Mam pytanie czym się różni uczulenie na gluten od celiakię. Bo ja byłem malym dzieckiem to IgE na gl

1 odpowiedzi
Mam pytanie czym się różni uczulenie na gluten od celiakię. Bo ja byłem malym dzieckiem to IgE na gluten to byłem w 4 kasie natomiast na mleko krowie to byłem w klasie 1 było to w 1999 roku i poejrzewanao celiakię ale badań w ty kierunku nie zrobiono. Jak byłem malym dzieckiem to nie trafiłem wogóle glutenu wymiotowalem, miałem biegunki. Natomiast to zostało załączone przez ścisłą dietę która składała się z jedzenie marchwi ugotowanej tata tak wyczytal że to najlepszy sposób. I nagle wszystko ustało i po pewnym czasie to jest ok. pół roku zaczęło dawać mi produkty z glutenem i jest wszystko w porządku tylko jest jeden problem ze mam chorobę genetyczną skóry to jest Dariera i biorę retinoidy od 1.5 roku i nic nie pomaga moja siostra też bieże Izotek na tą chorobę i po pewnym czasie skóra ja piekła i miała biegunki po odstawieniu produktów z glutenem skora poprawila sie i nie ma biegunek. Natomiast u mnie nie mam biegunek ale skóra mnie piecze i mam problemy gastryczne to jest mam gastropatie żółciowa. I z tad moje pytanie czy właśnie jak się było w najwyższej grupę odnośnie uczulenia na gluten to czy można z tego wyrosnąć i wyleczyć to. Bo żeby potwierdzić to jest wiele metod i jedna z nich jest gastroskopia ale nie chcę jej wykonywać bo jest okropna i nie do końca może wyjść bo w jelitach mogą byc małe zmiany. Druga są badania DNA które chce wykonać ale one są koszmarnie drogie i nie chciałbym ich wyżucac ich w boto. Dlatego proszę o pomoc i odpowiedź właśnie czym się różni uczulenie na gluten od celiakię i czy można z uczulenia wyrosnąć i zaliczyć, czy testy DNA to dobry pomysł w moim przypadku oraz czy retinoidy typu Izotek i Acitren mogą powodować to uczulenie.
Alergia na gluten to reakcja układu odpornościowego wywołana na ogół obecnością przeciwciał IgE, prawdopodobnie Pan z tego wyrósł, gdyż taka reakcja byłaby bardzo szybka, góra kilka godzin.
Celiakia to choroba z autoimmunizacji, gdzie organizm wytwarza przeciwciała wywołujące reakcję zapalną. Nie musi dawać mocnych objawów ze strony jelita. Badanie przesiewowe polega na oznaczeniu przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej. Nietolerancja glutenu może się tez manifestować zmianami skórnymi, głównie pęcherzykami i bardzo nasilonym świądem (choroba Duhringa), Tu główne rozpoznanie powinien stawiać dermatolog na podstawie biopsji, a badanie wyżej opisanych przeciwciał ma znaczenie pomocnicze. Leczenie jest wtedy nieco inne, oprócz odstawienia glutenu również dapson. Retinoidy nie powinny powodować uczulenia.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.