Jestem mamą 2,5-letniego dziecka, u którego zdiagnozowano autyzm. Czytałam, że bardzo często autysty
10
odpowiedzi
Jestem mamą 2,5-letniego dziecka, u którego zdiagnozowano autyzm. Czytałam, że bardzo często autystycy mają nietolerancję na gluten, mleko krowie i jego przetwory, a także nie wskazane jest spożycie cukrów (oczywiście ponad te naturalnie występujące w pokarmach) ze względu na wyższą niż przeciętnie ilość drożdżaków w jelicie. Przyznam, że trochę się załamałam, bo dieta mojego dziecka jest mocno okrojona (typowe dla autysty) i wymienione zostały jedyne rzeczy, które mój syn je. Jak sprawdzić, czy w/w elementy szkodzą mojemu dziecku? Pytam głownie pod kątem jakiś testów, gdyż od razu powiem, że dziecko nie mówi, więc nie potrafi mi zakomunikować, że czuje się ociężały, albo, że czuje dyskomfort po zjedzeniu czegoś. Nie mam też porównania jak zachowywałby się po odstawieniu, np. glutenu itp. bo wyeliminowany produkt nie mam czym zastąpić (zjada jedynie makaron z pesto jednej firmy, pizzę jednego gatunku jednej firmy, frytki, krokiety ze szpinakiem, suchą bułkę, ciastka, czekoladę, mleko smakowe i serek homogenizowany, nadal pije mleko modyfikowane). Nie chodzi mi nawet o alergię, a nietolerancję, albo niekorzystny wpływ w/w rzeczy. Chciałabym poznać także orientacyjny przedział cenowy tych testów
Dziękuję za pytanie. Wg mojej wiedzy u dzieci z autyzmem z wyników badań (krwi, moczu, testów alergicznych) zazwyczaj wynika, że są zdrowe i nie maja reakcji alergicznych. Przyczyn specyficznych dolegliwości nie da się więc potwierdzić zwykłymi badaniami. Są specjalistyczne badania wykonywane w USA lub w Niemczech. Zmiany w diecie mogą pokazać różnicę w funkcjonowaniu dziecka z autyzmem. Naukowcy zalecają w zależności od shorzenia diety eliminacyjne (dietę bezglutenową, bezkazeinową, lub bezcukrową)
Jednakże proszę się zbytnio nie przejmować, ponieważ wg wielu specjalistów wynika, że autyzm można stwierdzić dopiero po 5-6 roku życia.
Jednakże proszę się zbytnio nie przejmować, ponieważ wg wielu specjalistów wynika, że autyzm można stwierdzić dopiero po 5-6 roku życia.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Szanowna Pani,
testy alergiczne / na nietolerancję pokarmową są bardzo różne na rynku. Dla Pani naistotniejsze jest aby w testach dokonano analizy czynników IgE i IgA. Przy okazji na pewno zrobiony zostanie czynnik IgG zależny, ale zdaniem wielu specjalistów jest on najmniej wartościowo i nie należy się nim automatycznie sugerować. Niestety jeśli zrobimy testy biorące pod uwagę tylko IgG i IgE - to cena wynosi ok 1-1,5tys. złotych. A gdy jest robiony również czynnik IgA - to cena testów wynosi niestety ok 2,5tys. zł. Jednak dopiero te testy dają miarodajny obraz alergii i nietolerancji.
Pozdrawiam
testy alergiczne / na nietolerancję pokarmową są bardzo różne na rynku. Dla Pani naistotniejsze jest aby w testach dokonano analizy czynników IgE i IgA. Przy okazji na pewno zrobiony zostanie czynnik IgG zależny, ale zdaniem wielu specjalistów jest on najmniej wartościowo i nie należy się nim automatycznie sugerować. Niestety jeśli zrobimy testy biorące pod uwagę tylko IgG i IgE - to cena wynosi ok 1-1,5tys. złotych. A gdy jest robiony również czynnik IgA - to cena testów wynosi niestety ok 2,5tys. zł. Jednak dopiero te testy dają miarodajny obraz alergii i nietolerancji.
Pozdrawiam
Na pewno warto zbadać stężenie przeciwciał np. IgE całkowite, czy IgG oraz wykonać badanie np. Food Screen Vitaimmun lub też IMMUNOdiagDieta. Na stronie internetowej są opisane szczegółowo te badania i ich cena.
pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
Witam, w przypadku Pani syna zalecam wykonanie testu w kierunku nietolerancji pokarmowej. Testy takie wykonywane są u dzieci od 3 r.ż., natomiast w wyjątkowych przypadkach po 12 miesiącu życia dziecka. Cena jest zależna od wielkości wybranego panelu produktów. Najlepiej zapytać w najbliższym laboratorium. Pozdrawiam
Sugeruję wizytę: Zwykła wizyta
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dobry wieczór,
Oczywiście można zdiagnozować nietolerancje pokarmową, test y wykonuje się z badań krwi. Można wykonać panele nietolerancji pokarmowej 30 produktów i więcej. Badania obejmują głównie nietolerancje IgE zależne- natychmiastowe jak i nietolerancje IgG zależne ze skutkiem odłożonym w czasie. Koszt pojedynczego badania na ok 30 produktów to ok 450zł. Z pewnością odstawienie cukru i produktów nietolerowanych ( istotnie często glutenu i nabiału) będzie miało korzystny wpływ na rozwój dziecka .
Pozdrawiam seredecznie
Oczywiście można zdiagnozować nietolerancje pokarmową, test y wykonuje się z badań krwi. Można wykonać panele nietolerancji pokarmowej 30 produktów i więcej. Badania obejmują głównie nietolerancje IgE zależne- natychmiastowe jak i nietolerancje IgG zależne ze skutkiem odłożonym w czasie. Koszt pojedynczego badania na ok 30 produktów to ok 450zł. Z pewnością odstawienie cukru i produktów nietolerowanych ( istotnie często glutenu i nabiału) będzie miało korzystny wpływ na rozwój dziecka .
Pozdrawiam seredecznie
Witam,
Dla pacjentów z problemami neurologicznymi i psychicznymi zalecana jest dieta GAPS, ponieważ większość problemów psychicznych ma tak naprawdę swe źródło w chorych jelitach. Wprowadzenie do diety GAPS może być dosyć trudne, szczególnie dla osoby jedzącej dotychczas głównie zboża i nabiał to będzie wielka zmiana, ale jak wiemy z badań warto podjąć się tego zadania. Dieta opiera się na Szczególnej Diecie Węglowodanowej (SCD) i składa się z podzielonej na sześć etapów diety wprowadzającej oraz następującej po niej diecie stałej, na którą się przechodzi do końca życia.
Z doniesień naukowych wiemy też już, że dzieciom autystycznym szkodzi zarówno cukier, gluten ze zbóż jak i kazeina z mleka. Po posiłkach bogatych w cukier, gluten i kazeinę u dzieci autystycznych znacznie częściej następują napady paniki, furii, hiperaktywność, agresja oraz samookaleczanie się. Dieta ketogeniczna (niskowęglowodanowa oraz dieta bez glutenu i kazeiny są równie skuteczne w łagodzeniu tych objawów.
Warto wspomnieć również że, badania naukowe, dowodzą, iż w mózgach dzieci autystycznych jest mniej cholesterolu niż w mózgach ich rówieśników, dlatego ograniczając węglowodany musimy pamiętać o dostarczaniu z diety zdrowych tłuszczów, aby zapewnić potrzeby energetyczne organizmu. Bardzo często u autystyków występują również deficyty tauryny -aminokwasu z mięsa, dlatego kwestia diety jest kluczowa, by temu zapobiec.
Badania prowadzone w ostatnich latach wyraźnie, wskazują na fakt iż dzieci autystyczne mają nieco inną florę bakteryjną jelit niż ich zdrowi rówieśnicy. Z tego powodu dieta GAPS stosowana jest w połączeniu z probiotykami, gdzie wnoszą one pozytywny wpływ na autyzm oraz ADHD. Zmiana sposobu odżywiania łagodzi objawy choroby oraz pozwala prowadzić dzieciom normalne życie, dzięki czemu mogą one uczęszczać do szkoły i nie czuć się wykluczonym wśród rówieśników.
Jeżeli chodzi o badania w kierunku nietolerancji pokarmowych polecam wykonać test oraz skan mikroflory jelitowej. Cena testu uzależniona jest od ilości badanych składników pokarmowych. Proszę o kontakt przez naszą stronę internetową - poradnia dietetyczna Sports-Med. Znajdzie tam Pani adres email. Podeślę Pani zestawienie produktów w poszczególnych testach oraz przedstawię cennik badań. Specjalizujemy się w dietoterapii w zaburzeniach neurologicznch oraz psychicznych. Prowadzimy wielu takich Pacjentów. Jesteśmy w stanie Pani pomóc i jest możliwość ułożenia diety oraz podjęcie współpracy zarówno stacjonarnie jak i online.
Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
Dietetyk kliniczny
Sports-Med
Dla pacjentów z problemami neurologicznymi i psychicznymi zalecana jest dieta GAPS, ponieważ większość problemów psychicznych ma tak naprawdę swe źródło w chorych jelitach. Wprowadzenie do diety GAPS może być dosyć trudne, szczególnie dla osoby jedzącej dotychczas głównie zboża i nabiał to będzie wielka zmiana, ale jak wiemy z badań warto podjąć się tego zadania. Dieta opiera się na Szczególnej Diecie Węglowodanowej (SCD) i składa się z podzielonej na sześć etapów diety wprowadzającej oraz następującej po niej diecie stałej, na którą się przechodzi do końca życia.
Z doniesień naukowych wiemy też już, że dzieciom autystycznym szkodzi zarówno cukier, gluten ze zbóż jak i kazeina z mleka. Po posiłkach bogatych w cukier, gluten i kazeinę u dzieci autystycznych znacznie częściej następują napady paniki, furii, hiperaktywność, agresja oraz samookaleczanie się. Dieta ketogeniczna (niskowęglowodanowa oraz dieta bez glutenu i kazeiny są równie skuteczne w łagodzeniu tych objawów.
Warto wspomnieć również że, badania naukowe, dowodzą, iż w mózgach dzieci autystycznych jest mniej cholesterolu niż w mózgach ich rówieśników, dlatego ograniczając węglowodany musimy pamiętać o dostarczaniu z diety zdrowych tłuszczów, aby zapewnić potrzeby energetyczne organizmu. Bardzo często u autystyków występują również deficyty tauryny -aminokwasu z mięsa, dlatego kwestia diety jest kluczowa, by temu zapobiec.
Badania prowadzone w ostatnich latach wyraźnie, wskazują na fakt iż dzieci autystyczne mają nieco inną florę bakteryjną jelit niż ich zdrowi rówieśnicy. Z tego powodu dieta GAPS stosowana jest w połączeniu z probiotykami, gdzie wnoszą one pozytywny wpływ na autyzm oraz ADHD. Zmiana sposobu odżywiania łagodzi objawy choroby oraz pozwala prowadzić dzieciom normalne życie, dzięki czemu mogą one uczęszczać do szkoły i nie czuć się wykluczonym wśród rówieśników.
Jeżeli chodzi o badania w kierunku nietolerancji pokarmowych polecam wykonać test oraz skan mikroflory jelitowej. Cena testu uzależniona jest od ilości badanych składników pokarmowych. Proszę o kontakt przez naszą stronę internetową - poradnia dietetyczna Sports-Med. Znajdzie tam Pani adres email. Podeślę Pani zestawienie produktów w poszczególnych testach oraz przedstawię cennik badań. Specjalizujemy się w dietoterapii w zaburzeniach neurologicznch oraz psychicznych. Prowadzimy wielu takich Pacjentów. Jesteśmy w stanie Pani pomóc i jest możliwość ułożenia diety oraz podjęcie współpracy zarówno stacjonarnie jak i online.
Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
Dietetyk kliniczny
Sports-Med
Sugeruję wizytę: Konsultacja dietetyczna (pierwsza wizyta) - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dzień dobry,
proponuję wykonanie testów na nietolerancje pokarmowe aby móc wprowadzić dietę eliminacyjną na podstawie otrzymanych wyników. 46 produktów = koszt 450zł już z wizytą. Pozdrawiam
proponuję wykonanie testów na nietolerancje pokarmowe aby móc wprowadzić dietę eliminacyjną na podstawie otrzymanych wyników. 46 produktów = koszt 450zł już z wizytą. Pozdrawiam
Dzień dobry,
Faktycznie u dzieci autystycznych istnieje możliwość, że nietolerancje pokarmowe pojawiają się częściej niż u dzieci zdrowych. Dotyczą one właśnie produktów takich jak: gluten, nabiał, soja czy jajka. Jest to spowodowane zwiększoną przesiąkliwością jelit i ma udowodnienie w literaturze fachowej. Najczęściej rekomendowane testy na nietolerancje pokarmowe to testy VitaImmun bądź Instytutu Mikroekologii w Poznaniu (tańsze). Pojawia się jednak problem, o którym Pani wspomina w pytaniu - na pewno zmiany należałoby wprowadzać stopniowo, zaczynając od wyłączania produktów, których miano faktycznie wyjdzie podwyższone w badaniu. Jest to proces stopniowy, wymagający czasu oraz wsparcia.
Pozdrawiam,
Joanna Skwarek
Faktycznie u dzieci autystycznych istnieje możliwość, że nietolerancje pokarmowe pojawiają się częściej niż u dzieci zdrowych. Dotyczą one właśnie produktów takich jak: gluten, nabiał, soja czy jajka. Jest to spowodowane zwiększoną przesiąkliwością jelit i ma udowodnienie w literaturze fachowej. Najczęściej rekomendowane testy na nietolerancje pokarmowe to testy VitaImmun bądź Instytutu Mikroekologii w Poznaniu (tańsze). Pojawia się jednak problem, o którym Pani wspomina w pytaniu - na pewno zmiany należałoby wprowadzać stopniowo, zaczynając od wyłączania produktów, których miano faktycznie wyjdzie podwyższone w badaniu. Jest to proces stopniowy, wymagający czasu oraz wsparcia.
Pozdrawiam,
Joanna Skwarek
Dzień dobry,
Zgadza się, w zaburzeniach ze spektrum autyzmu wielu rodziców decyduje się na alternatywne metody leczenia, które są na ogół postrzegane jako wolne od ryzyka. Wśród nich najczęściej wykorzystywana jest właśnie dieta eliminująca gluten oraz mleko krowie i jego przetwory. Niemniej jednak chcę zwrócić Pani uwagę, że żadne renomowane światowe, ani polskie towarzystwo naukowe podejmujące obszar żywienia dzieci (np. ESPGHAN) nie rekomenduje w oficjalnych zaleceniach takiego postępowania u dzieci z spektrum autyzmu. Wynika to z posiadania wciąż ograniczonych i słabych dowodów naukowych, dlatego dieta wolna od białek mleka krowiego i glutenu powinna być stosowana tylko wtedy, gdy zostanie stwierdzona przez lekarza specjalistę alergia i/lub celiakia, bądź nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Koniecznie warto rozpocząć naukę prozdrowotnych nawyków żywieniowych, które z pewnością przyniosą odpowiednie korzyści zdrowotne u dziecka, jednak bez przymusu korzystania z diety bezglutenowej i bezmlecznej (w sytuacji nie stwierdzonej przez lekarza alergii, bądź celiakii/nadwrażliwości na gluten), która może spowodować niedobory pokarmowe. Proszę się udać do alergologa, gdyż testy na nietolerancje pokarmowe tzw. opóźnione IgG-zależne mają wątpliwą jakość diagnostyczną i nie są rekomendowane przez żadne renomowane towarzystwo naukowe zajmujące się alergią i nadwrażliwością na pokarm.
W razie potrzeby rozjaśnienia tematu zapraszam na konsultację online lub stacjonarnie w gabinecie w Fundacji Godula Hope w Rudzie Śląskiej.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny
Zgadza się, w zaburzeniach ze spektrum autyzmu wielu rodziców decyduje się na alternatywne metody leczenia, które są na ogół postrzegane jako wolne od ryzyka. Wśród nich najczęściej wykorzystywana jest właśnie dieta eliminująca gluten oraz mleko krowie i jego przetwory. Niemniej jednak chcę zwrócić Pani uwagę, że żadne renomowane światowe, ani polskie towarzystwo naukowe podejmujące obszar żywienia dzieci (np. ESPGHAN) nie rekomenduje w oficjalnych zaleceniach takiego postępowania u dzieci z spektrum autyzmu. Wynika to z posiadania wciąż ograniczonych i słabych dowodów naukowych, dlatego dieta wolna od białek mleka krowiego i glutenu powinna być stosowana tylko wtedy, gdy zostanie stwierdzona przez lekarza specjalistę alergia i/lub celiakia, bądź nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Koniecznie warto rozpocząć naukę prozdrowotnych nawyków żywieniowych, które z pewnością przyniosą odpowiednie korzyści zdrowotne u dziecka, jednak bez przymusu korzystania z diety bezglutenowej i bezmlecznej (w sytuacji nie stwierdzonej przez lekarza alergii, bądź celiakii/nadwrażliwości na gluten), która może spowodować niedobory pokarmowe. Proszę się udać do alergologa, gdyż testy na nietolerancje pokarmowe tzw. opóźnione IgG-zależne mają wątpliwą jakość diagnostyczną i nie są rekomendowane przez żadne renomowane towarzystwo naukowe zajmujące się alergią i nadwrażliwością na pokarm.
W razie potrzeby rozjaśnienia tematu zapraszam na konsultację online lub stacjonarnie w gabinecie w Fundacji Godula Hope w Rudzie Śląskiej.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny
To, że dziecko ma autyzm, nie łączy się nierozerwalnie z wymienionymi alergiami/nietolerancjami. Biorąc pod uwagę, iż jak wynika z opisu, dziecko je potrawy bardzo wybiórczo, wykonanie testów prawdopodobnie niewiele zmieni pod kątem diety. Sugerowałabym powolne, stopniowe "zamienianie" niezdrowych produktów na zdrowsze, korzystniejsze dla dziecka z punktu widzenia zdrowotnego. Na zdrowie dziecka pracujemy od najmłodszych lat jego życia, więc warto wprowadzić jak najwięcej potraw i produktów nieprzetworzonych oraz obserwować reakcje dziecka. Ważna jest również odserwacja stolca. Co do cukru dodanego- jego ilość w racjonalnej diecie najniższa, jak to tylko możliwe, gdyż cukier to kilokalorie, które nie niosą żadnej wartości odżywczej. Należy również pamiętać o ukrytych źródłach cukrów prostych (słodzonych jogurtach, serkach, batonikach itp)
Proszę sukcesywnie, raz w tygodniu wprowadzać do diety dziecka jeden nowy, nieprzetworzony produkt, a nie podawać produktów z jego "listy ulubieńców".
Życzę powodzenia i cierpliwości w działaniu.
Proszę sukcesywnie, raz w tygodniu wprowadzać do diety dziecka jeden nowy, nieprzetworzony produkt, a nie podawać produktów z jego "listy ulubieńców".
Życzę powodzenia i cierpliwości w działaniu.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.