Ketoza bez ketozy... Nie utrzymuję stanu ketozy z uwagi na np. picie piwa co kilka dni, ale odzywiam
2
odpowiedzi
Ketoza bez ketozy... Nie utrzymuję stanu ketozy z uwagi na np. picie piwa co kilka dni, ale odzywiam się głównie tluszczowo, jak w diecie keto. Jaka bedzie reakcja organizmu? Czy bedzie w stanie pobierać energię z tluszczy? Czy też będę wciąż oslabiony z niedoboru węgli, a nadmiar tluszczu się odlozy?Jetem aktywny sportowo, a bilans kaloryczny się zgadza (ale bazuje na tluszczach)
witaj, sama dieta tłuszczowa nie oznacza, że organizm produkuje ciała ketonowe (można też zrobić pomiar ketonów w moczu) moze się zdażyć, że nawet po wejściu w stan ketozy organizm przestanie produkować alternatywne źródło energii po wypiciu piwa a wejście w ten stan może trwać nawet kilka dni, więc jeśli piwo się pojawi raz w miesiącu nie ma problemu, ale jeśli co kilka dni... odpowiedz jest prosta - nie wchodzisz w stan ketozy. Radzę zastanowić się i zdecydować w którym kierunku iść... nie można zjesć rybki i mieć rybki pozdrawiam ;)
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Stosowanie diety opartej głównie na produktach o niskim indeksie glikemicznym pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i kontrolować apetyt. Jednak regularne spożycie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak piwo, może wpłynąć na organizm w kilka sposobów:
Wprowadzenie produktu o wysokim IG, takiego jak piwo, może spowodować szybki i gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Organizm może odpowiedzieć na to wydzielając dużą ilość insuliny, aby obniżyć poziom glukozy, co z kolei może prowadzić do nagłego spadku poziomu cukru we krwi (hipoglikemia).
Wprowadzenie produktu o wysokim IG może wpłynąć na sposób, w jaki organizm pozyskuje energię. Jeśli regularnie spożywasz produkty o niskim IG, a nagle wprowadzisz produkt o wysokim IG, organizm może "przełączyć się" na pozyskiwanie energii z węglowodanów, zamiast kontynuować metabolizm tłuszczów. W efekcie, może wystąpić uczucie zmęczenia i spadku energii.
Sporadyczne spożycie piwa może nie mieć znaczącego wpływu na wagę, ale regularne spożywanie produktów o wysokim IG może utrudniać kontrolowanie masy ciała, zwłaszcza jeśli jest to jedyny produkt o wysokim IG w diecie.
Nagłe wprowadzenie piwa do diety opartej na produktach o niskim IG może prowadzić do niekorzystnych zmian w funkcjonowaniu organizmu, szczególnie u osób z predyspozycjami do cukrzycy lub insulinooporności.
Aby uniknąć ewentualnych problemów związanych z wprowadzaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym do diety, warto utrzymywać umiarkowane spożycie węglowodanów i monitorować reakcje organizmu na różne rodzaje żywności. Długotrwałe stosowanie tego rodzaju diety może prowadzić do gorszego przyswajania niektórych składników odżywczych oraz mogą wystąpić trudności z utrzymaniem odpowiedniej masy mięśniowej.
Wprowadzenie produktu o wysokim IG, takiego jak piwo, może spowodować szybki i gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Organizm może odpowiedzieć na to wydzielając dużą ilość insuliny, aby obniżyć poziom glukozy, co z kolei może prowadzić do nagłego spadku poziomu cukru we krwi (hipoglikemia).
Wprowadzenie produktu o wysokim IG może wpłynąć na sposób, w jaki organizm pozyskuje energię. Jeśli regularnie spożywasz produkty o niskim IG, a nagle wprowadzisz produkt o wysokim IG, organizm może "przełączyć się" na pozyskiwanie energii z węglowodanów, zamiast kontynuować metabolizm tłuszczów. W efekcie, może wystąpić uczucie zmęczenia i spadku energii.
Sporadyczne spożycie piwa może nie mieć znaczącego wpływu na wagę, ale regularne spożywanie produktów o wysokim IG może utrudniać kontrolowanie masy ciała, zwłaszcza jeśli jest to jedyny produkt o wysokim IG w diecie.
Nagłe wprowadzenie piwa do diety opartej na produktach o niskim IG może prowadzić do niekorzystnych zmian w funkcjonowaniu organizmu, szczególnie u osób z predyspozycjami do cukrzycy lub insulinooporności.
Aby uniknąć ewentualnych problemów związanych z wprowadzaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym do diety, warto utrzymywać umiarkowane spożycie węglowodanów i monitorować reakcje organizmu na różne rodzaje żywności. Długotrwałe stosowanie tego rodzaju diety może prowadzić do gorszego przyswajania niektórych składników odżywczych oraz mogą wystąpić trudności z utrzymaniem odpowiedniej masy mięśniowej.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.