Jaka jest właściwa proporcja kwasów omega 3 do omega 6 w oleju? Który olej mający właściwą proporcję
3
odpowiedzi
Jaka jest właściwa proporcja kwasów omega 3 do omega 6 w oleju? Który olej mający właściwą proporcję, nadaje się do smażenia?
Olej do smażenia powinien mieć jak najmniej kwasów wielonienasyconych czyli wszystkich omega. Powinien zawierać kwasy nasycone i jednonienasycone.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Olej używany do smażenia powinien zawierać jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ są one szczególnie nietrwałe i podatne na zmiany w wysokiej temperaturze (bardzo niekorzystne dla zdrowia). Powinien zawierać głównie kwasy tłuszczowe nasycone lub jednonienasycone, które w dużo mniejszym stopniu ulegają negatywnym przemianom pod wpływem wysokiej temperatury. Do smażenia najlepiej wybierać oleje RAFINOWANE, mające wysoką zawartość kwasów jednonienasyconych i niską zawartość kwasów wielonienasyconych. Takie warunki spełniają np. rafinowany olej rzepakowy lub rafinowana oliwa.
Do smażenia nie nadają się popularne oleje tj. olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, z pestek dyni, sezamowy, ponieważ w nich przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (które szybko utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury).
Pozdrawiam serdecznie!
Do smażenia nie nadają się popularne oleje tj. olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, z pestek dyni, sezamowy, ponieważ w nich przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (które szybko utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury).
Pozdrawiam serdecznie!
W polskiej diecie im większa zawartość omega 3 w produkcie tym lepiej ze względu na jej częsty niedobór. Najlepszym jej źródłem z olejów jest olej lniany i konopny jednak nie nadają się one do smażenia tylko do spożywania na zimno. Najlepszymi tłuszczami do smażenia mogą być olej kokosowy lub smalec ze względu na niską zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.