mikrofalówka/płyta indukcyjna
8
odpowiedzi
Czy podgrzewanie chleba w mikrofalówce jest szkodliwe ? Jeśli tak to dlaczego ?
Czy przygotowywanie posiłków na płycie indukcyjnej jest szkodliwe ?
Czy przygotowywanie posiłków na płycie indukcyjnej jest szkodliwe ?
Obie formy przygotowywania posiłków są bezpieczne.
Barbara Dąbrowska-Górska
Barbara Dąbrowska-Górska
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Mikrofalówka powoduje niszczenie wielu witamin, szczególnie z grupy B. Jeśli jest taka możliwość proponuję nie używać mikrofalówki lub używać jej sporadycznie. Płyta indukcyjna podgrzewa jedzenie dużo szybciej niż płyta ceramiczna, więc skraca czas obróbki termicznej, a co za tym idzie dochodzi do trochę mniejszych strat witamin w pożywieniu.
pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
Nie widzę przeciwwskazań do podgrzewania posiłków w ten sposób.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,
1.Kuchenki mikrofalowe wykorzystują do podgrzewania mikrofale, czyli promieniowanie elektromagnetyczne, które jest pochłaniane przez cząsteczki wody obecne w każdej potrawie. Na podstawie badań nie wykazano szkodliwości wykorzystywania mikrofal, dlatego, że nie zachodzą w tym procesie zmiany chemiczne (zmiany struktur cząsteczek) na skutek przechodzących przez nie mikrofal, choć krąży na ten temat wiele mitów.
2.Przygotowanie posiłków z użyciem płyt indukcyjnych nie oddziałuje bezpośrednio na przygotowana potrawę, nie czyni ją zatem szkodliwą, ani nie zmienia jej smaku. W odróżnieniu do kuchenki gazowej gotowanie na płytach indukcyjnych jest szybsze i sprawia, że ciepło jest równomiernie rozmieszczone na powierzani naczynia.
Pozdrawiam! Marta Heller-Surowiec
1.Kuchenki mikrofalowe wykorzystują do podgrzewania mikrofale, czyli promieniowanie elektromagnetyczne, które jest pochłaniane przez cząsteczki wody obecne w każdej potrawie. Na podstawie badań nie wykazano szkodliwości wykorzystywania mikrofal, dlatego, że nie zachodzą w tym procesie zmiany chemiczne (zmiany struktur cząsteczek) na skutek przechodzących przez nie mikrofal, choć krąży na ten temat wiele mitów.
2.Przygotowanie posiłków z użyciem płyt indukcyjnych nie oddziałuje bezpośrednio na przygotowana potrawę, nie czyni ją zatem szkodliwą, ani nie zmienia jej smaku. W odróżnieniu do kuchenki gazowej gotowanie na płytach indukcyjnych jest szybsze i sprawia, że ciepło jest równomiernie rozmieszczone na powierzani naczynia.
Pozdrawiam! Marta Heller-Surowiec
Nie ma jednoznacznych badań wskazujących na szkodliwość podgrzewania potraw w mikrofalówce. Przygotowywanie posiłków na płycie indukcyjnej nie jest szkodliwe. Należy jednak pamiętać, ze obróbka termiczna potraw oraz ich wielokrotne podgrzewanie wiąże się ze stratą witamin.
Podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce nie jest szkodliwe. Mikrofale, które działają w tym urządzeniu są zdecydowanie za małe, aby były szkodliwe. Można zwrócić uwagę na to, w czym się dany produkt podgrzewa. Często wykorzystywane są plastikowe pojemniki, które powodują przenikanie do żywności bisfenolu A.
Jeżeli chodzi o straty wartości odżywczych, to są one porównywalne do strat podczas innych sposobów obróbki termicznej (smażenie, gotowanie itp.).
Gotowanie na płycie indukcyjnej również nie jest szkodliwe.
Jeżeli chodzi o straty wartości odżywczych, to są one porównywalne do strat podczas innych sposobów obróbki termicznej (smażenie, gotowanie itp.).
Gotowanie na płycie indukcyjnej również nie jest szkodliwe.
Witam serdecznie,
Nie ma jednoznacznych badań, które wskazywałyby na szkodliwość produktów odgrzewanych w mikrofalówce, jednak ja (opinia osobista :-)) nie przepadam za tym sprzętem. Przygotowywanie posiłków na płycie indukcyjnej nie jest szkodliwe.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Nie ma jednoznacznych badań, które wskazywałyby na szkodliwość produktów odgrzewanych w mikrofalówce, jednak ja (opinia osobista :-)) nie przepadam za tym sprzętem. Przygotowywanie posiłków na płycie indukcyjnej nie jest szkodliwe.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Witam,
odgrzewanie pieczywa w mikrofali nie jest szkodliwe, jednak spowoduje zmniejszenie jakości produktu, ponieważ pieczywo poddanie działaniu mikrofal wykazuje dużo większą twardość miękiszu w stosunku do podgrzaniu go w piekarniku. Każda obróbka cieplna i mechaniczna produktu powoduje straty witamin i minerałów, jednak przygotowywanie posiłków na płycie indukcyjnej nie jest szkodliwe. Chcąc uzyskać jak największą wartość odżywczą posiłków, należy spożywać je po przygotowaniu, ponieważ każda dodatkowa obróbka cieplna zwiększa straty witamin i minerałów.
Pozdrawiam
Agnieszka Kotula
odgrzewanie pieczywa w mikrofali nie jest szkodliwe, jednak spowoduje zmniejszenie jakości produktu, ponieważ pieczywo poddanie działaniu mikrofal wykazuje dużo większą twardość miękiszu w stosunku do podgrzaniu go w piekarniku. Każda obróbka cieplna i mechaniczna produktu powoduje straty witamin i minerałów, jednak przygotowywanie posiłków na płycie indukcyjnej nie jest szkodliwe. Chcąc uzyskać jak największą wartość odżywczą posiłków, należy spożywać je po przygotowaniu, ponieważ każda dodatkowa obróbka cieplna zwiększa straty witamin i minerałów.
Pozdrawiam
Agnieszka Kotula
Eksperci
Podobne pytania
- Jakie badania krwi najlepiej wykonać przed pierwszą wizytą u dietetyka?
- Mam 23 lata, ważę w tym momencie ok. 80 kg. Od jakiś 6 lat tyję i tyję, nie wiem jak mam sobie poradzić, moja samoocena spada. Nigdy nie byłam u dietetyka, ale coraz bardziej się upewniam że zostaje mi tylko to. Więc piszę by dowiedzieć się na czym konkretnie polegała by wizyta u pani?
- Dzień dobry! Od 5 lat choruję na schizofrenię paranoidalną, stosuję dwa leki Zolafren oraz Aribit. Stosując leki przytyłam 18 kg. Czy można ustalić dietę przy tych lekach aby schudnąć? Pozdrawiam
- Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy. Od 17 lat leczę się na zaburzenia lękowo-depresyjne z somatyzacją. Biorę leki: Asertin 100 mg rano i Miansec 30 mg wieczorem, na nadciśnienie tętnicze Nedal 5 mg i Tritace 10 mg. Dodatkowo biorę Clonazepam, ponieważ na początku podejrzewano u mnie epilepsję, a później…
- Witam. Wczoraj po wizycie u endokrynologa dowiedziałam się, że choruję na Hashimoto. Czy w moim przypadku jest istotna zmiana diety, czy nie ma to jakiegokolwiek znaczenia. Pozdrawiam
Masz pytania?
Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 6 pytań dotyczących: konsultacja dietetyczna
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.