Mąż zachorował na ostre ropne zapalenie migdałów i nosogardła. Tak go wszystko bolało, że przez parę
1
odpowiedzi
Mąż zachorował na ostre ropne zapalenie migdałów i nosogardła. Tak go wszystko bolało, że przez parę dni ledwie coś mógł pić, o jedzeniu w ogóle nie było mowy. Teraz dzięki lekom dolegliwości osłabły, ale z kolei po paru łyżkach zmiksowanej zupy jarzynowej dostaje niemal skrętu kiszek, tak go brzuch boli. Lepiej jest, gdy mu zrobiłam płynną kaszkę mannę. Co jeszcze mogłabym mu przygotować, żeby miał więcej siły? Wiem, że nic smażonego. Raczej płynna konsystencja. Ale z czego zrobić posiłek w miarę syty?
Tolerancja posiłków w zależności od ich składu jest bardzo różna u różnych osób. Należy stopniowo rozszerzać dietę pod kontrolą tolerancji chorego.
Najlepiej tolerowane są zwykle produkty gotowane lub duszone: chude mięso, warzywa, owoce (mało kwaśne). Należy unikać surowego mleka, dozwolony jest nabiał np. jogurty.
Przed posiłkiem można przyjmować preparaty enzymów trzustkowych np. Kreon, co poprawi trawienie.
Po antybiotykoterapii wskazane jest również leczenie probiotykiem, żeby przywrócić równowagę mikrobioty.
Najlepiej tolerowane są zwykle produkty gotowane lub duszone: chude mięso, warzywa, owoce (mało kwaśne). Należy unikać surowego mleka, dozwolony jest nabiał np. jogurty.
Przed posiłkiem można przyjmować preparaty enzymów trzustkowych np. Kreon, co poprawi trawienie.
Po antybiotykoterapii wskazane jest również leczenie probiotykiem, żeby przywrócić równowagę mikrobioty.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.