Mam 5 letniego syna. Syn od małego ciągle kaszle. Lekarze zdiagnozowali mu refluks i cofanie się tre
9
odpowiedzi
Mam 5 letniego syna. Syn od małego ciągle kaszle. Lekarze zdiagnozowali mu refluks i cofanie się treści żołądkowej. Syn przyjmuje leki, lecz dalej ciagle kaszle, głównie w nocy, mimo, że leki też są brane na noc. Potrzebuję dla mojego maluszka diety antyrefluksowej. W Internecie są różne sprzeczne dane. Co mogę podawać mojemu synkowi? Czy takie dzieci mogą jeść już wszystko? Czego nie wolno dawać dziecku, aby nie miało refluksu? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Do produktów, które można podawać dziecku z refluksem, należą:
chude gatunki mięs i wędlin – cielęcina, schab, mięso królika, kurczak, indyk, szynka wieprzowa i drobiowa, polędwica,
chude produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki z obniżoną zawartością tłuszczu,
potrawy gotowane, duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze,
warzywa, takie jak marchew, ziemniaki, kalafior, szpinak, buraki,
niektóre zioła i przyprawy, takie jak świeża bazylia, oregano, czosnek, szałwia, koperek, rozmaryn,
ciasta drożdżowe lub biszkoptowe,
niegazowana woda mineralna,
ziołowe herbaty, z wyjątkiem herbaty miętowej.
Najważniejsza jest postać, w jakiej podawane są produkty spożywcze. Kaszki i produkty mleczne należy zagęszczać skrobią lub mączką z ziaren chlebowca świętojańskiego. Warto też dawać dziecku do jedzenia gotowane chude mięso, pokrojone w kawałki oraz buliony warzywne. Zamiast soków owocowych można podawać maluchowi bardziej gęste płyny, takie jak przeciery czy musy owocowe zagęszczone skrobią.
Dziecko z refluksem powinno też jeść gotowane warzywa, takie jak marchew, pietruszka, buraczki, cukinia. Należy jednak unikać w diecie warzyw wzdymających (groch, fasola, bób, kalafior, kapusta, brukselka, brokuły), które powodują powstawanie gazów w jelitach i nasilają objawy refluksu. Ostatni posiłek w ciągu dnia trzeba spożyć przynajmniej na dwie godziny przed snem.
chude gatunki mięs i wędlin – cielęcina, schab, mięso królika, kurczak, indyk, szynka wieprzowa i drobiowa, polędwica,
chude produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki z obniżoną zawartością tłuszczu,
potrawy gotowane, duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze,
warzywa, takie jak marchew, ziemniaki, kalafior, szpinak, buraki,
niektóre zioła i przyprawy, takie jak świeża bazylia, oregano, czosnek, szałwia, koperek, rozmaryn,
ciasta drożdżowe lub biszkoptowe,
niegazowana woda mineralna,
ziołowe herbaty, z wyjątkiem herbaty miętowej.
Najważniejsza jest postać, w jakiej podawane są produkty spożywcze. Kaszki i produkty mleczne należy zagęszczać skrobią lub mączką z ziaren chlebowca świętojańskiego. Warto też dawać dziecku do jedzenia gotowane chude mięso, pokrojone w kawałki oraz buliony warzywne. Zamiast soków owocowych można podawać maluchowi bardziej gęste płyny, takie jak przeciery czy musy owocowe zagęszczone skrobią.
Dziecko z refluksem powinno też jeść gotowane warzywa, takie jak marchew, pietruszka, buraczki, cukinia. Należy jednak unikać w diecie warzyw wzdymających (groch, fasola, bób, kalafior, kapusta, brukselka, brokuły), które powodują powstawanie gazów w jelitach i nasilają objawy refluksu. Ostatni posiłek w ciągu dnia trzeba spożyć przynajmniej na dwie godziny przed snem.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry.
Dziecko w tym wieku zdecydowanie może jeść już wszystko. Jednak ze względu na te objawy należałoby zastosować pewne ograniczenia: unikanie produktów o ostrych smakach (np. ogórków konserwowych, marynat, konserw mięsnych, solonych śledzi). Należy także uważać z kwaśnymi owocami i sokami owocowymi. Wykluczyć powinno się potrawy ciężkostrawne: esencjonalne zupy, zawiesiste sosy, tłuste mięsa. Porcje posiłków powinny być nieco mniejsze, a posiłki spożywane częściej (np. 5-6 małych posiłków dziennie). Należy wykluczyć spożycie wyrobów cukierniczych i innych wysokoprzetworzonych. Ponadto odżywianie powinno być zgodne z zasadami zdrowego żywienia wg IŻŻ. W celu złagodzenia objawów można podać dziecku kilka migdałów do przegryzienia, 1/4 szklanki mleka lub przegotowanej wody.
Radziłabym również udać się na konsultację pulmonologiczną, jeśli takiej jeszcze nie było.
Pozdrawiam.
A.Walus
Dziecko w tym wieku zdecydowanie może jeść już wszystko. Jednak ze względu na te objawy należałoby zastosować pewne ograniczenia: unikanie produktów o ostrych smakach (np. ogórków konserwowych, marynat, konserw mięsnych, solonych śledzi). Należy także uważać z kwaśnymi owocami i sokami owocowymi. Wykluczyć powinno się potrawy ciężkostrawne: esencjonalne zupy, zawiesiste sosy, tłuste mięsa. Porcje posiłków powinny być nieco mniejsze, a posiłki spożywane częściej (np. 5-6 małych posiłków dziennie). Należy wykluczyć spożycie wyrobów cukierniczych i innych wysokoprzetworzonych. Ponadto odżywianie powinno być zgodne z zasadami zdrowego żywienia wg IŻŻ. W celu złagodzenia objawów można podać dziecku kilka migdałów do przegryzienia, 1/4 szklanki mleka lub przegotowanej wody.
Radziłabym również udać się na konsultację pulmonologiczną, jeśli takiej jeszcze nie było.
Pozdrawiam.
A.Walus
Zapraszam serdecznie na konsultację, aby jednoznacznie wyznaczyć plan żywienia, muszę przeprowadzić szczegółowy wywiad.
Proszę umówić się do dietetyka, który pracuje z małymi dziećmi. Wówczas będzie możliwość przygotowania indywidualnego jadłospisu z określeniem porcji. Każdy organizm toleruje inne produkty mimo tej samej choroby, takze tu kłania sie praca indywidualna.
Witam serdecznie,
Zajmuję się dietoterapią dzieci, jednak bez dokładnego przeanalizowania sytuacji nie podejmę się udzielenia porady...Żywienie dzieci wymaga szczególnej uwagi i należytej staranności - nieprawidłową dietą można narobić jeszcze większej szkody...
Zapraszam na konsultację - może się Pani umówić na wizytę stacjonarną w Gdańsku lub na konsultację online (za pośrednictwem Skype). Bardzo proszę o kontakt, celem omówienia szczegółów.
Pozdrawiam,
Małgorzata Bellwon
Zajmuję się dietoterapią dzieci, jednak bez dokładnego przeanalizowania sytuacji nie podejmę się udzielenia porady...Żywienie dzieci wymaga szczególnej uwagi i należytej staranności - nieprawidłową dietą można narobić jeszcze większej szkody...
Zapraszam na konsultację - może się Pani umówić na wizytę stacjonarną w Gdańsku lub na konsultację online (za pośrednictwem Skype). Bardzo proszę o kontakt, celem omówienia szczegółów.
Pozdrawiam,
Małgorzata Bellwon
Dziecko w tym wieku oczywiście może już jeść wszystko, jednak w przypadku Pani syna, należy wykluczyć pewne produkty ze względu na refluks żołądkowo-przełykowy. Dieta w tym schorzeniu powinna być łatwo strawna, wyklucza się produkty ciężkostrawne, smażone oraz wzdymające. Wyklucza się grube kasze oraz produkty pełnoziarniste (pieczywo) oraz warzywa strączkowe. Dziecko nie powinno pić także żadnych słodzonych oraz gazowanych napoi. Należy ograniczyć cytrusy. Nie stosuje się także ostrych przypraw, należy także ograniczyć sól w diecie dziecka. Objawy refluksu nasilają się także po zjedzeniu bardzo słodkich posiłków, słodyczy. Wskazane w diecie są produkty nabiałowe (mleko w ograniczeniu), chude mięso, warzywa gotowane. W razie pytań zapraszam serdecznie na konsultacje, gdzie istnieje możliwość indywidualnego dopasowania diety dla Pani syna, ponieważ każdy przypadek jest inny. Pozdrawiam! Marta Heller-Surowiec
Witam,
Dieta lecznicza w przypadku syna musi być ustalona indywidualnie, bo przeprowadzeniu dokładnego wywiadu medycznego i żywieniowego. Zapraszam na konsultacje.
Pozdrawiam,
Anna Gacek
Dieta lecznicza w przypadku syna musi być ustalona indywidualnie, bo przeprowadzeniu dokładnego wywiadu medycznego i żywieniowego. Zapraszam na konsultacje.
Pozdrawiam,
Anna Gacek
Dzień dobry,
W przypadku Pani syna należy wdrożyć dietę lekkostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Przykładowe dozwolone produkty spożywcze to: mleko, jogurty i kefiry naturalne do 2%, chude twarogi, chude mięso, drób, ryby, jaja, tłuszcze wyłącznie podawane na zimno, produkty zbożowe przygotowane bez dodatku tłuszczu, warzywa (marchew, buraki, dynia, szpinak, etc.) oraz owoce (najlepiej jagodowe, jabłka, morele, brzoskwinie). Należy unikać: kawy, mocnej herbaty, tłustego mięsa, kakao, czekolady, tłustych sosów, ostrych i kwaśnych przypraw, pomidorów, cytrusów i soku z nich, octu, musztardy, ketchupu, napojów gazowanych oraz zawierających alkohol.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
W przypadku Pani syna należy wdrożyć dietę lekkostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Przykładowe dozwolone produkty spożywcze to: mleko, jogurty i kefiry naturalne do 2%, chude twarogi, chude mięso, drób, ryby, jaja, tłuszcze wyłącznie podawane na zimno, produkty zbożowe przygotowane bez dodatku tłuszczu, warzywa (marchew, buraki, dynia, szpinak, etc.) oraz owoce (najlepiej jagodowe, jabłka, morele, brzoskwinie). Należy unikać: kawy, mocnej herbaty, tłustego mięsa, kakao, czekolady, tłustych sosów, ostrych i kwaśnych przypraw, pomidorów, cytrusów i soku z nich, octu, musztardy, ketchupu, napojów gazowanych oraz zawierających alkohol.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
Dzień dobry,
Jeżeli chodzi o refluks, nie leczony może prowadzić do wielu niebezpiecznych dla zdrowia powikłań, dlatego najlepiej jeżeli umówi się Pani z dietetykiem, który po dokładnym wywiadzie zdrowotno-żywieniowym przygotuje indywidualny jadłospis. Podstawowe zasady żywieniowe przy chorobie refluksowej to unikanie pokarmów tłustych, napoi gazowanych, czekolady, kakaa, mocnej herbaty, mięty, potraw ostrych. Zaleca się również unikanie dużych objętościowo posiłków, jedzenia na 2-3 godziny przed snem, wysiłku fizycznego po posiłku.
Pozdrawiam serdecznie
Natalia Łach
Jeżeli chodzi o refluks, nie leczony może prowadzić do wielu niebezpiecznych dla zdrowia powikłań, dlatego najlepiej jeżeli umówi się Pani z dietetykiem, który po dokładnym wywiadzie zdrowotno-żywieniowym przygotuje indywidualny jadłospis. Podstawowe zasady żywieniowe przy chorobie refluksowej to unikanie pokarmów tłustych, napoi gazowanych, czekolady, kakaa, mocnej herbaty, mięty, potraw ostrych. Zaleca się również unikanie dużych objętościowo posiłków, jedzenia na 2-3 godziny przed snem, wysiłku fizycznego po posiłku.
Pozdrawiam serdecznie
Natalia Łach
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.