Jakiego oleju używać w diecie?
1
odpowiedzi
Mam sporą nadwagę. W końcu po wielu latach postanowiłem coś z tym zrobić, więc jestem na dość rygorystycznej diecie. W związku z tym mam pytanie odnośnie tego jakiego oleju powinienem używać, aby nie miało to wpływu na moją wagę. A może w ogóle powinienem zrezygnować z używania oleju używanego powszechnie w kuchni i zastąpić go czymś innym, zdrowszym?
Witam, rezygnacja z olejów roślinnych będących cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych nie jest dobrym pomysłem, nawet podczas redukcji masy ciała. Umożliwiają one przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), wspomagają pracę mózgu i układu krwionośnego a także wpływają na stan skóry i włosów. Regularne i umiarkowane ich spożycie może nawet ułatwiać proces odchudzania! Średnio zaleca się 2-3 łyżki stołowe jako dodatek do zup, sałatek lub dodawanie ich do dań duszonych pod koniec obróbki termicznej. Ważne jest to aby generalnie nie używać olejów roślinnych do smażenia, przy czym ta technika kulinarna nie jest również polecana na diecie odchudzającej.
Jeśli chodzi o rodzaj oleju to tak naprawdę nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy od tego jak wygląda Pana dieta i jakie znajdują się w niej rodzaje kwasów tłuszczowych a jakich brakuje. Ja najczęściej polecam pacjentom olej rzepakowy (najkorzystniejszy profil kwasów tłuszczowych, najlepiej wybierać olej rzepakowy tłoczony na zimno), oliwę z oliwek (duża ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, których brakuje w naszej diecie) i olej lniany (duża zawartość kwasów omega-3, ale duża podatność na zepsucie, z tego względu należy go zużyć przez 2 tygodnie po otwarciu butelki i trzymać z dala od światła, najlepiej w lodówce). Wymienione oleje można spożywać rotacyjnie, np. po 2 rodzaje dziennie (1-2 łyżki oliwy do sałatki i 1-2 łyżki oleju rzepakowego do dania pieczonego czy duszonego).
Jeśli chodzi o rodzaj oleju to tak naprawdę nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy od tego jak wygląda Pana dieta i jakie znajdują się w niej rodzaje kwasów tłuszczowych a jakich brakuje. Ja najczęściej polecam pacjentom olej rzepakowy (najkorzystniejszy profil kwasów tłuszczowych, najlepiej wybierać olej rzepakowy tłoczony na zimno), oliwę z oliwek (duża ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, których brakuje w naszej diecie) i olej lniany (duża zawartość kwasów omega-3, ale duża podatność na zepsucie, z tego względu należy go zużyć przez 2 tygodnie po otwarciu butelki i trzymać z dala od światła, najlepiej w lodówce). Wymienione oleje można spożywać rotacyjnie, np. po 2 rodzaje dziennie (1-2 łyżki oliwy do sałatki i 1-2 łyżki oleju rzepakowego do dania pieczonego czy duszonego).
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Podobne pytania
- Wpadłam ostatnio na pomysł oczyszczenia mojego organizmu. Nie chcę jednak podchodzić do tej sprawy zbyt radykalnie. Stwierdziłam, że moim pierwszym krokiem będzie głodówka prowadzona regularnie raz w tygodniu. Nie wiem jeszcze, czy wytrzymam, ale myślę, że warto spróbować. Mam tylko pewne obawy jak zareaguje…
- Witam Serdecznie, wielu dietetyków na swoich profilach specjalizuje się w dietetyce wielu schorzeń, chorób. Niewystępującym, pomijanym problemem w opisach jest trądzik. Czy istnieje możliwość skomponowania diety, która pomoże w walce z trądzikiem? Czy występuje u Pani możliwość podjęcia ułożenia takiej…
- Dzień dobry czy zajmuje się Pani dietą w łysieniu plackowatym ? Jeśli tak to jakie badania mogę zrobić przed pierwszą wizytą ? Z góry dziękuję za odpowiedź
- Witam czy zajmuję się Pani dietą dla dzieci w wieku szkolnym?Dziewczynka 11 lat.Czy terminy na wizytę są bardzo odległe?
- Witam, Znalazłam Pani adres w internecie i pozwoliłam sobie napisać tego maila ponieważ mam nast. problem: Dn. 22 lipca 2016 przeprowadzono u mnie zabieg artroskopii stawu biodra prawego. Była to resekcja wyrośli chrzęstno-kostnych głowy kości udowej, resekcja patologii szyjki typu CAM, plastyka obrąbka…
- Witam Panią. Chciałabym zasięgnąć porady. Mój chłopak od około 13-14 roku życia nie je mięsa, jest wegetarianinem ze względu na pewien wypadek w szpitalu. Teraz jednak stara się przemóc psychicznie i chce zacząć znów jeść mięso. Ma teraz 25 lat. Czy (i jeśli tak jakie) będzie to miało konsekwencje…
- witam mam pytanko przy wzroście 165-166 ważę 71 kg według BMI mam nadwagę chwiałabym schudnąć 5-10kg ale karmie córeczkę czy można pogodzić bo juz usłyszałam od 1 dietetyka ze mam przestać karmić i dopiero się odchudzać , jak to rzeczywiście jest dodam ze karmimy się 1 w ciągu dnia dziennie i 1 na noc
- Witam. Czy zajmuje się Pani układaniem diet typowo dla sportowców? Wracam po kontuzji, przez którą w między czasie straciłem ok 10kg, chcę to odrobić, zacząć siłownię, ale bez diety może być ciężko.
- Witam, chciałbym zapytać o możliwość stosowania przeze mnie odżywek (m.in. odżywki węglowodanowe, białkowe oraz kreatyna) podczas chodzenia na siłownię. Choruję na cukrzycę typu 1, choroba jest bardzo dobrze kontrolowana, brak częstych hipo oraz hiperglikemii. Mam 22 lata, 175 cm wzrostu oraz 72 kg wagi.…
- Witam Chciałabym przyjść z synem do Pani na wizytę Syn jest otyły. ..Moglibyśmy przyjść po 22 sierpnia .....jaka jest cena pierwszej wizyty ....
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.