Lekarz podejrzewa u mnie zespół jelita drażliwego. Oprócz tabletek zalecił mi dietę oczyszczającą. N
3
odpowiedzi
Lekarz podejrzewa u mnie zespół jelita drażliwego. Oprócz tabletek zalecił mi dietę oczyszczającą. Nie wolno mi jest słodyczy, smażonych, tłustych potraw, nic co ma w sobie mleko. Moje pytanie brzmi, co mogę jeść?
Dodatkowo trzeba sprawdzić takie pokarmy, jak: bułki, ser, twaróg, jogurty, papryka, cebula, rośliny strączkowe, niekiedy orzechy, awokado:)
To co mogę jeść to przede wszystkim mięso, owoce, warzywa, ryż, kasza gryczana, jaglana, makaron ryżowy, chleb na zakwasie, jaja, owoce morza, buraki, dynie, marchew, sałatę, rukolę, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy makademia, laskowe, włoskie, migdały, oliwki. Zatem omlety, racuchy, jajecznice, sałatki, mięso pieczone, ryby pieczone z warzywami, ryż z owocami, czekoladę gorzką, makaron z malinami i zapewne wiele innych.
Pozdrawiam
To co mogę jeść to przede wszystkim mięso, owoce, warzywa, ryż, kasza gryczana, jaglana, makaron ryżowy, chleb na zakwasie, jaja, owoce morza, buraki, dynie, marchew, sałatę, rukolę, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy makademia, laskowe, włoskie, migdały, oliwki. Zatem omlety, racuchy, jajecznice, sałatki, mięso pieczone, ryby pieczone z warzywami, ryż z owocami, czekoladę gorzką, makaron z malinami i zapewne wiele innych.
Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
w przypadku zespołu jelita drażliwego dobrze sprawdza się dieta LOW-FODMAP, czyli dieta ograniczająca węglowodany fermentujące w jelicie. Bezpieczne są m.in. produkty takie jak:
- chleb orkiszowy, płatki owsiane, ryż, kasza, jaglana, makaron kukurydziany, wafle ryżowe,
- ziemniaki, marchew, bataty, pomidory, szczypiorek, ogórki, bakłażan, sałata, dynia, rzodkiewka, brokuł, szpinak,
- banany, winogrona, cytrusy, ananasy, truskawki, jagody,
- mięso, jaja i ryby,
- mleko ryżowe i migdałowe,
- ser feta, mozzarella, camembert, parmezan, cheddar, serek wiejski,
- masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
Pozdrawiam serdecznie
w przypadku zespołu jelita drażliwego dobrze sprawdza się dieta LOW-FODMAP, czyli dieta ograniczająca węglowodany fermentujące w jelicie. Bezpieczne są m.in. produkty takie jak:
- chleb orkiszowy, płatki owsiane, ryż, kasza, jaglana, makaron kukurydziany, wafle ryżowe,
- ziemniaki, marchew, bataty, pomidory, szczypiorek, ogórki, bakłażan, sałata, dynia, rzodkiewka, brokuł, szpinak,
- banany, winogrona, cytrusy, ananasy, truskawki, jagody,
- mięso, jaja i ryby,
- mleko ryżowe i migdałowe,
- ser feta, mozzarella, camembert, parmezan, cheddar, serek wiejski,
- masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
Pozdrawiam serdecznie
Lekarz słusznie wskazał pokarmy mogące przyczyniać się do zwiększenia drażliwości jelit. Można spożywac produkty gotowane, pieczone w rękawie lub folii, często metodą prób i błedów. Uważać na owoce, które mają małe pestki (kiwi, malina, truskawka..) Pokarmów jest cała masa. Można umówić się też do dietetyka, który przygotuje listę indywidualnie wraz z rekomendowanymi ilościami
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.