Jeśli zmielimy siemię to też należy zalać wodą i poczekać 30 minut do godziny?
3
odpowiedzi
Jeśli zmielimy siemię to też należy zalać wodą i poczekać 30 minut do godziny?
Dzień dobry, tak zmielone siemię lniane również należy zalewać ciepłą wodą i w tym wypadku odstawić na 15-30 min. W tym czasie ziarna napęcznieją, a napar będzie miał konsystencję kisielu/kleiku i będzie gotowy do spożycia. Zalewanie wodą zwiększa przyswajalność składników odżywczych, dlatego również zmielone siemię lniane należy w ten sposób potraktować. Na koniec dodam, że mielenie siemienia lnianego choć cechuje się większą przyswajalnością, to również sprzyja utlenianiu witamin, dlatego najlepiej jest mielić je samodzielnie i bezpośrednio przed spożyciem, aby zminimalizować wszelkie straty :)
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dokładnie! Siemię lniane zawiera dużo błonnika, który w kontakcie z wodą nabiera żelowej konsystencji. Aby maksymalnie wykorzystać jego właściwości, zaleca się zmielenie siemienia lnianego i zalaną wodą. Proces ten nazywa się też "napęcznianiem". Po około 30 minutach do godziny siemię nabierze konsystencji żelowej i będzie gotowe do spożycia. W ten sposób lepiej przyswajalne są również składniki odżywcze zawarte w siemieniu lnianym.
Tak, jest to odpowiedni czas, aby odczekać po zalaniu siemienia lnianego wodą. Otrzymamy wtedy konsystencję przypominającą kisiel lub żel.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.