Mam 29 lat, choruję na PCOS i insulinooporność (wskaźnik HOMA 2,809). Ważę 64 kg przy 159 wzrostu, a
2
odpowiedzi
Mam 29 lat, choruję na PCOS i insulinooporność (wskaźnik HOMA 2,809). Ważę 64 kg przy 159 wzrostu, a jeszcze w maju ok. 69 kg. Wykluczyłam z diety gotowane ziemniaki, marchew, zupy ze śmietaną, słodycze i chipsy. Proszę o informacje, czy mogę spożywać następujące produkty: herbata czarna z łyżeczką cukru, kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka kawy + 1 łyżeczka cukru i śmietanka 10%), chrupki kukurydziane (max 1 x tydzień), wafle ryżowe, chlebek chrupki. Jakich produktów powinnam ogólnie unikać?
Zalecałabym przede wszystkim przejście na dietę o niskim indeksie glikemicznym - prawidłowo wykluczyła Pani w tym przypadku gotowaną marchew, która charakteryzuje się wysokim IG oraz produkty przetworzone tj. słodycze i chipsy. Wafle ryżowe oraz chrupki kukurydziane to produkty o średnim IG więc podlegają ograniczeniu - w przypadku ich spożycia proponowałabym łączenie ich z innymi produktami np. jogurtem lub orzechami. Co do pieczywa chrupkiego - zdecydowanie lepszym wyborem będzie pieczywo z mąki pełnoziarnistej np. gryczane czy jęczmienne. Cukier dodawany do napojów podlega całkowitej eliminacji - można zamienić go na ksylitol, a zamiast śmietanki do kawy zaproponowałabym mleko. Dieta przy PCOS i insulinooporności to dieta wymagająca wyrzeczeń od pacjenta a pierwszym celem powinna być redukcja masy ciała oraz zmiana nawyków żywieniowych. W celu pełnej konsultacji zapraszam do gabinetu.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam. PCOS i insulinooporność często idą w parze. Z pewnością z diety należy wyeliminować produkty bogate w cukry proste i wprowadzić te bogate w błonnik. Cukier należy więc bezwzględnie wyeliminować, może go Pani także zastąpić erytrytolem lub stevią. Należy wprowadzić surowe warzywa, gdyż są bogate w błonnik oraz witaminy i minerały, można z nich np. przygotować surówki lub zrobić przekąski, wprowadzić także orzechy, w szczególności włoskie bogate w omega 3, ryby, chude mięsa, oleje tłoczone na zimno takie jak lniany wysokooleinowy, rzepakowy, które stosuje się do sałatek. Dieta powinna być więc skomponowana z produktów o niskim indeksie glikemicznym i jak najmniej przetworzonych. Chrupki kukurydziane, wafle ryżowe raczej zamieniłabym na pieczywo razowe, pełnoziarniste. Jeżeli bardzo lubi Pani pieczywo chrupkie to polecam wybierać właśnie to z większą zawartością błonnika, razowe. Owoce należy spożywać w ograniczonej ilości raz dziennie - te zawierające mała ilość węglowodanów to m.in. maliny, truskawki, borówki, grejpfruty, porzeczki - łatwo znajdzie Pani te o najniższym indeksie glikemicznym w tabelach IG, które dostępne są w internecie. Warto też wiedzieć, że jedyną skuteczną metodą uwrażliwiającą komórki na insulinę jest aktywność fizyczna i należałoby zadbać także o ten aspekt.
Przy PCOS często zaleca się dietę eliminacyjną, jednak trudno udzielać takich zaleceń przez internet bez informacji szczegółowych o stanie zdrowia i wynikach badań. Jeśli mogę coś doradzić, proszę się umówić na wizytę u dietetyka, który zbierze od Pani szczegółowy wywiad, a w razie potrzeby pomoże tak zbilansować dietę żeby nie było w niej niedoborów ważnych składników odżywczych. Pozdrawiam.
Przy PCOS często zaleca się dietę eliminacyjną, jednak trudno udzielać takich zaleceń przez internet bez informacji szczegółowych o stanie zdrowia i wynikach badań. Jeśli mogę coś doradzić, proszę się umówić na wizytę u dietetyka, który zbierze od Pani szczegółowy wywiad, a w razie potrzeby pomoże tak zbilansować dietę żeby nie było w niej niedoborów ważnych składników odżywczych. Pozdrawiam.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.