Na śniadanie gotuję owsiankę z mlekiem,do której dodaję łyżkę siemienia lnianego(na 2 osoby). Gotuję

2 odpowiedzi
Na śniadanie gotuję owsiankę z mlekiem,do której dodaję łyżkę siemienia lnianego(na 2 osoby). Gotuję w garnku do gotowania mleka,gdzie nie dochodzi do wrzenia.Czy postępuję właściwie ,jeżeli chodzi o len.
Dzień dobry
Tak. Można siemię lniane wrzucić do wrzącego mleka. Proszę się nie zastanawiać nad ubytkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ każdy proces technologii jest związany z ubytkiem składników odżywczych.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
To zależy... Siemię lniane w odróżnieniu od innych nasion, posiada wyjątkowo twardą osłonkę, odporną na wszystkie etapy trawienia.
Aby w pełni wykorzystać zalety nasion lnu, trzeba je przed spożyciem odpowiednio obrobić - mamy do dyspozycji dwa sposoby:
mielenie lub moczenie. Jeśli chodzi o mielenie to robimy to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Czyli w Twoim przypadku gotujemy owsiankę bez nasion i po przełożeniu owsianki na miseczki posypujemy zmielonymi ziarenkami i mieszamy razem - co do samego mielenia bardzo dobrze sprawdzi się np młynek do kawy lub blender.
Moczenie natomiast (które zmiękczy skórkę nasion i ułatwi proces trawienia) należy wykonać minimum 8 godzin przed planowanym spożyciem, więc tutaj najlepiej będzie zalać ziarenka zimną wodą z maleńkim dodatkiem soli i zostawić w pokojowej temperaturze na noc. Rano przepłukać i dodać do gotowej owsianki.
Jeśli natomiast zależy nam na kwasach tłuszczowych Omega3 warto zaopatrzyć się w buteleczkę oleju lnianego i dodawać małą łyżeczkę do gotowego śniadania już na talerzu - owsianki a nawet jajecznicy :)
Tutaj polecam rozejrzeć się w naszych polskich tłoczniach - to co dostępne w marketach często już nie ma smaku ani pożądanych właściwości. Ja osobiście zamawiam olej lniany na stronie olini.pl (to nie reklama) i uważam, że jakość tych produktów jest bardzo dobra.
Z nasion lnu można również zrobić kisiel. Kisiel będzie wykazywał dobre działanie osłonowe na śluzówkę żołądka. Z kolei zawarty w ziarnach lnu błonnik (obu frakcji) wspaniale wpłynie na pracę jelit.
Pozdrawiam serdecznie, Marysia Daniłowska

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.