Nietolerancja glutenu
51
odpowiedzi
Dzień dobry,
Ostatnio robiłam badanie pod kątem nietolerancji pokarmowej, dokładniej mówiąc chodzi o gluten. Badane miałam p/p endomysium IgG i IgA - wynik wyszedł ujemny. Chciałabym zapytać czy to znaczy ze nie mam tylko celiakii jako choroby autoimmunologicznej czy również nietolerancji pokarmowej? A jesli nie, to jakie badanie wykonać pod kątem nietolerancji glutenu? (Panel pokarmowy na alergie miałam również robiony - wynik ujemny).
Pozdrawiam
Ostatnio robiłam badanie pod kątem nietolerancji pokarmowej, dokładniej mówiąc chodzi o gluten. Badane miałam p/p endomysium IgG i IgA - wynik wyszedł ujemny. Chciałabym zapytać czy to znaczy ze nie mam tylko celiakii jako choroby autoimmunologicznej czy również nietolerancji pokarmowej? A jesli nie, to jakie badanie wykonać pod kątem nietolerancji glutenu? (Panel pokarmowy na alergie miałam również robiony - wynik ujemny).
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Obecnie szerzej akceptowany jest pogląd, że nietolerancja pokarmowa zależna jest od przeciwciał klasy G (IgG). Przy jednoznacznej ocenie czy nie występuje u Pani celiakia należy wykonać serologiczne badanie skriningowe w kieruku celiakii - przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasach IgA, IgG i IgM. Chyba, że wszystkie te klasy były badane, a nie wpomniała Pani o tym. Jeśli wyniki są ujemne to nie choruje Pani na celiakię. Można rownież wykonać biopsje jelit (ale to z konkretnym wskazaniem). W swojej praktyce spotkałam się z pacjentką, która wyniki miała ujemne jednak dolegliwości pokarmowe ustąpiły dopiero wówczas jesli diety wyeliminowaliśmy gluten. Można także wykonać test Detective Food - tam też jest kilkanaście potencjalnych alergenów. A co skłoniło Panią do wykonania tych badań?
Monika Papuga-Sobczak
Obecnie szerzej akceptowany jest pogląd, że nietolerancja pokarmowa zależna jest od przeciwciał klasy G (IgG). Przy jednoznacznej ocenie czy nie występuje u Pani celiakia należy wykonać serologiczne badanie skriningowe w kieruku celiakii - przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasach IgA, IgG i IgM. Chyba, że wszystkie te klasy były badane, a nie wpomniała Pani o tym. Jeśli wyniki są ujemne to nie choruje Pani na celiakię. Można rownież wykonać biopsje jelit (ale to z konkretnym wskazaniem). W swojej praktyce spotkałam się z pacjentką, która wyniki miała ujemne jednak dolegliwości pokarmowe ustąpiły dopiero wówczas jesli diety wyeliminowaliśmy gluten. Można także wykonać test Detective Food - tam też jest kilkanaście potencjalnych alergenów. A co skłoniło Panią do wykonania tych badań?
Monika Papuga-Sobczak
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Te wyniki świadczą tylko o tym, że z bardzo dużym prawdopodobieństwem nie ma Pani celiakii ani alergii pokarmowej. Nie ma na razie dostępnego miarodajnego badania na nietolerancję glutenu, jeżeli Pani to podejrzewa pozostaje próba odstawienia i potem prowokacji.
Z tego wynika że jest Pani zdrowa
Nietolerancja glutenu to przede wszystkim reakcja głownie przewodu pokarmowego na spożycie produktów zawierających gluten. Może ale nie musi być ona związana bezpośrednio z chorobą jaką jest celiakia, Zapraszam na wizyt ę
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam. Najlepiej skonsultować się z alergologiem. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że nie wyszła w badaniu nietolerancja ani alergia na gluten, co nie znaczy, że nie ma nietolerancji np. na pszenicę lub inne zboże. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena Maławska
Wynika, że nie ma nietolerancji jak i celiakii..
Dzień dobry, Cały problem z nietolerancją glutenu i kontrowersjami dotyczącymi tego schorzenia opiera się właśnie o diagnostykę. Nie ma bowiem badań, które mogłyby obiektywnie potwierdzić lub wykluczyć nieceliakalną i niealergiczną niepożądaną reakcję organizmu po spożyciu glutenu. Na dzień dzisiejszy jedyną metodą jest próba zastosowania diety eliminującej gluten - jeżeli w wyniku takiego działania dochodzi do poprawy stanu zdrowia kub samopoczucia możemy stwierdzić, że jest wysokie prawdopodobieństwo, że dana osoba cierpi na nietolerancję glutenu. Jeżeli zauważy Pani po diecie bezglutenowej poprawę warto się udać do dietetyka i porozmawiać o odpowiednim zbilansowaniu tej diety - zboża glutenowe nie są niezbędne w zdrowym odżywianiu, ale żeby nie doszło do żadnych niedoborów żywieniowych należy je zastąpić odpowiednimi, wartościowymi produktami.
witam, odpisuję z tel. kom. więc trudno jest udzielić wyczerpującej odpowiedzi na takie pytanie. Proszę zadzwonić, skontaktować się osobiście. wszystko wyjaśnię.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam Serdecznie!
bardzo ważne jest czy występują u Pani objawy nietolerancji/cieliaki? Co się dzieje, jakie są Pani problemy. Dlatego zapraszam na wizytę, proszę wziąć ze sobą wszystkie wyniki badań i jeśli stwierdzę, że istnieje taka potrzeba zaproponuję dodatkowe badania, lub wyślę do sprawdzonego specjalisty.
Pozdrawiam,
Tomasz Kolipiński - Dietetyk
bardzo ważne jest czy występują u Pani objawy nietolerancji/cieliaki? Co się dzieje, jakie są Pani problemy. Dlatego zapraszam na wizytę, proszę wziąć ze sobą wszystkie wyniki badań i jeśli stwierdzę, że istnieje taka potrzeba zaproponuję dodatkowe badania, lub wyślę do sprawdzonego specjalisty.
Pozdrawiam,
Tomasz Kolipiński - Dietetyk
Witam, należałoby zebrać dokładniejszy wywiad żywieniowy i zdrowotny. Zapraszam do Poradni Polecany Dietetyk.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Nietolerancje pokarmowe występują jeżeli odczuwa Pani dolegliwości pokarmowe takie jak np. bóle brzucha, biegunki, wzdęcia po spożyciu posiłku. Jeżeli nie ma Pani żadnych objawów to nie ma Pani również nietolerancji pokarmowej. Jeżeli jednak objawy występują po posiłkach zawierających pszenicę, jęczmień, żyto czy owies może Pani spróbować wyeliminować je z diety na kilka dni i zobaczyć czy objawy ustępują. Podobnie w przypadku innych produktów np. mleka czy przetworów mlecznych może Pani pojedynczo je eliminować z diety w celu wykrycia produktu wywołującego nietolerancję. Jeżeli ma Pani jednak wątpliwości może Pani wykonać testy na nietolerancje pokarmowe. Wskażą one na produkty oraz stopień wrażliwości na nie Pani organizmu.
Aby sprawdzić ryzyko celiakii, a tym samy tolerancji na gluten wykonuje się w tym kierunku badanie genetyczne. Jeżeli wynik jest ujemny wykazuje brak markerów genetycznych, czyli nie świadczy o podatności genetycznej na wystąpienie celiakii. W tym przypadku można wykluczyć patologię oraz podatność na nią. Z genetycznego punktu widzenia nie istnieją zatem przesłanki do ograniczenia spożycia produktów żywnościowych zawierających gluten. W przypadku wystąpienia haplotydów HLA pogłębia się diagnostykę wykonując badanie oceniające całkowity poziom IgA oraz oznacza stężenie charakterystycznych dla celiakii przeciwciał: tTG przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej. Można również wykonać badania na nietolerancję pokarmową panel pokarmowy, który wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej. Pani prawdopodobnie zrobiła panel pokarmowy w kierunku alergii (IgE), a to nie to samo.
W diagnostyce celiakii wykonuje się szereg badań w celu jej wykluczenia bądź potwierdzenia. Jednak przeciwciała te są specyficzne dla celiakii. Jeżeli istnieje ryzyko celiakii należy lekarz prowadzący powinien zlecić kolejne badania. Zbyt mało szczegółów odnośnie objawów na podstawie których został stwierdzony problem z glutenem oraz stosowanej aktualnie diety :)
Dalsze postępowanie w celu wykluczenia celiakii, dalsze postępowanie w kierunku alergii / nadwrażliwości pokarmowych:
Poziom przeciwciał endomyzjum mięśni gładkich (IgAEmA) lub przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są charakterystyczne dla celiakii i nie występują w przypadku alergii na gluten.
Gastroskopia, Biopsja (w celu oznaczenia przeciwciał anty-endomyzjalnych (EMA) aby potwierdzić uszkodzenie błony śluzowej jelita (alergii rzadko towarzyszą mocno widoczne zmiany w jelicie cienkim)
Należy wykluczyć celiakię, alergię IgG-zależną (na gluten, ale również na pszenicę, żyto, jęczmień)
> >>>w przypadku niepokojących objawów zgłoszonych przez pacjenta (bóle brzucha, osłabienie, omdlenia , zaparcia >>>>> dalsze postępowanie w celu wykluczenia alergii na gluten >>> w przypadku wyniku ujemnego >>>> obserwacja >>>>>>włączenie diety eliminacyjno-rotacyjnej tylko pod okiem dietetyka>>>> wdrożenie dalszego postępowania w przypadku nadwrażliwości pokarmowych
Interpretacja wyników:
Jeśli wynik oznaczenia anty-tTG jest dodatni, rozpoznanie celiakii jest prawdopodobne.
Jeśli wynik anty-tTG jest ujemny, najprawdopodobniej pacjent nie choruje na celiakię. *stężenie anty-tTG może być jednak bardzo niskie lub niewykrywalne u chorego na celiakię, który unikał pszenicy, żyta i jęczmienia przez jakiś czas albo występuje u niego niedobór IgA (co zdarza się u niewielkiego odsetka chorych).
Uwaga !W takich przypadkach mogą pojawiać się wyniki fałszywie ujemne i mogą skłonić lekarza do zlecenia dodatkowych badań.
Jeśli wyniki badania kilku autoprzeciwciał są dodatnie, a wynik anty-tTG jest ujemny, to jest prawdopodobne, że pacjent choruje na celiakię.
Jeśli poziom tylko jednego rodzaju przeciwciał jest wysoki, albo jeśli jedno lub kilka przeciwciał jest obecnych w niewielkim stężeniu, wtedy objawy mogą być wynikiem celiakii, ale mogą też być spowodowane inną chorobą.
Jeśli wynik któregokolwiek testu jest dodatni lub wątpliwy, lekarz prawdopodobnie zleci biopsję jelita, żeby potwierdzić lub wykluczyć celiakię.
U pacjenta z chorobą trzewną (celiakią), który wdrożył dietę bezglutenową, poziom autoprzeciwciał powinien się obniżyć. Jeśli poziom przeciwciał nie spada i objawy nie ustępują, powodem może być "ukryty" gluten nie wyeliminowany z diety.
Dodatkowo zalecam następujące badania:
-Morfologię krwi - wyeliminowanie niedokrwistości,
-OB i CRP - ocena stanu zapalnego,
-stezenie elektrolitów, białka i wapnia, stezenie kreatyniny, eGFR , stezenie ferrytyny, enzymy wątrobowe
-Zawartość tłuszczu w stolcu - w celu oceny zaburzeń wchłaniania.
Ponieważ chorzy na celiakię mogą też mieć nietolerancję laktozy testom w kierunku nietolerancji glutenu w celiakii mogą towarzyszyć badania w kierunku innych nietolerancji lub diagnostyka w kierunku alergii.
Pozdrawiam.
Poziom przeciwciał endomyzjum mięśni gładkich (IgAEmA) lub przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są charakterystyczne dla celiakii i nie występują w przypadku alergii na gluten.
Gastroskopia, Biopsja (w celu oznaczenia przeciwciał anty-endomyzjalnych (EMA) aby potwierdzić uszkodzenie błony śluzowej jelita (alergii rzadko towarzyszą mocno widoczne zmiany w jelicie cienkim)
Należy wykluczyć celiakię, alergię IgG-zależną (na gluten, ale również na pszenicę, żyto, jęczmień)
> >>>w przypadku niepokojących objawów zgłoszonych przez pacjenta (bóle brzucha, osłabienie, omdlenia , zaparcia >>>>> dalsze postępowanie w celu wykluczenia alergii na gluten >>> w przypadku wyniku ujemnego >>>> obserwacja >>>>>>włączenie diety eliminacyjno-rotacyjnej tylko pod okiem dietetyka>>>> wdrożenie dalszego postępowania w przypadku nadwrażliwości pokarmowych
Interpretacja wyników:
Jeśli wynik oznaczenia anty-tTG jest dodatni, rozpoznanie celiakii jest prawdopodobne.
Jeśli wynik anty-tTG jest ujemny, najprawdopodobniej pacjent nie choruje na celiakię. *stężenie anty-tTG może być jednak bardzo niskie lub niewykrywalne u chorego na celiakię, który unikał pszenicy, żyta i jęczmienia przez jakiś czas albo występuje u niego niedobór IgA (co zdarza się u niewielkiego odsetka chorych).
Uwaga !W takich przypadkach mogą pojawiać się wyniki fałszywie ujemne i mogą skłonić lekarza do zlecenia dodatkowych badań.
Jeśli wyniki badania kilku autoprzeciwciał są dodatnie, a wynik anty-tTG jest ujemny, to jest prawdopodobne, że pacjent choruje na celiakię.
Jeśli poziom tylko jednego rodzaju przeciwciał jest wysoki, albo jeśli jedno lub kilka przeciwciał jest obecnych w niewielkim stężeniu, wtedy objawy mogą być wynikiem celiakii, ale mogą też być spowodowane inną chorobą.
Jeśli wynik któregokolwiek testu jest dodatni lub wątpliwy, lekarz prawdopodobnie zleci biopsję jelita, żeby potwierdzić lub wykluczyć celiakię.
U pacjenta z chorobą trzewną (celiakią), który wdrożył dietę bezglutenową, poziom autoprzeciwciał powinien się obniżyć. Jeśli poziom przeciwciał nie spada i objawy nie ustępują, powodem może być "ukryty" gluten nie wyeliminowany z diety.
Dodatkowo zalecam następujące badania:
-Morfologię krwi - wyeliminowanie niedokrwistości,
-OB i CRP - ocena stanu zapalnego,
-stezenie elektrolitów, białka i wapnia, stezenie kreatyniny, eGFR , stezenie ferrytyny, enzymy wątrobowe
-Zawartość tłuszczu w stolcu - w celu oceny zaburzeń wchłaniania.
Ponieważ chorzy na celiakię mogą też mieć nietolerancję laktozy testom w kierunku nietolerancji glutenu w celiakii mogą towarzyszyć badania w kierunku innych nietolerancji lub diagnostyka w kierunku alergii.
Pozdrawiam.
Witam serdecznie.
Przede wszystkim pytanie jest następujące - czy ma Pani jakiekolwiek objawy skłaniające Panią do tego by sądzić, że występują jakiekolwiek nietolerancje pokarmowe. Wszystko zależy jakie testy dokładnie miała Pani wykonywane. Jakie podklasy przeciwciał IgG były brane pod uwagę, aby interpretacja wyników była rzetelna. Na pewno biorąc pod uwagę to co Pani napisała, mogłabym w oparciu o testy również stwierdzić, że nietolerancje, a tym bardziej nietolerancja glutenu zostały wykluczone. Ale żadne nawet najbardziej dokładne testy nigdy nie dadzą nam 100% pewności. Gdyby wynik był pozytywny, to byłoby to stuprocentowe potwierdzenie nietolerancji. Natomiast wynik ujemny wyklucza ją z bardzo dużym prawdopodobieństwem. I myślę,że taka interpretacja jest bezpieczna. Jeśli ma Pani jakiekolwiek objawy, które wiąże Pani ze spożywanymi posiłkami, serdecznie zachęcam Panią do bezpośredniego kontaktu z moją firmą dietetyczną, gdzie w zespole składającym się z dietetyków oraz lekarzy wspólnie staramy się pomóc w takich sytuacjach. Zachęcam do kontaktu, w którym prosiłabym o opisanie problemu, ewentualne podanie nr kontaktowego, a my w krótkim czasie skontaktujemy się z Panią.
Pozdrawiam,
Agnieszka Babisz
Przede wszystkim pytanie jest następujące - czy ma Pani jakiekolwiek objawy skłaniające Panią do tego by sądzić, że występują jakiekolwiek nietolerancje pokarmowe. Wszystko zależy jakie testy dokładnie miała Pani wykonywane. Jakie podklasy przeciwciał IgG były brane pod uwagę, aby interpretacja wyników była rzetelna. Na pewno biorąc pod uwagę to co Pani napisała, mogłabym w oparciu o testy również stwierdzić, że nietolerancje, a tym bardziej nietolerancja glutenu zostały wykluczone. Ale żadne nawet najbardziej dokładne testy nigdy nie dadzą nam 100% pewności. Gdyby wynik był pozytywny, to byłoby to stuprocentowe potwierdzenie nietolerancji. Natomiast wynik ujemny wyklucza ją z bardzo dużym prawdopodobieństwem. I myślę,że taka interpretacja jest bezpieczna. Jeśli ma Pani jakiekolwiek objawy, które wiąże Pani ze spożywanymi posiłkami, serdecznie zachęcam Panią do bezpośredniego kontaktu z moją firmą dietetyczną, gdzie w zespole składającym się z dietetyków oraz lekarzy wspólnie staramy się pomóc w takich sytuacjach. Zachęcam do kontaktu, w którym prosiłabym o opisanie problemu, ewentualne podanie nr kontaktowego, a my w krótkim czasie skontaktujemy się z Panią.
Pozdrawiam,
Agnieszka Babisz
Witam, wymienione przeciwciała są specyficzne dla celiakii jednak zdarza się że u osób chorych na celiakię przeciwciała w ogóle nie występują. Biopsja jelita cienkiego mogłaby całkowicie wykluczyć celiakię, jednak jeśli zrezygnuje Pani z tego badania powinno się wykonać specjalne badanie genetyczne. Jeśli wynik tego badania będzie ujemny możemy stwierdzić że celiakia nie występuje. Wynik badania IgG jest ujemny czyli nie ma alergii opóźnionej. Nie wiem czy był też robiony test skórny pokazujący alergię IgE. Jeśli wszystkie wyniki nie sugerują celiakii bądź alergii na gluten, a mimo to czuje się Pani znacznie lepiej na diecie bezglutenowej, to mówimy o nadwrażliwości (nietolerancji) na gluten i w tym przypadku najlepsza jest dieta eliminacyjna. Z poważaniem.
Wyniki wskazują na brak choroby trzewnej.
Witam serdecznie. Z wynikami na pewno należy udać się do gastrologa. Gastrolog powinien zlecić dokładniejsze badania serologiczne z krwi. Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał:przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF). Wymienione wyżej przeciwciała są specyficzne dla celiakii i ich obecność we krwi prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak podkreślić, że ich brak nie wyklucza celiakii, zwłaszcza u osób dorosłych i u bardzo małych dzieci, gdyż część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał, co więcej – obecność przeciwciał w surowicy krwi nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim upoważniające do rozpoznania choroby. Dlatego do pełnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego.
Witam. Z wyniku Pani badań wynika, że gluten nie jest źródłem problemu. Istotne byłoby sprawdzenie innych czynników, które mogą wywoływać objawy oraz przyczyniać się to rozwoju choroby autoimmunologicznej. Na początek wykonałabym badanie IgG, IgA w kierunku nietolerancji pokarmowych szerokiej gamy produktów. Mimo, że białko glutenu jest tolerowane, nie oznacza to, że inne białka zbóż nie są problematyczne. Oczywiście oprócz testów na nietolerancje należałoby przebadać się holistycznie, zaczynając od morfologii, która sama może dużo wykazać. Pozdrawiam
Dzień dobry.
Niestety w przypadku celiakii występuje także postać choroby, w której przeciwciała dają ujemny wynik. Stąd m.in choroba ta stwarza duże problemy diagnostyczne; wykonuje się szereg badań w celu potwierdzenia jej występowania (m.in. wymienione przez Panią badania na p/p, bada się stan kosmków, wykonuje się badania genetyczne czy ocenia się występujące objawy.
W przypadku nietolerancji glutenu warto także wykonać testy pokarmowe na podstawowy panel alergenów pokarmowych, w tym także na gluten.
Zapraszam serdecznie.
Niestety w przypadku celiakii występuje także postać choroby, w której przeciwciała dają ujemny wynik. Stąd m.in choroba ta stwarza duże problemy diagnostyczne; wykonuje się szereg badań w celu potwierdzenia jej występowania (m.in. wymienione przez Panią badania na p/p, bada się stan kosmków, wykonuje się badania genetyczne czy ocenia się występujące objawy.
W przypadku nietolerancji glutenu warto także wykonać testy pokarmowe na podstawowy panel alergenów pokarmowych, w tym także na gluten.
Zapraszam serdecznie.
Dzień dobry,
Badania, które Pani wykonała wskazują na to, że nie cierpi Pani na celiakię ani na nietolerancję. Jeśli odczuwa Pani dolegliwości ze strony układu pokarmowego dobrze byłoby odstawić produkty po których czuje się Pani gorzej a później pojedynczo je wprowadzać i obserwować rekcję organizmu.
Pozdrawiam
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Badania, które Pani wykonała wskazują na to, że nie cierpi Pani na celiakię ani na nietolerancję. Jeśli odczuwa Pani dolegliwości ze strony układu pokarmowego dobrze byłoby odstawić produkty po których czuje się Pani gorzej a później pojedynczo je wprowadzać i obserwować rekcję organizmu.
Pozdrawiam
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
W diagnostyce celiaki wykonuję się badania autoprzeciwciał przeciwendomyzjalnych i przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA. U pacjentów z niedoborem IgA należy oznaczać przeciwciała w klasie IgG – przeciwko transglutaminazie tkankowej 2 lub przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny. Pomocne są badania genetyczne HLADQ2/ DQ8 i w razie wskazań biopsja jelita cienkiego. Bardzo ważne jest, aby nie odstawiać glutenu przed badaniami krwibo wynik będzie fąłszywie ujemny.
Celiakia to choroba autoimmuologiczna, istnieje również nieceliakalna nadwrażliwość na gluten i ma charakter nieautoimmonologiczny i niealergiczny, nie ma zaniku kosmyków, ale tutaj ten temat wciąż jest zgłębiany przez naukowców.
Poza tym gluten może mieć działanie podobne do lektyn pokarmowych, powodować niekorzystne reakcje organizmu i nie istenieją w tej chwili metody diagnostyczne , które bylby w stanie to zweryfikować ( przy czym gluten nie jest wcale najczęstszą przyczyną). Dlatego ważna jest samoobserwacja, tzw. ślepe próby,ale na początku zawsze warto wykluczyć celiakie
Celiakia to choroba autoimmuologiczna, istnieje również nieceliakalna nadwrażliwość na gluten i ma charakter nieautoimmonologiczny i niealergiczny, nie ma zaniku kosmyków, ale tutaj ten temat wciąż jest zgłębiany przez naukowców.
Poza tym gluten może mieć działanie podobne do lektyn pokarmowych, powodować niekorzystne reakcje organizmu i nie istenieją w tej chwili metody diagnostyczne , które bylby w stanie to zweryfikować ( przy czym gluten nie jest wcale najczęstszą przyczyną). Dlatego ważna jest samoobserwacja, tzw. ślepe próby,ale na początku zawsze warto wykluczyć celiakie
Proszę zrobić poziom p/ciał p/transglutaminazie IgA i IgG, a jak pani jest juz na diecie bezglutenowej to badanie genetyczne na celiakie
Dobry wieczór,
wykonanie p/p endomysium to za mało, aby wykluczyć celiakie. Warto zrobić również p/p transglutaminazie tkankowej (tTG). Niektórzy lekarze zlecają również p/p deamidowanej gliadynie. Aby potwierdzić celiakie należy wykonać gastroskopie z biopsją jelita.
Jeśli chodzi różne nietolerancje i nadwrażliwości glutenu to potrzebuję więcej szczegółowych informacji, aby Pani coś doradzić.
Proszę pamiętać, że nie może Pani zrezygnować z glutenu przed wykonaniem diagnostyki. Przy eliminacji glutenu badana mogą wyjść fałszywie ujemne.
wykonanie p/p endomysium to za mało, aby wykluczyć celiakie. Warto zrobić również p/p transglutaminazie tkankowej (tTG). Niektórzy lekarze zlecają również p/p deamidowanej gliadynie. Aby potwierdzić celiakie należy wykonać gastroskopie z biopsją jelita.
Jeśli chodzi różne nietolerancje i nadwrażliwości glutenu to potrzebuję więcej szczegółowych informacji, aby Pani coś doradzić.
Proszę pamiętać, że nie może Pani zrezygnować z glutenu przed wykonaniem diagnostyki. Przy eliminacji glutenu badana mogą wyjść fałszywie ujemne.
Witam, nie odpowiadam na pytania emailem. Zapraszam na wizytę.
Pozdrawiam
Monika Skrzyńska
Pozdrawiam
Monika Skrzyńska
Dzień dobry,
nie pisze Pani nic o objawach jakie skłoniły Panią do wykonania badań pod kątem nietolerancji glutenu. Obecnie część pacjentów pomimo prawidłowych wyników badań zgłasza objawy nietolerancji, zatem jedyną formą zdaje się być całkowite odstawienie produktów zawierających gluten i obserwowanie czy niepożądane objawy ustępują czy też utrzymują się. Co ważne odstawienie glutenu powinno odbywać się pod okiem dietetyka, który wykluczy z diety wszystkie produkty które mogą zawierać gluten, co jest warunkiem koniecznym do przeprowadzenia tego typu próby.
Pozdrawiam
Karina Świerczewska
nie pisze Pani nic o objawach jakie skłoniły Panią do wykonania badań pod kątem nietolerancji glutenu. Obecnie część pacjentów pomimo prawidłowych wyników badań zgłasza objawy nietolerancji, zatem jedyną formą zdaje się być całkowite odstawienie produktów zawierających gluten i obserwowanie czy niepożądane objawy ustępują czy też utrzymują się. Co ważne odstawienie glutenu powinno odbywać się pod okiem dietetyka, który wykluczy z diety wszystkie produkty które mogą zawierać gluten, co jest warunkiem koniecznym do przeprowadzenia tego typu próby.
Pozdrawiam
Karina Świerczewska
Witam. A z jakiego powodu byly robione te badania? Czy sa jakies niepokojace objawy? Jakie?
Dzień dobry!
Dziękuję za pytanie.
Najbardziej miarodajnym badaniem w celu określenia występowania celiakii jest gastroskopia i biopsja jelita cienkiego. Badania z krwi niestety nie mają dokładności 100%. Jeśli okaże się, że nie ma Pani celiakii można wykonać testy na nietolerancje pokarmowe, które wykażą, czy cierpi Pani na brak tolerancji glutenu. Jeśli koszt badań byłby dla Pani zbyt wysoki można również zastosować przez krótki czas zastosować dietę bezglutenową, następnie włączyć produkty glutenowe i obserwować swój organizm.
Zapraszam po więcej informacji i konsultację do Poradni Dietetycznej Slimfood.
slimfood.pl
Pozdrawiam,
mgr inż. dietetyk Magdalena Oleś
Dziękuję za pytanie.
Najbardziej miarodajnym badaniem w celu określenia występowania celiakii jest gastroskopia i biopsja jelita cienkiego. Badania z krwi niestety nie mają dokładności 100%. Jeśli okaże się, że nie ma Pani celiakii można wykonać testy na nietolerancje pokarmowe, które wykażą, czy cierpi Pani na brak tolerancji glutenu. Jeśli koszt badań byłby dla Pani zbyt wysoki można również zastosować przez krótki czas zastosować dietę bezglutenową, następnie włączyć produkty glutenowe i obserwować swój organizm.
Zapraszam po więcej informacji i konsultację do Poradni Dietetycznej Slimfood.
slimfood.pl
Pozdrawiam,
mgr inż. dietetyk Magdalena Oleś
Dzień dobry, z tego co Pani pisze wynika, że miała Pani robione badania wyłącznie pod kątem celiakii, gdyż zbadane zostały wycinki z jelita. Zakładam, że panel pokarmowy, który Pani zrobiła były to badania na alergie IgE zależne (w badaniu oznacza się przeciwciała IgE, są one charakterystyczne dla alergii, które dają objawy natychmiastowe - od 30 minut do 2-3 godzin od spożycia pokarmu).Jeśli chciałaby Pani zrobić badanie na nietolerancję pokarmową (choć właściwie nazywa się to alergia opóźniona) należy wykonać badanie z krwi oznaczając przeciwciała IgG.
Dzień dobry,
Jeśli wyniki badań laboratoryjnych wyszły ujemne to nie ma powodu do niepokoju i nie mam potrzeby wykonywania kolejnych badań. Natomiast zawsze należy obserwować swoje ciało i ewentualne dolegliwości. W celu uzyskania szerszych informacji zapraszam na konsultację.
Jeśli wyniki badań laboratoryjnych wyszły ujemne to nie ma powodu do niepokoju i nie mam potrzeby wykonywania kolejnych badań. Natomiast zawsze należy obserwować swoje ciało i ewentualne dolegliwości. W celu uzyskania szerszych informacji zapraszam na konsultację.
Nietolerancje pokarmowe to nie to samo, co alergie pokarmowe. Istnieją jeszcze przeciwciała klasy IgG przeciwko antygenom pokarmowych, których są aż 4 podklasy. Stąd Pani wynik wcale nie musi oznaczać braku nietolerancji na gluten (mamy też coś takiego, jak nietolerancja pokarmowa opóźniona właśnie klasy IgG). Jeśli ma Pani podejrzenia, co do nietolerancji to warto zrobić właśnie panel badań na nietolerancje pokarmowe, który oferują specjalne jednostki medyczne, także w Poznaniu.
Dzień dobry, zapraszam do kontaktu przez e mail lub na wizytę, wówczas temat omówimy szczegółowo. Pozdrawiam
Witam, ujemny wynik badań niekoniecznie musi oznaczać brak nietolerancji czy nadwrażliwości pokarmowej. Często tylko ścisła dieta eliminacyjna może dać jednoznaczną odpowiedź, tzn. czy pacjent dolegliwości ma czy nie. Trudno mi się wypowiedzieć nt. przydatności konkretnych badań, ponieważ a) nie znam całej historii i powodu prowadzonej diagnostyki, b) diagnozowanie leży zawsze w kompetencji lekarza.
Pozdrawiam, Martyna Błaszczyk
Pozdrawiam, Martyna Błaszczyk
Dzień dobry!
Ujemny wynik p/p endomyzjum to za mało, by całkowicie wykluczyć celiakię. U dorosłych i bardzo małych dzieci objawy choroby mogą być obserwowane, nawet jeśli nie stwierdza się obecności przeciwciał w surowicy, dlatego do pełnego rozpoznania choroby potrzebne jest przeprowadzenie biopsji jelita cienkiego, tj. pobrania małego wycinka błony śluzowej jelita cienkiego w czasie badania endoskopowego. Warto pamiętać, żeby w czasie diagnostyki nie wykluczać glutenu – badamy reakcję organizmu eksponowanego na gluten.
Poza tym w diagnostyce celiakii poleca się oznaczenie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) – charakteryzuje się najwyższą czułością i specyficznością - oraz przeciwko deamidowanej gliadynie (DGP lub GAF). Warto też oznaczyć całkowitą ilość przeciwciał w klasie IgA – przy niedoborze przeciwciał ogółem ujemny wynik może być zafałszowany.
Diagnostyka nieceliakalnej nietolerancji glutenu opiera się głównie na wykluczeniu celiakii (brak przeciwciał, prawidłowe kosmki jelitowe), poprawie samopoczucia i ustąpienie objawów dzięki zastosowaniu diety bezglutenowej i pogorszeniu po ponownym wprowadzeniu glutenu, pomocne możne okazać się także dodatni wynik przeciwciał antygliadynowych.
Dlatego, jeśli obserwuje Pani niekorzystne objawy zarówno ze strony przewodu pokarmowego jak i ogólnoustrojowe i wiąże je Pani z faktem spożycia glutenu, pierwszym krokiem jest pełna diagnostyka celiakii pod okiem gastroenterologa. Kiedy wykluczy Pani celiakię, może Pani spróbować wprowadzić dietę bezglutenową i obserwować reakcję organizmu. Najlepszą metodą potwierdzenia ewentualnej alergii jest rozpoczęcie diety eliminacyjnej i ponowne wprowadzenie uczulającego pokarmu z uważną obserwacją.
Pozdrawiam serdecznie
Ujemny wynik p/p endomyzjum to za mało, by całkowicie wykluczyć celiakię. U dorosłych i bardzo małych dzieci objawy choroby mogą być obserwowane, nawet jeśli nie stwierdza się obecności przeciwciał w surowicy, dlatego do pełnego rozpoznania choroby potrzebne jest przeprowadzenie biopsji jelita cienkiego, tj. pobrania małego wycinka błony śluzowej jelita cienkiego w czasie badania endoskopowego. Warto pamiętać, żeby w czasie diagnostyki nie wykluczać glutenu – badamy reakcję organizmu eksponowanego na gluten.
Poza tym w diagnostyce celiakii poleca się oznaczenie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) – charakteryzuje się najwyższą czułością i specyficznością - oraz przeciwko deamidowanej gliadynie (DGP lub GAF). Warto też oznaczyć całkowitą ilość przeciwciał w klasie IgA – przy niedoborze przeciwciał ogółem ujemny wynik może być zafałszowany.
Diagnostyka nieceliakalnej nietolerancji glutenu opiera się głównie na wykluczeniu celiakii (brak przeciwciał, prawidłowe kosmki jelitowe), poprawie samopoczucia i ustąpienie objawów dzięki zastosowaniu diety bezglutenowej i pogorszeniu po ponownym wprowadzeniu glutenu, pomocne możne okazać się także dodatni wynik przeciwciał antygliadynowych.
Dlatego, jeśli obserwuje Pani niekorzystne objawy zarówno ze strony przewodu pokarmowego jak i ogólnoustrojowe i wiąże je Pani z faktem spożycia glutenu, pierwszym krokiem jest pełna diagnostyka celiakii pod okiem gastroenterologa. Kiedy wykluczy Pani celiakię, może Pani spróbować wprowadzić dietę bezglutenową i obserwować reakcję organizmu. Najlepszą metodą potwierdzenia ewentualnej alergii jest rozpoczęcie diety eliminacyjnej i ponowne wprowadzenie uczulającego pokarmu z uważną obserwacją.
Pozdrawiam serdecznie
Szanowna Pani,
Zakładam, że skoro zajęła się Pani diagnostyką celiakii/ nietolerancji glutenu posiada Pani szereg niepokojących objawów i nie wdrożyła pani jeszcze diety wykluczającej gluten, która mogłaby zaburzyć proces diagnozowania.
W celu wykluczenia celiakii niezbędne jest wykonanie badania krwi stwierdzającego obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG), ujemny wynik p/p endomysium mięśni gładkich nie jest wystarczający do postawienia diagnozy. Ich obecność niemal zawsze przesądza o chorobie ale ich brak jej nie wyklucza. W przypadku podejrzenia celiakii do postawienia diagnozy konieczne jest badanie histopatologiczne jelita cienkiego. Przed biopsją można jeszcze zrobić test genetyczny na obecność antygenów DLADQ2 lub DLADQ8 - ich brak wyklucza istnienie celiakii i możliwość pojawienia się jej w przyszłości ale obecność dwóch lub jednego z nich nie stwierdza jednoznacznie choroby.
*Według najnowszych rekomendacji Europejskiego Stowarzyszenia Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia można odstąpić od wykonania biopsji jelita tylko u osób z objawami klinicznymi charakterystycznymi dla celiakii, jeżeli stwierdzono stężenie przeciwciał tTg jest >10x górnej granicy normy, obecność przeciwciał endomyzjalnych oraz dodatni wynik badania genetycznego.
Jeśli chodzi o alergie czy nietolerancje pokarmową niestety jednoznaczna diagnoza jest wciąż bardzo trudna. Badania laboratoryjne i testy skórne mają niską skuteczność w tej diagnostyce. Najbardziej wiarygodnym testem w rozpoznawaniu alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna z ponownym wprowadzeniem uczulającego pokarmu. Można ją zastosować dopiero po 100% wykluczeniu celiakii.
Pozdrawiam.
Zakładam, że skoro zajęła się Pani diagnostyką celiakii/ nietolerancji glutenu posiada Pani szereg niepokojących objawów i nie wdrożyła pani jeszcze diety wykluczającej gluten, która mogłaby zaburzyć proces diagnozowania.
W celu wykluczenia celiakii niezbędne jest wykonanie badania krwi stwierdzającego obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG), ujemny wynik p/p endomysium mięśni gładkich nie jest wystarczający do postawienia diagnozy. Ich obecność niemal zawsze przesądza o chorobie ale ich brak jej nie wyklucza. W przypadku podejrzenia celiakii do postawienia diagnozy konieczne jest badanie histopatologiczne jelita cienkiego. Przed biopsją można jeszcze zrobić test genetyczny na obecność antygenów DLADQ2 lub DLADQ8 - ich brak wyklucza istnienie celiakii i możliwość pojawienia się jej w przyszłości ale obecność dwóch lub jednego z nich nie stwierdza jednoznacznie choroby.
*Według najnowszych rekomendacji Europejskiego Stowarzyszenia Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia można odstąpić od wykonania biopsji jelita tylko u osób z objawami klinicznymi charakterystycznymi dla celiakii, jeżeli stwierdzono stężenie przeciwciał tTg jest >10x górnej granicy normy, obecność przeciwciał endomyzjalnych oraz dodatni wynik badania genetycznego.
Jeśli chodzi o alergie czy nietolerancje pokarmową niestety jednoznaczna diagnoza jest wciąż bardzo trudna. Badania laboratoryjne i testy skórne mają niską skuteczność w tej diagnostyce. Najbardziej wiarygodnym testem w rozpoznawaniu alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna z ponownym wprowadzeniem uczulającego pokarmu. Można ją zastosować dopiero po 100% wykluczeniu celiakii.
Pozdrawiam.
Witam, żeby wykluczyć celiakie należy wykonać badanie genetyczne oraz zbadać wycinek z j. cienkiego pod kątem zaniku kosmków jelitowych. Nietolerancję bada się za pomocą testów z krwi np. Food Detektive, alergia to jeszcze inne badanie. Pytanie jest dlaczego szukamy nietolerancji glutenu. Czy są jakieś wskazania. Jakieś dolegliwości, przyczyn złego trawienia może być bardzo wiele i nie zawsze będzie to gluten.
Pozdrawiam
Magdalena Kołodziej
Dietetyk
Pozdrawiam
Magdalena Kołodziej
Dietetyk
Na pewno nie ma Pani alergii ale żeby stwierdzić brak nietolerancji, trzeba by było wykonać bardziej wnikliwe badania, lub uściślić jakie już ma Pani zrobione.
wynik ujemny przeciwciał IgG i IgA oznacza brak nietolerancji na gluten.
Witam serdecznie, rozumiem, że skoro robiła sobie Pani badania między innymi pod kątem nietolerancji na gluten to obserwuje u siebie niepokojące objawy po spożyciu produktów, które go zawierają. Jeśli mowa o celiakii to wymienione przez Panią badania nie są wystarczające, gdyż do jej rozpoznania konieczny jest dodatni wynik oznaczenia we krwi typowych przeciwciał skierowanych przeciwko transaminazie tkankowej oraz charakterystyczny obraz histopatologiczny wycinków z błony śluzowej odpowiedniej części dwunastnicy pobrany w czasie gastroskopii. Pomocne są również badania genetyczne, za pomocą których można z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć celiakię (warianty HLA-DQ2/DQ8 występują w celiakii u niemal 100% pacjentów). Niestety stwierdza się je również u około 20-40% osób zdrowych, więc ich obecność nie stanowi potwierdzenia choroby. Proszę pamiętać, by oznaczeń miana przeciwciał, jak również badań endoskopowych nie wykonywać, jeśli jest już Pani na diecie bezglutenowej, ponieważ wtedy wyniki mogą wyjść fałszywie ujemne. Natomiast jeśli mowa o nietolerancji na gluten, to proszę pamiętać, że stanowi on ok. 80% białka np. w pszenicy, natomiast pozostałe 20% to białka nieglutenowe, które również często powodują nadwrażliwość pokarmową typu III/ nietolerancje pokarmowe (może mieć więc Pani nietolerancję pokarmową na białka zbóż nieglutenowe). Często odstawienie samej pszenicy, przynosi wystarczającą poprawę i nie ma potrzeby rezygnować z innych zbóż zawierających gluten, bo problem tkwi w białkach pszenicy w ogóle. Jeśli więc badania wykluczą celiakię, a pomimo to zauważy Pani u siebie poprawę po odstawieniu produktów zawierających gluten, to znaczy, że faktycznie występuje nadwrażliwość na jakieś białka zawarte w zbożach. Warto wtedy zrobić test na nietolerancję zbóż lub po prostu wyeliminować z diety pszenicę, która bardzo często powoduje szereg dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nie tylko i obserwować swój organizm w reakcji na inne zboża. Najważniejsza jest jednak kontrola u specjalisty gastrologa i gdyby chciała Pani skorzystać z diety eliminacyjnej, bo ciężko by było Pani ułożyć sobie nowe menu to zapraszam na wizytę. Pozdrawiam serdecznie Marzena Wacław-Pazera
Dzień dobry, postaci celiakii jest wiele: klasyczna, atypowa, niema, utajona i potencjalna. Klasyczna objawowa uwidacznia się wzdętym brzuchem, luźnymi stolcami lub nawykowymi zaparciami, brakiem apetytu, zanikiem tkanki tłuszczowej i mięśniowej, mogą się pojawić zaburzenia emocjonalne. Celiakia niema lub utajona ujawnia się najczęściej u dorosłych. Osoby te niekiedy przez długi czas nie wykazują objawów, ale w wyniku np. silnego stresu, zabiegów chirurgicznych, ciąży i innych, celiakia może dać typowy obraz. W celiakii potencjalnej nie ma objawów klinicznych, badanie serologiczne na obecność przeciwciał daje wynik ujemny, badanie histologiczne nie wykazuje zmian w śluzówce jelita, jednak markery genetyczne HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 wychodzą dodatnie.
Badania, które diagnozują tolerancję na gluten:
- przeciwciała endomyzjalne - EmA w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej - tTG w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciwgliadynowe - AGA w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciw deaminowej gliadynie AGA GAF 3x w klasie IgA i IgG.
Poniżej przedstawię również kryteria wyznaczone przez Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia (2010r.) w diagnostyce celiakii:
- oznaczenie markerów genetycznych (allele HLA-DQ2, HLA-DQ8) - przy podejrzeniu celiakii
- biopsja jelita może zostać pominięta gdy spełnione sa 3 kryteria:
- wystepowanie klinicznych objawów celiakii
- wysokie stężenie tTG w klasie IgA > 10 x powyżej górnej granicy normy, potwierdzone wysokim stężeniem EmA
- test genetyczny: HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8 pozytywny.
Jeżeli nie stwierdzi się obecności tych antygenów, można wykluczyć chorobę trzewną. U około 90 % pacjentów chorych na celiakię ma obecny HLA-DQ2, a 6% DQ8. Jeżeli wykryty zostanie w badaniu którykolwiek haplotyp, to oznacza że jest on nosicielem genu, który predysponuje do rozwoju celiakii. Może się ona ujawnić np. w wyniku silnego stresu. Warto wówczas ograniczyć spożycie pokarmów glutenowych.
Przy testach alergicznych warto wykonać badania w klasie IgE (typu I, natychmiastowej), ale również IgG i IgA (alergia dająca objawy z opóźnieniem - od 8 do 96 h oraz nietolerancja pokarmowa). Niezdiagnozowanie tych alergii i niewykluczenie alergenów z diety może prowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych np. cukrzycy insulinozależnej, choroby Hashimoto, chorób reumatoidalnych.
Pozdrawiam
Jolanta Mikołajczak - Dietetyk BIOMEDOS Śrem
Badania, które diagnozują tolerancję na gluten:
- przeciwciała endomyzjalne - EmA w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej - tTG w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciwgliadynowe - AGA w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciw deaminowej gliadynie AGA GAF 3x w klasie IgA i IgG.
Poniżej przedstawię również kryteria wyznaczone przez Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia (2010r.) w diagnostyce celiakii:
- oznaczenie markerów genetycznych (allele HLA-DQ2, HLA-DQ8) - przy podejrzeniu celiakii
- biopsja jelita może zostać pominięta gdy spełnione sa 3 kryteria:
- wystepowanie klinicznych objawów celiakii
- wysokie stężenie tTG w klasie IgA > 10 x powyżej górnej granicy normy, potwierdzone wysokim stężeniem EmA
- test genetyczny: HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8 pozytywny.
Jeżeli nie stwierdzi się obecności tych antygenów, można wykluczyć chorobę trzewną. U około 90 % pacjentów chorych na celiakię ma obecny HLA-DQ2, a 6% DQ8. Jeżeli wykryty zostanie w badaniu którykolwiek haplotyp, to oznacza że jest on nosicielem genu, który predysponuje do rozwoju celiakii. Może się ona ujawnić np. w wyniku silnego stresu. Warto wówczas ograniczyć spożycie pokarmów glutenowych.
Przy testach alergicznych warto wykonać badania w klasie IgE (typu I, natychmiastowej), ale również IgG i IgA (alergia dająca objawy z opóźnieniem - od 8 do 96 h oraz nietolerancja pokarmowa). Niezdiagnozowanie tych alergii i niewykluczenie alergenów z diety może prowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych np. cukrzycy insulinozależnej, choroby Hashimoto, chorób reumatoidalnych.
Pozdrawiam
Jolanta Mikołajczak - Dietetyk BIOMEDOS Śrem
Diagnozę zawsze stawia lekarz. Jedyne, co mogę doradzić jako praktyk, to wykonać prowokację glutenem: przez 2 tygodnie wykluczyć z diety wszystkie produkty zawierające gluten, a po tym czasie wprowadzić na 2-3 dni dużą ilość produktów glutenowych (zwłaszcza z wykorzystaniem jasnej mąki pszennej). Jeżeli pojawią się objawy jelitowe (biegunka, luźne stolce, wzdęcia), gastryczne (odbijanie, mdłości) lub inne (złe samopoczucie, bóle głowy) to nie ma co zastanawiać się nad diagnostyką, tylko trzeba odstawić produkty glutenowe szczególnie pochodzenia pszenicznego. Pozdrawiam.
To badanie jest jednym z badań wykluczających celiakię, Jednak aby mieć pewność najbardziej odpowiednim badaniem na wykluczenie celiakii jest badanie genetyczne na obecność HLA DQ2/DQ8. Jeżeli natomiast chodzi o nietolerancję to najbardziej miarodajne jest wprowadzenie diety bezglutenowej o obserwacja samopoczucia( dolegliwości) i ponowna prowokacja glutenem. jeżeli p ponownej prowokacji występują dolegliwości warto byłoby wprowadzić dietę bezglutenową na stałe.
Taki wynik świadczy zarówno o braku celiakii jak i nietolerancji na gluten.
Nie jest to jednoznaczna odpowiedź ponieważ aby rozpoznać celiakię wykonuje się oznaczenia trzech przeciwciał. Poza endomysium mięśni gładkich, oznacza się także przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) oraz przeciwko deamidowanej gliadynie. Można wykonać także testy genetyczne oraz biopsję jelita cienkiego. Najlepiej wybrać się do lekarza rodzinnego lub gastroenterologa opowiedzieć o Pani dolegliwościach i podejrzeniach, a na pewno otrzyma Pani odpowiednie skierowania na badania.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Na podstawie tego co pani napisała wygląda na to, że nie ma pani celiakii ani nadwrażliwości na gluten. Natomiast trzeba byłoby przyjrzeć się dokładnie wynikom, żeby powiedzieć coś więcej na ten temat. Należałoby przeprowadzić dokładniejszy wywiad żywieniowo -zdrowotny? Jakie są predyspozycje do chorób autoimmunologicznych? Czy występują objawy kliniczne po spożyciu produktów glutenowych?
Dzień dobry,
Przeciwciała, których poziom został u Pani zbadany są specyficzne dla celiakii i ich obecność potwierdza chorobę. Natomiast brak ich we krwi nie wyklucza celiakii. Do pełnego wykluczenia tej choroby niezbędne jest wykonanie również biopsji jelita cienkiego.
Niestety, nie ma badań pozwalających na diagnostykę nietolerancji glutenu, dlatego stwierdza się ja dopiero po wykluczeniu innych przyczyn czyli celiakii oraz alergii na pszenicę lub gluten. Diagnoza nadwrażliwości na gluten jest postawiona w sytuacji, kiedy nie występuję zanik kosmków jelitowych, a mimo tego spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy. Podsumowując, warto zastanowić się nad biopsją jelita cienkiego. Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać Pani wątpliwości.
Pozdrawiam, Monika Nowicka
Przeciwciała, których poziom został u Pani zbadany są specyficzne dla celiakii i ich obecność potwierdza chorobę. Natomiast brak ich we krwi nie wyklucza celiakii. Do pełnego wykluczenia tej choroby niezbędne jest wykonanie również biopsji jelita cienkiego.
Niestety, nie ma badań pozwalających na diagnostykę nietolerancji glutenu, dlatego stwierdza się ja dopiero po wykluczeniu innych przyczyn czyli celiakii oraz alergii na pszenicę lub gluten. Diagnoza nadwrażliwości na gluten jest postawiona w sytuacji, kiedy nie występuję zanik kosmków jelitowych, a mimo tego spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy. Podsumowując, warto zastanowić się nad biopsją jelita cienkiego. Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać Pani wątpliwości.
Pozdrawiam, Monika Nowicka
Badania na nietolerancję glutenu to troszkę inna bajka niż diagnostyka w kierunku celiaki.. Jeśli gastrolog po wykonanej diagnostyce wykluczył celiakię, badania również nie wskazują na reakcję alergiczne to proszę w takim razie rozważyć dalszą diagnostykę np poziom przeciwciał w klasie IgE.
Badane przeciwciała oznaczają, że w tej chwili nie ma Pani czynnej postaci celiakii. Badanie na przeciwciała p/p endomysium nie diagnozuje celiakii.
By stwierdzić bądź wykluczyć celiakię wykonuje się biopsję jelita lub badanie genetyczne HLA-DQ2, HLA-DQ8.
Pod kątem nietolerancji glutenu można wykonać test na nietolerancję IgG-zależną, oceniającym nadwrażliwość na różne pokarmy. Często się zdarza,że wychodzi wynik pozytywny na poszczególne pokarmy i ich eliminacja przynosi zadowalający efekt. Tutaj też warto przyjrzeć się nawykom żywieniowym i poszukać ewentualnych przyczyn w dotychczasowych żywieniu. Zapraszam na konsultację by bliżej przyjrzeć się Pani dolegliwościom, nawykom żywieniowm.Pozdrawiam
By stwierdzić bądź wykluczyć celiakię wykonuje się biopsję jelita lub badanie genetyczne HLA-DQ2, HLA-DQ8.
Pod kątem nietolerancji glutenu można wykonać test na nietolerancję IgG-zależną, oceniającym nadwrażliwość na różne pokarmy. Często się zdarza,że wychodzi wynik pozytywny na poszczególne pokarmy i ich eliminacja przynosi zadowalający efekt. Tutaj też warto przyjrzeć się nawykom żywieniowym i poszukać ewentualnych przyczyn w dotychczasowych żywieniu. Zapraszam na konsultację by bliżej przyjrzeć się Pani dolegliwościom, nawykom żywieniowm.Pozdrawiam
Witam
Osoby chore na celiakie odczuwają bardzo silny dyskomfort jedząc najmniejszą nawet dawkę produktów zawierających gluten.Jeżeli nie boli panią brzuch,głowa,nie ma pani problemów ze snem,nie jest osłabiona to nie ma powodu do niepokoju.Jeżeli natomiast występują owe objawy a wyniki krwi nie wykazują niczego niepokojącego to sugerowałabym,wykonanie biopsji jelita cienkiego.
Pozdrawiam serdecznie.
Osoby chore na celiakie odczuwają bardzo silny dyskomfort jedząc najmniejszą nawet dawkę produktów zawierających gluten.Jeżeli nie boli panią brzuch,głowa,nie ma pani problemów ze snem,nie jest osłabiona to nie ma powodu do niepokoju.Jeżeli natomiast występują owe objawy a wyniki krwi nie wykazują niczego niepokojącego to sugerowałabym,wykonanie biopsji jelita cienkiego.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam,
Brak przeciwciał nie wyklucza celiakii. Najlepiej udać się do specjalisty, który skieruje Panią na dalsze badania? Dlaczego zdecydowała się Pani na badania? Występowały jakieś objawy?
Pozdrawiam,
Dietetyk Kliniczny Klementyna Gryboś
Brak przeciwciał nie wyklucza celiakii. Najlepiej udać się do specjalisty, który skieruje Panią na dalsze badania? Dlaczego zdecydowała się Pani na badania? Występowały jakieś objawy?
Pozdrawiam,
Dietetyk Kliniczny Klementyna Gryboś
Witam serdecznie,
proszę na miesiąc wdrożyć dietę bezglutenową, jeżeli dolegliwości miną tzn. że ich przyczyną mógł być gluten. W takim przypadku należy utrzymywać dietę bezglutenową.
Więcej bez przeprowadzonego wywiadu nie mogę nic powiedzieć.
Pozdrawiam
proszę na miesiąc wdrożyć dietę bezglutenową, jeżeli dolegliwości miną tzn. że ich przyczyną mógł być gluten. W takim przypadku należy utrzymywać dietę bezglutenową.
Więcej bez przeprowadzonego wywiadu nie mogę nic powiedzieć.
Pozdrawiam
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.