzące z chudego gotowanego, duszonego lub pieczonego w rękawie mięsa drobiowego bez skóry i tłuszczu, 1-2 razy w tygodniu, lubiane, najlepiej świeże ryby - mogą być także tłuste takie jak łosoś (ze względu na zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega3) przygotowane na parze lub bez dodatku tłuszczu w piekarniku. Warto raz w tygodniu włączyć wołowinę jako cenne źródło zarówno białka jak i witaminy B12 ważnej dla układu nerwowego. Źródłem białka są też jaja, rośliny strączkowe, chude sery twarogowe, serek wiejski, chude mleko, jogurty naturalne, aczkolwiek nie warto sięgać po produkty 0%, wystarczy, gdy będą miały do 2% tłuszczu. Jogurty czy sery można spożywać z warzywami takimi jak pomidory, rzodkiewki, ogórki, papryka, szczypiorek, sałaty lub na słodko z owocami, kefiry itp. Jeżeli słodzi Pani napoje proponuję w internecie kupić bezkaloryczny słodzik o nazwie erytrytol. Tłuszcze które warto wprowadzić do stosowania na ciepło to przede wszystkim oliwa z oliwek i olej kokosowy w niewielkiej ilości - najlepiej odmierzać małą łyżeczką do herbaty, aby kontrolować ich ilość i nie przekraczać w sumie ok. 2 łyżek dziennie. Warto wprowadzić do diety tran dobrej jakości i łyżeczkę dziennie wliczając go w ilość spożywanych na dobę tłuszczy oraz orzechy – polecam włoskie bogate w omega3, na które aktualnie jest sezon. Warzywa może Pani właściwie jeść bez ograniczeń w ramach własnej tolerancji, o ile nie są przygotowane na tłuszczu, z zasmażką lub polane omastą. Gotowane w wodzie, na parze, surowe jak najbardziej. W codziennej diecie powinno ich być minimum 400 gram. Proszę wprowadzić 4-5 regularnych posiłków dziennie co 3-4 godziny, tak żeby nie czuła się Pani głodna, pić ok. 2 l płynów dziennie mniejszymi, regularnymi porcjami (woda, napary z zielonej czy owocowej herbaty, soki w umiarkowanej ilości, raczej zjeść owoc). Jeżeli jednak ma Pani taką możliwość to jednak zachęcam do umówienia się na konsultacje z dietetykiem, dzięki temu otrzyma Pani spersonalizowaną pomoc. Pozdrawiam.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Uważam - że Ketoza, to dobre rozwiązanie.
Na przestrzeni lat wielu pacjentów potwierdza jej skuteczność w chorobach tego typu.

Pomogę.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.