Mam stosować dietę bogatoresztkową zgodnie z zaleceniem lekarza. Szukałam informacji w internecie w
3
odpowiedzi
Mam stosować dietę bogatoresztkową zgodnie z zaleceniem lekarza. Szukałam informacji w internecie w temacie produkty wskazane i zabronione. Warzywa strączkowe w jednych źródłach są wskazane, w innych zabronione. Jak jest prawidłowo? Stosować czy nie?
Dzień dobry,
Dieta bogato resztkowa jest stosowana w zaparciach nawykowych oraz
w zaburzeniach czynnościowych jelit. Celem diety jest pobudzenie jelit do pracy, uregulowania ich czynności bez stosowania środków farmakologicznych.Dieta bogato resztkowa to dieta o wysokiej zawartości produktów obfitujących w błonnik: owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo, grube kasze, płatki zbożowe. Warzywa strączkowe: groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca - są bogatym źródłem błonnika i są wskazane do spożycia.
pozdrawiam serdecznie
Dieta bogato resztkowa jest stosowana w zaparciach nawykowych oraz
w zaburzeniach czynnościowych jelit. Celem diety jest pobudzenie jelit do pracy, uregulowania ich czynności bez stosowania środków farmakologicznych.Dieta bogato resztkowa to dieta o wysokiej zawartości produktów obfitujących w błonnik: owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo, grube kasze, płatki zbożowe. Warzywa strączkowe: groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca - są bogatym źródłem błonnika i są wskazane do spożycia.
pozdrawiam serdecznie
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
To zależy od tego co dokładnie się u Ciebie dzieje oraz jak się po nich czujesz. Strączki mają sporo błonnika i wpisują się w założenia diety bogatoresztkowej. Ale nie zawsze są dobrze tolerowane i wskazane - mogą powodować dolegliwości, wzdęcia.
W zależności od źródła, warzywa strączkowe mogą być uznawane za wskazane lub zabronione w diecie bogatoresztkowej. W każdym przypadku ważne jest skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym i uwzględnienie indywidualnych potrzeb i schorzeń. W niektórych przypadkach warzywa strączkowe mogą być źródłem błonnika, białka i innych ważnych składników odżywczych, ale w innych przypadkach mogą powodować wzdęcia, biegunkę i inne problemy związane z trawieniem. Dlatego ważne jest, aby ustalić z lekarzem, czy warzywa strączkowe są odpowiednie dla danej osoby i jakie są dla niej najlepsze opcje żywieniowe.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.