Jaki wpływ ma dieta na pamięć?

9 odpowiedzi
Nigdy nie miałam problemów z zapamiętywaniem. Przyszedł jednak taki dzień, w którym zdarzyło mi się zapomnieć o bardzo ważnej sprawie. Wówczas zdałam sobie sprawę, że moja pamięć zaczyna trochę szwankować. Koleżanka wspomniała mi, że czytała kiedyś artykuł, mówiący o tym, że zbilansowana dieta może pozytywnie wpłynąć na ludzką pamięć. Jakie produkty żywnościowe trzeba spożywać w tym celu?
Węglowodany złożone np. nasiona, ziarna zbóż, mąka z pełnego przemiału.
Bogate w witaminy z gruby B, lecytynę, żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor, kwas linolowy.
Odpowiednio ułożona dieta, sen, ruch jest podstawą prawidłowej pracy mózgu.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Tak, wpływa ponieważ dostarcza Nam wszystkich niezbędnych składnikach odżywczych oraz mikro i makroelementach takich jak selen czy omega-3 o których często zapominamy :)
Dieta ma wpływ niemalże na wszystkie procesy życiowe. Tylko dieta skomponowana prawidłowo, zawierająca odpowiednie proporcje makroskladników, vitamin i mikroelementów jest gwarantem dobrego funkcjonowania. Niemniej polecam zwiększyć spożywanie produktów bogatych w omega 3, np tranu.
Proszę też rozważyć diagnostykę boleriozy. Pozdrawiam :)
Szanowna Pani,

Problemy z koncentracją i pamięcią najczęściej są wynikiem stresu, zmęczenia i braku snu. Najlepszym sposobem na koncentrację jest wówczas odpoczynek i odpowiednia ilość snu.Mimo, że mózg stanowi zaledwie około 1 400 gram czyli 2% masy naszego ciała, jest uważany za najbardziej energochłonny. Pochłania ok. 20% dostarczonych organizmowi składników energetycznych oraz 20% wdychanego tlenu. Wykazano, że mózg ludzki każdego dnia wykorzystuje 60% glukozy krążącej w krwiobiegu człowieka, co stanowi około 450 kalorii. Glukoza jest głównym źródłem energii dla komórek mózgowych. Musi być ona nieustannie dostarczana organizmowi w postaci odpowiednich składników pokarmowych będących ich nośnikami. Podstawą diety powinny być węglowodany złożone np. pieczywo pełnoziarniste, makaron żytni, ryż brązowy, kasza gryczana itp. Są one doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, dzięki któremu glukoza zostaje powoli uwalniany do krwioobiegu i stanowi długofalowe źródło energii dla mózgu. W codziennej diecie należy zwrócić szczególną uwagę na podaż produktów takich jak :
* jajka-są one doskonałym źródłem lecytyny, w skład której wchodzi cholina, poprawiająca zdolność koncentracji, pamięć, refleks oraz ogólną wydolność psychofizyczną.
Ponadto dostarczają nam spore ilości żelaza, cynku oraz wszystkich witamin z grupy B (zwłaszcza B12 i B6), które pełnią rozmaite funkcje w układzie nerwowym i są niezbędne do jego działania.
*orzechy i nasiona- posiadają wszystkie ważne składniki odżywcze konieczne do funkcjonowania mózgu – magnez, cynk, żelazo, witaminę E oraz witaminy z grupy B.
Nie należy również zapominać o składzie kwasów tłuszczowych w orzechach – dominują wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 3.
* ryby- zwłaszcza tłuste ryby morskie takie jak łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki– są one doskonałym źródłem NNKT z rodziny omega 3 (DHA – kwas dokozakeksaenowy i EPA – kwas eikozapentaenowy), z których zbudowane są osłonki mielinowe komórek nerwowych.
*awokado- jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6. Znajduje się w nim lecytyna, która jest składnikiem poszerzającym komórki w mózgu i prowadzącym do odpowiedniego ukrwienia rejonów mózgu odpowiedzialnych za pamięć. Awokado pomaga również w koncentracji, opóźnia proces starzenia i zapobiega rozwojowi chorobie Alzheimera. Zawiera witaminy: A, B1, B2, PP, C, K, H oraz wapń, potas
*woda- 82% naszego mózgu to woda i to od niej zależy przewodzenie impulsów nerwowych, czyli szybkość i jakość Twojego myślenia. Proszę sprawdzić czy odpowiednio Pani się nawadnia.
*owoce jagodowe- są źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki.

Bardzo proszę również o wykonanie podstawowych badań oraz oznaczenie poziomu witamin z grupy B (przede wszystkim witaminy B12) oraz witaminy D.

W razie pytań bardzo proszę o kontakt.

Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk kliniczny
Anna Kołdon
Witam, pełnowartościowa dieta zawierająca właściwą ilość wszystkich składników energetycznych i witaminowo-mineralnych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na ogólną kondycję układu nerwowego i zdolności poznawcze. Należy zatem odżywiać się racjonalnie. Trudno przypisywać wyłączną zasługę jednej grupie produktów, jednak należy uzupełniać codzienną dietę w kwasy tłuszczowe omega 3, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, o czym często zapominamy. W diecie powinny zdecydowanie częściej występować ryby, orzechy i pestki.
Witam serdecznie
Jak najbardziej nasze żywienie ma wpływ na pamięć. Istnieje parę zasad, które pomogą w utrzymaniu naszego układu nerwowego na wysokich obrotach.
Przede wszystkim regularność posiłków dla sprawnej pracy naszego mózgu aby wiedział,że zawsze będzie miał dostarczone pożywienie.
Dieta bogata w:
* ryby, tłuszcze omega-3
*mięso, wit, z grupy B
*owoce i warzywa jako stała dostawa witamin
a także orzechy włoskie, które już kształtem przypominają budowę mózgu.
Pozdrawiam
Sprawność umysłowa zależy od właściwie zbilansowanej diety. Szczególnie ważne dla rozwoju umysłowego są witaminy, minerały, produkty zawierające NNKT i węglowodany zlożone.
Sugeruję wizytę: - 250 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam. Oczywiście, że prawidłowa dieta będzie wpływała pozytywnie na pamięć. Głównym źródłem energii powinna być ta, która pochodzi z węglowodanów złożonych. To znaczy, że należy spożywać produkty pełnoziarniste, mąki z pełnego przemiału, kasze i rośliny strączkowe. Dzięki nim węglowodany są stopniowo uwalniane do krwi, a to zapewnia stopniowy i kontrolowany zastrzyk energii dla naszego mózgu. Mózg do prawidłowej pracy potrzebuje także witamin z grupy B oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) zawartych w rybach i olejach. Po więcej informacji i indywidualnie dobraną dietę zapraszam do mojego gabinetu w Łomiankach.
Szanowna Pani,
jakość diety wpływa bardzo mocno na funkcjonowanie całego organizmu, więc także układu nerwowego odpowiedzialnego m. in. za pamięć. W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminy z grupy B, żelazo, cynk, potas, magnez czy fosfor. Ważny będzie także udział kwasów omega-3, lecytyny oraz witamin A, C, E.

Z poważaniem,
Sławomir Kula

Eksperci

Katarzyna Monika Adamska

Katarzyna Monika Adamska

Psychiatra

Kraków

Patrycja Konopka

Patrycja Konopka

Psycholog

Legnica

Anita Sadurska

Anita Sadurska

Psycholog, Psychoterapeuta

Gorzów Wielkopolski

Lesia Sipko

Lesia Sipko

Neurolog

Warszawa

Magdalena Szpakowska

Magdalena Szpakowska

Psycholog

Wrocław

Krzysztof Stanisław Pawłowski

Krzysztof Stanisław Pawłowski

Internista, Reumatolog, Alergolog

Nowy Sącz

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 16 pytań dotyczących usługi: zaburzenia pamięci
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.