Jestem mama dwóch córek. Jedna dopiero rozpocznie rozszerzanie diety, druga z nich ma juz dwa lata.
2
odpowiedzi
Jestem mama dwóch córek. Jedna dopiero rozpocznie rozszerzanie diety, druga z nich ma juz dwa lata. Jak wiadomo jednym z podstawowych posiłków jest kaszka. Chciałabym podawać jak najzdrowsze kaszki, jednak ograniczyć czas ich przygotowania do minimum. Czy można podawac kaszkę z maki np z owsianej zalanej ciepła/ gorąca woda lub mlekiem? Czy są jakieś płatki, które można podać bez gotowania? Pozdrawiam, Agata
Musi Pani ugotować surowiec zbożowy, inaczej będzie ciężkostrawny a wręcz szkodliwy u tak małego dziecka. Może Pani ugotować na dwa dni i część przechować w lodówce, zaoszczędzić czas. Dzieci mogą jeść też te produkty węglowodanowe, które gotuje Pani dla pozostałych członków rodziny (ziemniaki, ryż, kasze). Wystarczy odłożyć trochę przed dodaniem tych składników potrawy, które dla dzieci nie są wskazane.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Proszę sprawdzić czy Pani córkom będą pasowały płatki jaglane. Mają one zdecydowanie mniej błonnika niż płatki owsiane czy kasza jęczmienna. Są gotowe po 3 minutach gotowania. Bardzo łatwo przygotowuje się makaron ryżowy (gotowy po 3 minutach zalania wrzątkiem). Pozdrawiam
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.