Mam pytanie - czy nietolerancja beta laktoglobuliny to inaczej nietolerancja laktozy?
2
odpowiedzi
Mam pytanie - czy nietolerancja beta laktoglobuliny to inaczej nietolerancja laktozy?
Nie, ponieważ laktoza to dwucukier, natomiast beta-laktoglobulina jest białkiem ;-).
Przy uczuleniu na beta-laktoglobulinę nie powinno spożywać się zarówno mleka
i przetworów mlecznych, jak i mięsa wołowego oraz cielęcego.
Przy uczuleniu na beta-laktoglobulinę nie powinno spożywać się zarówno mleka
i przetworów mlecznych, jak i mięsa wołowego oraz cielęcego.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry! Nie laktoza i beta laktoglobulina są to inne związki. Pierwszy jest dwucukrem, zaś drugi białkiem. Laktoglobulinę można spotkać nie tylko w produktach mlecznych, ale również w wielu gotowych produktach mięsnych, rybnych, sokach owocowych. Białko to należy do białek serwatki, które są białkami termolabilnymi (wrażliwymi na wysoką temperaturę), czyli tracą swoje uczulające właściwości po podgrzaniu. Z racji tego możliwa jest tolerancja produktów zawierających laktoglobulinę, które zostaną poddane wcześniejszej obróbce cieplnej.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.