Kupuje w sklepach warzywnych liście z kalarepy, myje je i drobno kraje. Używam do surówek i nie tylk
2
odpowiedzi
Kupuje w sklepach warzywnych liście z kalarepy, myje je i drobno kraje. Używam do surówek i nie tylko. Czy mogą one pod względem wartości zdrowotnych zastąpić jarmuż ?
Liście kalarepy i jarmuż są oba bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Jednak jarmuż jest bardziej wartościowy pod względem zdrowotnym niż liście kalarepy. Jarmuż zawiera więcej witaminy C, K i witamin z grupy B oraz więcej składników mineralnych, takich jak żelazo i wapń. Warto jednak pamiętać, że liście kalarepy nadal są dobrym źródłem witamin i minerałów i powinny być uwzględniane w zdrowej i zróżnicowanej diecie.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Jak najbardziej można korzystać z superfoodu jakim jest jarmuż. To cenne źródło m.in.: witamin A, C, E, K, biotyny, a także wapnia i potasu.
Jarmuż jest także świetnym źródłem przeciwutleniaczy np. beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, sulforafanu. Jednak warto w swoim planie żywieniowym uwzględnić różnorodność w spożywaniu produktów, stąd spożycie liści kalarepy także jest rekomendowane.
Jarmuż jest także świetnym źródłem przeciwutleniaczy np. beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, sulforafanu. Jednak warto w swoim planie żywieniowym uwzględnić różnorodność w spożywaniu produktów, stąd spożycie liści kalarepy także jest rekomendowane.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.