Jestem po pobycie w szpitalu na oddziale endokrynologii ginekologicznej (podejrzenie nieklasycznego
2
odpowiedzi
Jestem po pobycie w szpitalu na oddziale endokrynologii ginekologicznej (podejrzenie nieklasycznego przerostu kory nadnerczy). Stwierdzono u mnie insulinooporność. Mam 28 lat, 160 cm wzrostu, 68 kg waga. Jem regularnie, prawie unikam słodyczy, ruszam się (biegam i jeżdżę na rowerze), a waga cały czas stoi w miejscu. Jaką dietę stosować przy insulinooporności?
Szanowna Pani,
cieszę się, że poczyniła Pani już pierwsze kroki w celu poprawy zdrowia. Dieta dla osób z insulinoopornością jest dobierana indywidualnie, pod kątem stanu zdrowia, wyników badań czy samych preferencji chorego. Natomiast chciałabym Pani pomóc i trochę rozjaśnić temat.
Dieta stosowana w insulinooporności opiera się na eliminacji produktów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym. Należą do nich m.in. wspomniane przez Panią słodycze, produkty z białej mąki, produkty wysokoprzetworzone, dania instant, soki owocowe czy suszone owoce. Wybieramy produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, m.in. produkty pełnoziarniste, które nie zawierają w swoim składzie mąki ryżowej czy kukurydzianej (za względu na wysoki IG), gruboziarniste kasze, surowe i gotowane warzywa (lepiej al dente, ponieważ każda długotrwała obróbka termiczna będzie powodowała wzrost IG). Proszę też zwrócić uwagę, że niektóre gotowane warzywa (takie jak marchew, buraki, ziemniaki) mają bardzo wysoki IG. Owoce wybieramy z niskim IG i nie jemy ich w dużych ilościach. Staramy się je łączyć z np. jogurtem naturalnym, albo orzechami, ze względu na to, że takie połączenie produktów nie wywoła silnego wyrzutu insuliny jak w przypadku spożycia samych owoców. Warto do swojej diety wprowadzić gotowane i pieczone ryby, ze względu na zawartość kwasów omega-3 i ich działanie przeciwzapalne.
Regularność posiłków i odstępy między nimi są bardzo ważne. Mniejsze posiłki spożywane co 3-4 godziny (bez podjadania w trakcie), pozwolą uniknąć dużych wyrzutów insuliny i ułatwią utrzymanie prawidłowej glikemii.
Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka Kupczyk
cieszę się, że poczyniła Pani już pierwsze kroki w celu poprawy zdrowia. Dieta dla osób z insulinoopornością jest dobierana indywidualnie, pod kątem stanu zdrowia, wyników badań czy samych preferencji chorego. Natomiast chciałabym Pani pomóc i trochę rozjaśnić temat.
Dieta stosowana w insulinooporności opiera się na eliminacji produktów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym. Należą do nich m.in. wspomniane przez Panią słodycze, produkty z białej mąki, produkty wysokoprzetworzone, dania instant, soki owocowe czy suszone owoce. Wybieramy produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, m.in. produkty pełnoziarniste, które nie zawierają w swoim składzie mąki ryżowej czy kukurydzianej (za względu na wysoki IG), gruboziarniste kasze, surowe i gotowane warzywa (lepiej al dente, ponieważ każda długotrwała obróbka termiczna będzie powodowała wzrost IG). Proszę też zwrócić uwagę, że niektóre gotowane warzywa (takie jak marchew, buraki, ziemniaki) mają bardzo wysoki IG. Owoce wybieramy z niskim IG i nie jemy ich w dużych ilościach. Staramy się je łączyć z np. jogurtem naturalnym, albo orzechami, ze względu na to, że takie połączenie produktów nie wywoła silnego wyrzutu insuliny jak w przypadku spożycia samych owoców. Warto do swojej diety wprowadzić gotowane i pieczone ryby, ze względu na zawartość kwasów omega-3 i ich działanie przeciwzapalne.
Regularność posiłków i odstępy między nimi są bardzo ważne. Mniejsze posiłki spożywane co 3-4 godziny (bez podjadania w trakcie), pozwolą uniknąć dużych wyrzutów insuliny i ułatwią utrzymanie prawidłowej glikemii.
Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka Kupczyk
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Żywienie w insulinooporności jest niezwykle istotne, dobierane powinno być indywidualnie u wielu pacjentów korzystne działanie wykazuje dieta o niskim indeksie glikemicznym i niskowęglowodanowa, niskocukrowa.
Warto pamiętać iż dużą zawartość cukrów prostych zawierają owoce.
Zapraszam do kontaktu,
Pozdrawiam
Warto pamiętać iż dużą zawartość cukrów prostych zawierają owoce.
Zapraszam do kontaktu,
Pozdrawiam
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.