Mam 28 lat i od zawsze mam odruchy wymiotne na smakowanie nowych potraw. Jeszcze nie spróbuje, a już

9 odpowiedzi
Mam 28 lat i od zawsze mam odruchy wymiotne na smakowanie nowych potraw. Jeszcze nie spróbuje, a już wiem, że nie będzie mi smakowało i zwymiotuję. Nie lubię jeść u kogoś z obawy, że będzie źle dlatego jem tylko w domu. Jem bardzo mało produktów nie jestem mięsa, wędlin, warzyw, surówek. Proszę o pomoc
Dzień dobry,
Sprawdziłabym poziom enzymu DAO i histaminy, to może być powód. Jeśli wynik okaże się pozytywny na początku należy zastosować dietę niskohistaminową i zadbać od podstaw o jelita.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Problem może być natury emocjonalnej. Trzeba się temu przyjrzeć w gabinecie. Serdecznie zapraszam
Dzień dobry! Jeśli ten problem występuje od dziecka, moim zdaniem mamy do czynienia z nieprzepracowaną neofobią żywieniową, która mogła się z wiekiem nawet nasilić. W takich przypadkach warto skonsultować się z terapeutą (psychologiem), który pomoże zapanować nad lękiem. Jeśli chodzi o kwestie żywieniowe, dobrze zdawać sobie sprawę, że długotrwałe unikanie wielu produktów (np. warzyw, mięsa) może się wiązać z niedoborami witamin. U dzieci z neofobią żywieniową polecam połączyć terapię psychologiczną/sensoryczną z konsultacjami u dietetyka, które pomogą kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe :)
Jeśli pomoc psychologiczna zawiedzie dołączyłbym terapię przeciwpasożytniczą oraz suplementację pierwiastkami śladowymi, witaminami, cynkiem i chromem. Temat wymaga przepracowania i ekspozycji na nowe smaki. Po 2-3 tygodniach próbowania nowych smaków, stają nam się znane i akceptowalne. Pracuję min. z młodzieżą szkolną i z takim problemem miałem już wielokrotnie do czynienia. Dużo zależy od Pana dobrej woli i zaangażowania.
Dzień dobry, zdecydowanie polecam skonsultować problem z psychodietetykiem. Potrzebne będzie przeprowadzenie szczegółowego wywiadu żywieniowego i wtedy można pracować nad działaniem. Pozdrawiam :)
Dzień dobry, Pani lęk to neofobia żywieniowa. Polecam skonsultować się z dietetykiem i psychologiem. Pozdrawiam, Zuzanna Dąbkowska
Dzień dobry, proszę wybrać się do dobrego terapeuty karmienia, gdyż może być to ARFID (avoidant-restrictive food intake disorder).

Warto pomyśleć również o spotkaniu z psychoterapeutą, gdyż mogą to być różne traumy z dzieciństwa związane z jedzeniem (których Pani może nawet nie pamiętać). Być może konieczne będzie przejście terapii.
Dietetyk w takim przypadku nie jest specjalistą pierwszego kontaktu, gdyż rozpisanie diety to jedno, a przestrzeganie jej przez pacjenta to zupełnie coś innego.

Pozdrawiam!
Dorota Mickiewicz-Góra
Problemy z odruchami wymiotnymi przy próbowaniu nowych potraw mogą wynikać z różnych przyczyn, takich jak nadwrażliwość na smaki i zapachy, lęk przed nieznanym czy też problemy trawienne. Jeśli odczuwa Pani dyskomfort przy jedzeniu w towarzystwie innych, to mogą towarzyszyć temu objawy lękowe, które warto skonsultować z psychologiem.

Jeśli chodzi o jedzenie, to warto dodać do swojej diety nowe produkty stopniowo, w naprawdę niewielkich ilościach. Dobrym pomysłem może być też wypróbowanie różnych sposobów przygotowania jedzenia - może okazać się, że dany produkt smakuje Pani w innej formie.

Jeśli chodzi o brak spożywania mięsa i warzyw, to jest to kwestia, którą warto poruszyć z dietetykiem. W diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty, zapewniające organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W przypadku wykluczania dużej ilości produktów z diety, może dojść do niedoborów składników odżywczych, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Jeśli potrzebuje Pani dalszych porad i wsparcia, to polecam umówić się na konsultację z dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiednią dietę i zaplanować stopniowe wprowadzanie nowych produktów do diety.

Pozdrawiam
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online
Dzień dobry,
Czy taka sytuacja jest nowa? Czy trwa od jakiegoś dłuższego czasu? Czy reakcja występuje zawsze na takie same produkty? Czy ich ilość się zwiększa? Czy łączy Pani nasilenie reakcji z jakimś stanem emocjonalnym? Warto zgłosić się do psychodietetyka, który przeprowadzi szczegółowy wywiad i w razie potrzeby pokieruje do innych specjalistów. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Eksperci

Jarosław Górnicki

Jarosław Górnicki

Alergolog

Warszawa

Julia Dobosz

Julia Dobosz

Dietetyk

Kalisz

Bożena Orzechowska

Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Radomsko

Dorota Kardas - Sobantka

Dorota Kardas - Sobantka

Alergolog, Pediatra

Łódź

Krzysztof Buczyłko

Krzysztof Buczyłko

Alergolog

Łódź

Iwona Królik

Iwona Królik

Alergolog, Pulmonolog

Lublin

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 41 pytań dotyczących usługi: zaburzenia odżywiania
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.