Niedoczynnosc tarczycy

31 odpowiedzi
Mam pytanie czy przy niedoczynnosci tarczycy, mozna jesc nabial i pieczywo?jezeli mozna to jakie ?
Przyznam, że to zależy od przypadku. Jeśli istnieją choroby towarzyszące (zespół jelita drażliwego, alergie, nietolerancje, refluks, czy insulinooporność) to zalecenia mogą się różnić. Ważna jest również przyczyna niedoczynności - zapalenie (Hashimoto), wpływ leków, niedoczynność z powodu niedoboru jodu, usunięcia gruczołu. Ważne jak się Pan/Pani czuje i czy odczuwa dolegliwości po ich zjedzeniu. Polecam wizyte u dietetyka oraz artykuł: BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 2, str. 117 – 127
Emilia Zakrzewska, Magdalena Zegan, Ewa Michota-Katulska
ZALECENIA DIETETYCZNE W NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY
PRZY WSPÓŁWYSTĘPOWANIU CHOROBY HASHIMOTO
Sugeruję wizytę: - 250 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
To nie jest pytanie na które można odpowiedzieć tak lub nie . Dieta zalezy od wielu czynników i jest różna w zależności od pacjenta.
Witam serdecznie. Tak, jak najbardziej można jeść nabiał i pieczywo przy niedoczynności tarczycy. Bardzo ważna jest jakość wybieranych produktów, mianowicie pieczywo najlepiej wybierać razowe, pełnoziarniste lub graham, bez spulchniaczy i polepszaczy. Pieczywo najlepiej kupować w zaufanej piekarni i śmiało należy pytać o skład. Ja moim pacjentom polecam pieczywo żytnie, razowe na zakwasie. Zdecydowanie odradzam pieczywo pszenne wykonane z białej oczyszczonej mąki. Co do nabiałów to warto spożywać chude sery twarogowe, jogurty, kefiry i maślanki. Po więcej wskazówek dietetycznych zapraszam na wizytę do mojego gabinetu. Pozdrawiam.
Dzień dobry,
w przypadku niedoczynności tarczycy nie ma problemu ze spożywaniem nabiału i pieczywa. Z pierwszej grupy należy wybierać produkty chude bądź półtłuste (0-2%), a z drugiej produkty pełnoziarniste, razowe.

Z poważaniem,
Sławomir Kula
Oczywiście można jeść i nabiał i pieczywo. Pytanie jest bardzo ogólne - jeśli nie występuje nietolerancja laktozy lub nietolerancja glutenu, nie ma przeciwwskazań do spożywania jednych i drugich produktów ( pieczywo pełnoziarniste). Prawidłowa dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona, a każde wykluczenie lub ograniczenie produktów może powodować niedobory określonych składników.

Pozdrawiam
Bożena Czabaj Brauntsch/ dieta-4u.pl
Witam
Oczywiście można. Nabiał chudy lub półtłusty, pieczywo razowe. Pod warunkiem, że nie mamy towarzyszących chorób, które by je wykluczały.
Pozdrawiam, dietetyk Kamila Dyndor
Można jeść i nabiał (bez serów podpuszczkowych) i pieczywo. Nabiał chudy lub półtłusty, a pieczywo graham, razowe i z ziarnami. Pozdrawiam
Witam. Jeśli nie ma choroby z autoagresji i problemów jelitowych (właściwa mikroflora i szczelne jelita) to nie ma przeciwwskazań. Proponuję jednak starać się żeby produkty te nie powtarzały się codziennie. Nabiał najlepiej chudy lub półtłusty, im bardziej naturalny tym lepiej. Pieczywo rownież o krótkim składzie, urozmaicone (z różnych mąk) najlepiej zamiennie z mąk glutenowych i bezglutenowych. Im bardziej urozmaicona dieta tym korzystniej dla organizmu.
Pozdrawiam
Dobry Dietetyk
Jeżeli nie ma negatywnej odpowiedzi ze strony przewodu pokarmowego śmiało można zjadać nabiał (chudy, unikać należy śmietany) oraz pieczywo (najlepiej ciemne np. żytnie, razowe).
Witam. W dużej mierze zależne jest to od pracy jelit, poziomu hormonów, autoagresji (chorób autoimmunologicznych). Myślę, że naturalne produkty mogą się pojawiać, ale dieta przede wszytskim musi być urozmaicona i przeanalizowana przez dietetyka. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena Maławska
Kwestia glutenu jest bardzo sporna.. Osobiście mam niedoczynność tarczycy i nabiał wyeliminowałam a pieczywo ograniczyłam do dwóch kromek w tygodniu, ponieważ w takiej ilości nie widze nic złego.. a korzystam z pieczywa orkiszowego. Ogólnie norma jest norma, ale obserwacja i słuchanie swojego organizmu jest priorytetem..
Aktualnie nie ma żadnych przekonujących dowodów naukowych, które wskazywałyby na konieczność eliminacji nabiału czy pieczywa z diety u osób z niedoczynnością tarczycy. Jednakże powinny znajdować się one w jadłospisie w odpowiednich ilościach, a wartość energetyczna diety powinna być indywidualnie dostosowana tak, aby zapewniała utrzymanie optymalnej masy ciała w tym uzyskanie prawidłowej ilości tkanki tłuszczowej.
Witam serdecznie,
powołując się na prace dr Datis Kharrazian or dr Alessio Fasano jeżeli niedoczynność tarczycy ma podłoże autoimmunologiczne należy wyeliminować zboża glutenowe z diety. Nabiał jest kwestią indywidualną, jeżeli brak nietolerancji to ekologiczny nabiał nie z produkcji przemysłowej może zostać w diecie. W przypadku braku poprawy stanu zdrowia po wyeliminowaniu glutenu należy rozważyć usunięcie z diety produktów wchodzących w reakcje krzyżowe:
– żyto
– jęczmień
– orkisz
– owies
– gryka
– sorgo
– proso
– amarantus
– quinoa
– kukurydza
– ryż
– ziemniaki
– konopie
– soja
– mleko (alfa i beta-kazeina, kazomorfina, białko serwatkowe, pełne mleko)
– czekolada
– drożdże
– kawa
– sezam
– tapioka
– jaja
Odpowiadając na Pani pytanie, jeżeli do tej pory nie było żadnych ingerencji dietetycznych przy niedoczynności tarczycy może Pani spożywać pieczywo bezglutenowe, ale nie to ze sklepu z długim terminem przydatności do spożycia oraz nabiał ekologiczny, chyba, że stan zdrowia i badania laboratoryjne wskażą inaczej. Dieta powinna być spersonalizowana i indywidualnie dobrana.

Ewa Janowicz

Mission Nutrition Ewa Janowicz
Ul. Koszalińska 88d/2
78-400 Szczecinek
mission-n.pl
Dzień dobry,
na pewno należy w oparciu o wyniki badań zastanowić się nad dietą eliminacyjną. Kluczowe są jednak pełen wywiad dietetyczny i wyniki badań. Często wraz z niedoczynnościa tarczycy pojawia się nietoloerancja na gluten i nlaktozę. Radzę skonsultować się z lekarzem endokrynologiem i dobrym dietetykiem.
pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Nie ma przeciwwskazań do spożywania pieczywa oraz nabiału. Jeśli chodzi o pieczywa powinny być razowe oraz pełnoziarniste ze względu na bogactwo w skrobie oraz błonnik pokarmowy. Należy jednak pamiętać, że duża ilość błonnika pokarmowego może zmniejszać skuteczność niektórych leków stosowanych przy niedoczynności tarczycy. Należy zatem pamiętać o konieczności zachowania odstępów czasowych pomiędzy posiłkiem bogatym w błonnik, a przyjmowaniem lekarstwa. Jeśli chodzi o nabiał należy wybierać produkty chude bądź półtłuste.

Pozdrawiam serdecznie
Miłosz Wiktorczyk
Ależ oczywiście, że można!:) jeżeli zależy Pani/Panu na zdrowym odżywianiu to bym zaleciła pieczywo pełnoziarniste i chudy nabiał(twaróg, jogurt, mleko). Przy niedoczynności tarczycy trzeba dbać o odpowiednią podaż kalorii i składników odżywczych, ale nie ma pokarmów zakazanych:) w razie jakichkolwiek wątpliwości zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam Sylwia Jajuga Mój Dietetyk
Witam, dieta w przypadku niedoczynności tarczycy powinna być dostosowana do potrzeb danej osoby. Pracuję z Pacjentami, którzy jedzą bardzo źle. U takich osób wprowadzenie od razu diety eliminacyjnej (wskazanej przy niedoczynności tarczycy) jest trudne, czasami wręcz niemożliwe, ponieważ osoba nie jest gotowa do tak dużej zmiany. Jeżeli jest Pani gotowa do wprowadzenia diety eliminacyjnej to polecam stosowanie diety bez nabiału. Jeśli chodzi o gluten, powinny go wyeliminować osoby, które rzeczywiście go źle dolerują, występują dolegliwości po jego spożyciu. Są Pacjenci u których gluten eliminujemy całkowicie. Pracuję również z osobami u których zostawiamy niewielkie ilości glutenu z dobrych źródeł np. pieczywo pełnoziarniste, kasze itd.
Podsumowując, polecam i tak indywidualną konsultację i dopasowanie diety do potrzeb Pani organizmu. Z pewnością pozytywnie taka dieta wpłynie na samopoczucie.
pozdrawiam,
Sugeruję wizytę: - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam,
generalnie zasady diety w niedoczynności tarczycy mocno nie odbiegają od standardowego, zdrowego żywienia. Na co na pewno trzeba zwrócić uwagę to ograniczenie produktów bogatych w goitrogeny. Jeśli chodzi o produkty przez Panią wymienione to nie ma przeciwwskazań, by je spożywać. Wybieramy pieczywo pełnoziarniste, najlepiej żytnie czy orkiszowe, a nabiał chudy lub półtłusty. Jeśli jednak niedoczynność pojawia się na tle autoagresji lub stwierdzone są nietolerancje pokarmowe, wtedy postępowanie wymaga większej ilości danych i indywidualizacji.
Pozdrawiam :)
Niedoczynność tarczycy, to choroba o podłożu autoimmunologicznym, często okazuje się więc, że diety eliminacyjne jak: bezglutenowa czy bezlaktozowa odnajdują swoje zastosowanie. Pacjenci czują się po nich lepiej i łatwiej im ustabilizować masę ciała, dodatkowo zachodzi mniej interakcji pomiędzy spożywanymi lekami a pożywieniem. Myślę, że to bardzo ogólne pytanie, ponieważ w jednym przypadku kromka chleba nie wywoła większych objawów, w innym zaostrzy chorobę. Warto w takich sytuacjach jednak skonsultować się z dietetykiem, który porozmawia nt. żywienia w chorobie. Powodzenia!
Istnieją badania naukowe potwierdzające słuszność eliminacji glutenu (zawarty między innymi w pszenicy, życie i jęczmieniu) oraz nabiału z diety osoby chorej na Hashimoto (choroby autoimmunizacyjne). Chociaż należy nadmienić, iż przed całkowitą eliminacją glutenu z diety zalecane jest wykonanie badań pod kątem celiakii.
Natomiast przy samej niedoczynności tarczycy sugerowałabym eliminację samej pszenicy i przede wszystkim wysoko przetworzonej żywności.
Do gotowego pieczywa sama nie mam zaufania, dlatego też najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest upieczenie własnego chleba. Jednak w przypadku braku czasu/zdolności/chęci to pamiętajmy o czytaniu etykiet. Dobre jakościowo pieczywo będzie zawierało w swoim składzie tylko kilka składników (np. mąka żytnia, woda, sól).
Odnośnie nabiału to pamiętajmy, że wraz z wiekiem zdolność do trawienia laktozy maleje. Tutaj bardzo ważny jest wywiad i badania. Warto zastanowić się nad badaniami na alergie i nietolerancje pokarmowe.
Witam,
jeżeli nie występuje alergia na gluten lub białka mleka to nie ma przeciwwskazań do spożywania pieczywa lub nabiału. W zdrowej diecie zalecane jest pieczywo pełnoziarniste (razowe) i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu (najlepiej wybierać produkty o pośredniej zawartości tłuszczu np. mleko 1,5%, ponieważ tłuszcz umożliwia wchłanianie niektórych witamin).
Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Proponuję wykonać test na nietolerancję pokarmową, takie badanie podpowie jakie produkty są niewskazane, bowiem jest to bardzo indywidualne podejście. Często przy niedoczynności tarczycy wyłącza się produkty zawierające między innymi laktozę, czy gluten.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Jeśli chodzi o nabiał to raczej surowy, naturalny. Odpuściłbym produkty sklepowe, skupiłbym się na jakości - wybierając te bezpośrednio od rolników. Z chlebem jest podobnie. Warto jeść produkty pełnoziarniste, ale tu również skorzystałbym z opcji - rzadziej, a lepszej jakości. Można też próbować samem upiec pieczywo, wtedy to mamy pełną gammę możliwości. Warto też skorzystać z konsultacji lekarza i dietetyka, po uprzednim przedstawieniu wyniku badań.
Dzień dobry!
Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji. Należy najpierw wyjaśnić, czy mamy do czynienia z nietolerancją laktozy często występującą u osób z niedoczynnością tarczycy, celiakią, czy nietolerancją glutenu. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie nie znając sytuacji danego Pacjenta.
Barbara Dąbrowska-Górska
Witam, przy niedoczynności tarczycy proponuję ostrożne spożywanie produktów pszennych, żytnich i orkiszowych. Nabiał również w niewielkiej ilości- sporadycznie. Zostają nam takie zboża jak: kukurydza, ryż, gryka, amarantus, mąki kokosowe, orzechowe, kasztanowe. Jednak ważne jest aby dobrze zbilansować dietę w składniki odżywcze, ponieważ niezależnie od tego, że zabieramy pewne produkty z diety ilość węglowodanów, białek i tłuszczy jak i witamin i składników mineralnych musi być na odpowiednim poziomie każdego dnia.

Pozdrawiam
Magdalena Kołodziej
Dietetyk
Witam,
Jeśli nie ma stwierdzonej nietolerancji lub alergii na mleko (białka mleka lub laktozę) oraz gluten to oczywiście można. Najlepiej wybierać pieczywo pełnoziarniste oraz mleczne produkty fermentowane (maślanka, kefir, jogurt - naturalne, nie smakowe, ponieważ mają wiele zbędnych dodatków, przede wszystkim cukier).
Pozdrawiam
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk Kliniczny
Witam serdecznie. Jeśli chodzi o nabiał mogą to być (kefiry, jogurty naturalne, maślanka, sery twarogowe). Białko powinno dostarczać 15-20% dziennej podaży energii. Należy również pamiętać, że warto do diety włączyć pełnowartościowe białko jak np. (drób, indyk, królik, cielęcina, chuda wieprzowina) gdyż te jest źródłem tyrozyny, aminokwasu niezbędnego do syntezy hormonów tarczycy. Jeśli zaś chodzi o pieczywo należy pamiętać, że musi to być te bez glutenu najlepiej pełnoziarniste. Zachęcam do kontaktu ze mną. Pomogę w ułożeniu Specjalistycznego Jadłospisu w Niedoczynności Tarczycy. Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku.
Dieta, która ma służyć naszemu organizmowi i wspomagać leczenie to zawsze kwestia bardzo indywidualna. Pozytywny wpływ na pracę tarczycy może mieć wykluczenie z diety produktów zawierających gluten, wykluczenie nabiału.
Witam. W niedoczynności tarczycy powinno się spożywać białko chude w postaci chudego mięsa , białego sera czy naturalnego jogurtu. Białko przyspiesza metabolizm.Polecałabym ostrożnie podchodzić do warzyw strączkowych szczególnie do soi. Z powodu dużego prawdopodobieństwa zaistnienia otyłości i cukrzycy pieczywo warto zamienić na razowe np. z nasionami dyni. Warto obserwować organizm by dowiedzieć się co nam służy a co nie. Pozdrawiam Katarzyna Surowiec psychodietetyk
Jeśli nie ma stwierdzonych nietolerancji na nabiał (laktoza, kazeina, inne białka mleka) oraz na gluten nie ma sensu ich eliminować. Warto sprawdzić czy wraz z niedoczynnością nie pojawiła się choroba Hashimoto. W tym celu należy zrobić p/ciała anty TPO i anty TG oraz udać się na USG tarczycy. Jeśli nie ma nietolerancji należy wybierać nieprzetworzony chudy, naturalny nabiał (ale nie mleko 0,5% tylko ew. 1,5-2 %: potrzeba tłuszczu do wchłaniania witamin ADEK) oraz pełnoziarniste, najlepiej żytnie na zakwasie pieczywo.
Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, jak pacjent toleruje dane produkty :)

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.