Na śniadanie gotuję owsiankę z mlekiem,do której dodaję łyżkę siemienia lnianego(na 2 osoby). Gotuję
2
odpowiedzi
Na śniadanie gotuję owsiankę z mlekiem,do której dodaję łyżkę siemienia lnianego(na 2 osoby). Gotuję w garnku do gotowania mleka,gdzie nie dochodzi do wrzenia.Czy postępuję właściwie ,jeżeli chodzi o len.
Dzień dobry
Tak. Można siemię lniane wrzucić do wrzącego mleka. Proszę się nie zastanawiać nad ubytkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ każdy proces technologii jest związany z ubytkiem składników odżywczych.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Tak. Można siemię lniane wrzucić do wrzącego mleka. Proszę się nie zastanawiać nad ubytkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ każdy proces technologii jest związany z ubytkiem składników odżywczych.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
To zależy... Siemię lniane w odróżnieniu od innych nasion, posiada wyjątkowo twardą osłonkę, odporną na wszystkie etapy trawienia.
Aby w pełni wykorzystać zalety nasion lnu, trzeba je przed spożyciem odpowiednio obrobić - mamy do dyspozycji dwa sposoby:
mielenie lub moczenie. Jeśli chodzi o mielenie to robimy to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Czyli w Twoim przypadku gotujemy owsiankę bez nasion i po przełożeniu owsianki na miseczki posypujemy zmielonymi ziarenkami i mieszamy razem - co do samego mielenia bardzo dobrze sprawdzi się np młynek do kawy lub blender.
Moczenie natomiast (które zmiękczy skórkę nasion i ułatwi proces trawienia) należy wykonać minimum 8 godzin przed planowanym spożyciem, więc tutaj najlepiej będzie zalać ziarenka zimną wodą z maleńkim dodatkiem soli i zostawić w pokojowej temperaturze na noc. Rano przepłukać i dodać do gotowej owsianki.
Jeśli natomiast zależy nam na kwasach tłuszczowych Omega3 warto zaopatrzyć się w buteleczkę oleju lnianego i dodawać małą łyżeczkę do gotowego śniadania już na talerzu - owsianki a nawet jajecznicy :)
Tutaj polecam rozejrzeć się w naszych polskich tłoczniach - to co dostępne w marketach często już nie ma smaku ani pożądanych właściwości. Ja osobiście zamawiam olej lniany na stronie olini.pl (to nie reklama) i uważam, że jakość tych produktów jest bardzo dobra.
Z nasion lnu można również zrobić kisiel. Kisiel będzie wykazywał dobre działanie osłonowe na śluzówkę żołądka. Z kolei zawarty w ziarnach lnu błonnik (obu frakcji) wspaniale wpłynie na pracę jelit.
Pozdrawiam serdecznie, Marysia Daniłowska
Aby w pełni wykorzystać zalety nasion lnu, trzeba je przed spożyciem odpowiednio obrobić - mamy do dyspozycji dwa sposoby:
mielenie lub moczenie. Jeśli chodzi o mielenie to robimy to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Czyli w Twoim przypadku gotujemy owsiankę bez nasion i po przełożeniu owsianki na miseczki posypujemy zmielonymi ziarenkami i mieszamy razem - co do samego mielenia bardzo dobrze sprawdzi się np młynek do kawy lub blender.
Moczenie natomiast (które zmiękczy skórkę nasion i ułatwi proces trawienia) należy wykonać minimum 8 godzin przed planowanym spożyciem, więc tutaj najlepiej będzie zalać ziarenka zimną wodą z maleńkim dodatkiem soli i zostawić w pokojowej temperaturze na noc. Rano przepłukać i dodać do gotowej owsianki.
Jeśli natomiast zależy nam na kwasach tłuszczowych Omega3 warto zaopatrzyć się w buteleczkę oleju lnianego i dodawać małą łyżeczkę do gotowego śniadania już na talerzu - owsianki a nawet jajecznicy :)
Tutaj polecam rozejrzeć się w naszych polskich tłoczniach - to co dostępne w marketach często już nie ma smaku ani pożądanych właściwości. Ja osobiście zamawiam olej lniany na stronie olini.pl (to nie reklama) i uważam, że jakość tych produktów jest bardzo dobra.
Z nasion lnu można również zrobić kisiel. Kisiel będzie wykazywał dobre działanie osłonowe na śluzówkę żołądka. Z kolei zawarty w ziarnach lnu błonnik (obu frakcji) wspaniale wpłynie na pracę jelit.
Pozdrawiam serdecznie, Marysia Daniłowska
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.