Jestem kobietą i mam 32 lata. Od dłuższego czasu - około 10 lat borykam się z problemami jelitowymi.
2
odpowiedzi
Jestem kobietą i mam 32 lata. Od dłuższego czasu - około 10 lat borykam się z problemami jelitowymi. W tym momencie przy wzroscie 156 cm ważę mało, bo góra 43 kg. Wynika to z ciągłego stosowania różnych diet lub jedzenia często, ale mało. Zaczęło się zaparciami, potem na zmianę zaparcia z biegunkami. Zdiagnozowano u mnie ibs. Ta diagnoza zbytnio mi nie pomogła, ponieważ zadne leki na mnie nie działają. Wiąże się to również ze stresem w pracy.
Mój problem polega na tym, że po zrobieniu kolejnych testów immunologicznych wdrożyłam wiele diet: od unikania nabiału i glutenu, przez fodmap.
Poznałam swój organizm i wiem z czym najmniej sobie radzę.
Kiedy zjem nabiał to odrazu pojawia się problem z zaparciami. Reakcja jest natychmiastowa. Czuję że organizm produkuje śluz zamiast kału. Z moich obserwacji zwęża się ścianka jelita i jeśli się wypróżniam to cienkim, ołówkowym stolcem.
Chciałabym sobie z tym poradzić, gdyż nie wierzę że nic nie da się z tym zrobić. Nie wyobrażam sobie że wykluczę nabiał w 100 procentach na dłuższy czas, ponieważ każdy powrót po czymś takim, wiązał się z biegunkami. Z kolei każdy wyjazd zagraniczny czy chęć próbowania różnych rzeczy wprawia mnie w lęk, ponieważ chciałabym korzystać z restauracji bez myślenia co mogę zjeść.
Czy Państwo dietetycy spotkaliście się z przypadkami wyleczenia nietolerancji na nabiał? Czy tylko z wykluczeniem i brakiem powrotu do jego jedzenia. Ciężko mi się pogodzić z tym, że ciągle walczę ale nic z tego nie wynika.
Mój problem polega na tym, że po zrobieniu kolejnych testów immunologicznych wdrożyłam wiele diet: od unikania nabiału i glutenu, przez fodmap.
Poznałam swój organizm i wiem z czym najmniej sobie radzę.
Kiedy zjem nabiał to odrazu pojawia się problem z zaparciami. Reakcja jest natychmiastowa. Czuję że organizm produkuje śluz zamiast kału. Z moich obserwacji zwęża się ścianka jelita i jeśli się wypróżniam to cienkim, ołówkowym stolcem.
Chciałabym sobie z tym poradzić, gdyż nie wierzę że nic nie da się z tym zrobić. Nie wyobrażam sobie że wykluczę nabiał w 100 procentach na dłuższy czas, ponieważ każdy powrót po czymś takim, wiązał się z biegunkami. Z kolei każdy wyjazd zagraniczny czy chęć próbowania różnych rzeczy wprawia mnie w lęk, ponieważ chciałabym korzystać z restauracji bez myślenia co mogę zjeść.
Czy Państwo dietetycy spotkaliście się z przypadkami wyleczenia nietolerancji na nabiał? Czy tylko z wykluczeniem i brakiem powrotu do jego jedzenia. Ciężko mi się pogodzić z tym, że ciągle walczę ale nic z tego nie wynika.
Zapraszam do gabinetu na konsultację, ponieważ u Pani problem nie dotyczy samego jelita, a całego przewodu pokarmowego. Na forum nie pomogę, ponieważ jest tu wiele czynników do omówienia.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Rozumiem, że problem związany z IBS (zespół jelita drażliwego) oraz nietolerancją laktozy sprawiają Tobie wiele trudności w codziennym życiu. Niestety, nietolerancja na nabiał jest zwykle stanem trwałym i zwykle nie można jej całkowicie wyleczyć, ponieważ wynika z braku lub niedoboru enzymu trawienia laktozy w organizmie.
Jednak, jak wspomniałaś, zdiagnozowanie i zrozumienie swojego stanu oraz dostosowanie swojej diety do indywidualnych potrzeb może pomóc w kontrolowaniu objawów. Dlatego ważne jest, abyś dalej eksperymentowała z różnymi dietami i obserwowała, jak Twój organizm reaguje. Może to pomóc w znalezieniu takiej diety, która będzie dla Ciebie optymalna i pozwoli na zmniejszenie objawów.
Wspólnie możemy opracować plan żywieniowy, który będzie odpowiedni dla Twojego organizmu, ale jednocześnie pozwoli na spożywanie różnorodnych posiłków i korzystanie z restauracji.
Ważne jest, abyś skonsultowała się z dietetykiem, zanim zdecydujesz się na jakiekolwiek zmiany w diecie lub stylu życia, aby upewnić się, że nie wprowadzasz niebezpiecznych lub niewłaściwych zmian.
Jednak, jak wspomniałaś, zdiagnozowanie i zrozumienie swojego stanu oraz dostosowanie swojej diety do indywidualnych potrzeb może pomóc w kontrolowaniu objawów. Dlatego ważne jest, abyś dalej eksperymentowała z różnymi dietami i obserwowała, jak Twój organizm reaguje. Może to pomóc w znalezieniu takiej diety, która będzie dla Ciebie optymalna i pozwoli na zmniejszenie objawów.
Wspólnie możemy opracować plan żywieniowy, który będzie odpowiedni dla Twojego organizmu, ale jednocześnie pozwoli na spożywanie różnorodnych posiłków i korzystanie z restauracji.
Ważne jest, abyś skonsultowała się z dietetykiem, zanim zdecydujesz się na jakiekolwiek zmiany w diecie lub stylu życia, aby upewnić się, że nie wprowadzasz niebezpiecznych lub niewłaściwych zmian.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.