Jakieś 1,5 - 2 tygodnie temu poprzedzając ją kilkudniowym przygotowaniem zdecydowałam się na 3-4 dni
7
odpowiedzi
Jakieś 1,5 - 2 tygodnie temu poprzedzając ją kilkudniowym przygotowaniem zdecydowałam się na 3-4 dniową głodówę. Po wyjściu z niej wszystko było wspaniale, niższa waga, mniej jadłam, o wiele lepiej się czułam, miałam dużo energii, wszystko jednak zaczęło się, gdy zaczęłam w nieco większych ( niż kilka łyżek) porcjach jeśli produkty takie jak chleb, czy ryż. Szczególnie po tym drugim zaczęłam z początku mieć wrażenie, jakby mój brzuch był całkowicie przepełniony i tak naprawdę olałam to z myślą, że wszystko przyjedzie, problem jednak stał się na tyle silny, że ciężko mi jest się wyprostować, ponieważ odczuwam wtedy dość mocny ból w dolnej części brzucha, mam wrażenie, że szczególnie po środku i do tego towarzyszy mi wrażenie ciągle wciągniątego brzucha i tak jest mniej więcej już od 5 dni ( dodam, że przedtem po zakończonej glodowce jadłam same warzywa i owoce i ze dwa razy zdarzyło mi się wypić mleko, a waga jak była, taka jest.
Co może być tego przyczyną i jak zaradzić temu nieznośnemu bólowi?
Co może być tego przyczyną i jak zaradzić temu nieznośnemu bólowi?
Proszę skontaktować się z dietetykiem klinicznym. Być może ma Pani nietolerancję pokarmową na niektóre produkty. Gluten i laktoza również może powodować takie dolegliwości. Pozdrawiam. Anna Sochacka.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Rozumiem, że nigdy wcześniej w taki nasileniu nie pojawiały się takie objawy? Z pewnością bardzo tą głodówką obkurczyła Pani żołądek - proszę spróbować jeść częściej, a małe porcje i zwiększać je stopniowo - n.p o 5-10 % objętości - szczególnie, że pisze Pani, że te nieprzyjemne objawy pojawiają się po zjedzeniu większej ilości ryżu/chleba. A najlepiej skontaktować się z dietetykiem w swoim miejscu zamieszkania - jednak rozmowa daje możliwość zdobycia większej ilości informacji. A na przyszłość nabrać dobrych nawyków żywieniowych i odpuścić sobie głodówki :-)
Te bóle mogą być po pierwsze spowodowane zastosowaną głodówką, podczas której były wyeliminowane szerokie grupy produktów i powrót do nich mógł spowodować takie dolegliwości. Po drugie możliwe, że wcześniej Pani przewód pokarmowy dawał sygnały a zastosowana głodówka mogła być punktem zapalnym, po którym problemy się nasiliły. Z pewnością niezbędna jest konsultacja lekarska i dokładny wywiad żywieniowy u dietetyka. Zapraszam serdecznie :)
Dzień dobry. Wprowadzając węglowodany w naszym organizmie znacznie wzrasta poziom glukozy. Wahania glukozy mogą powodować osłabienia i senność. Z drugiej strony dokucza Pani ból, co może być przyczyną nietolerancji pokarmowej lub nadmiernej fermentacji w jelitach. Warto przeprowadzić wodorowe testy oddechowe, testy na nietolerancję glutenu lub innych składników. Najlepiej skonsultować się z lekarzem, który zbierze dokładny wywiad. Pozdrawiam, Magdalena Maławska
Szanowna Pani,
właśnie z powodów, które Pani opisała współczesna dietetyka nie zaleca stosowania głodówek. Już 24 godziny po zaprzestaniu podawania pokarmu zaczynają się kurczyć kosmki jelitowe. Dzieje się to w myśl teorii - narząd nieużywany ulega zanikowi. Pani żołądek, wątroba i trzustka spowolniły działalność wydalniczą. Obecnie pokarm, który Pani spożywa nie ulega całkowitemu trawieniu i wchłanianiu, co sprawia, że w Pani jelitach pokarm zaczyna zalegać i brzydko mówiąc gnić. To jest bezpośrednią przyczyną bólu. Aby to rozładować należy zacząć przyjmować duże dawki magnezu, probiotyki oraz enzymy trawienne. Polecam również żółciopędne herbaty. Pokarmy proszę przyjmować małymi porcjami najlepiej w postaci zup-krem, unikając produktów wzdymających (por, cebula, szparagi, fasola, groch). Produkty proszę bardzo dokładnie myć, gdyż dolegliwości, które Pani dotyczą, mogą być również powodowane przez konserwanty, czy pestycydy, które znajdują się na ich powierzchni. Jeśli to nie pomoże proszę wykonać testy na nietolerancje pokarmowe i wykluczyć obciążające Panią produkty z diety.
W przyszłości zamiast głodówki polecam dietę Dr. Dąbrowskiej, aby nie dopuścić ponownie do uśpienia pracy układu pokarmowego.
Pozdrawiam
Leszek Zabrocki
właśnie z powodów, które Pani opisała współczesna dietetyka nie zaleca stosowania głodówek. Już 24 godziny po zaprzestaniu podawania pokarmu zaczynają się kurczyć kosmki jelitowe. Dzieje się to w myśl teorii - narząd nieużywany ulega zanikowi. Pani żołądek, wątroba i trzustka spowolniły działalność wydalniczą. Obecnie pokarm, który Pani spożywa nie ulega całkowitemu trawieniu i wchłanianiu, co sprawia, że w Pani jelitach pokarm zaczyna zalegać i brzydko mówiąc gnić. To jest bezpośrednią przyczyną bólu. Aby to rozładować należy zacząć przyjmować duże dawki magnezu, probiotyki oraz enzymy trawienne. Polecam również żółciopędne herbaty. Pokarmy proszę przyjmować małymi porcjami najlepiej w postaci zup-krem, unikając produktów wzdymających (por, cebula, szparagi, fasola, groch). Produkty proszę bardzo dokładnie myć, gdyż dolegliwości, które Pani dotyczą, mogą być również powodowane przez konserwanty, czy pestycydy, które znajdują się na ich powierzchni. Jeśli to nie pomoże proszę wykonać testy na nietolerancje pokarmowe i wykluczyć obciążające Panią produkty z diety.
W przyszłości zamiast głodówki polecam dietę Dr. Dąbrowskiej, aby nie dopuścić ponownie do uśpienia pracy układu pokarmowego.
Pozdrawiam
Leszek Zabrocki
Witam, nie wiem jakie były powody tego ,że podjełą Pani głodówkę, generalnie nie zaleca się żadnych drastycznych diet, a tym bardziej głodówek w okresie jesienno- zimowym,kiedy to zgodnie z naturalnym rytmem nasz organizm gromadzi składniki odżywcze i energię, aby stawić czoła warunkom atmosferycznym.
Pani zakłóciła ten naturalny rytm i stąd dolegliwości.
Na szczęście zabiegi akupunktury dają szybką poprawę. Zapraszam
Pani zakłóciła ten naturalny rytm i stąd dolegliwości.
Na szczęście zabiegi akupunktury dają szybką poprawę. Zapraszam
Dzień dobry, najlepiej by było gdyby udała się Pani do lekarza rodzinnego i poprosiła o skierowanie na USG jamy brzusznej. Możliwe, że przyczyną bólu są problemy związane z narządami wewnętrznymi (trzustka, wątroba, przewody żółciowe i woreczek żółciowy). Niezależnie od tego polecam stosować przez okres 1-3 tygodni dietę lekkostrawną, i zachować najwyższą higienę spożywania posiłków (jeść powoli dokładni przeżuwając każdy kęs, nie pić w trakcie jedzenia, spożywać świeżo przygotowane posiłki). Pozdrawiam serdecznie, Marzena Wacław-Pazera dietetyk kliniczny
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.