Mam nietolerancję fruktozy. Jakie produkty mogę spożywać? Objawy wracają nawet po minimalnych ilości
2
odpowiedzi
Mam nietolerancję fruktozy. Jakie produkty mogę spożywać? Objawy wracają nawet po minimalnych ilościach fruktozy i sorbitolu w diecie. Pojawia się między innymi uczucie zatrucia organizmu. Dolegliwości trawienne mam po pokarmach bogatych w błonnik, po kaszy gryczanej, ale też po ryżu białym. Mam problem z ułożeniem diety, np. jeśli chodzi o wypieki, bo toleruję tylko mąkę/skrobię ziemniaczaną.
W pierwszej kolejności ważna jest przyczyna nietolerancji fruktozy. Jeżeli jest to genetyczna fruktozemia, konieczne będzie wyłączenie owoców (i wszystkich ich przetworów), cukru, miodu, syropu glukozowo-fruktozowego i niektórych warzyw (szczególnie groszek zielony, ziemniaki, marchew, pietruszka, rzodkiewka i ogórki, ale także należy obserwować reakcje na inne). Jeżeli problemem jest niemożność transportu fruktozy przez ściany jelita (czyli zepół złego wchłaniania), wtedy dieta nie musi być aż tak restrykcyjna. Fruktoza jest jednym z cukrów zaliczanych do grupy FODMAP (fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole), które łatwo fermentują jelicie i mogą powodować dolegliwości trawienne. Do FODMAP zaliczany jest również sorbitol, dlatego zasadne wydaje się zastosowanie diety low FODMAP, aby ograniczyć wszystkie łatwo fermentujące cukru i cukrowce. Jeżeli błonnik jest problemem, warto go ograniczyć do pobierania jedynie z warzyw i owoców. Zastanawiająca jest jednak nietolerancja ryżu białego. Oprócz mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej, niewielkie ilości błonnika ma również kasza jaglana (i mąka jaglana), drobne kasze jęczmienne, mąka kukurydziana, kokosowa i warto wypróbować również mąki z orzechów, amarantusa i komosy ryżowej. Zapraszam na wizytę, przy dokładniejszym wywiadzie na pewno uda się ustalić dokładne zalecenia.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Jeśli masz nietolerancję fruktozy, powinieneś unikać produktów, które zawierają fruktozę i słodziki, takie jak sorbitol. Dieta powinna być oparta na produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach zawierających niskie stężenie fruktozy (np. jagody, truskawki), chudym mięsie i rybach. Możesz także spożywać produkty na bazie mąki ziemniaczanej, jednak należy pamiętać o ostrożności i stopniowo zwiększać ilość tego składnika w diecie.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.