Niski poziom ferrytyny - czym najlepiej podnieść jej poziom ? Ogólnie stwierdzona niedokrwistość.
3
odpowiedzi
Niski poziom ferrytyny - czym najlepiej podnieść jej poziom ?
Ogólnie stwierdzona niedokrwistość.
Są jakieś suple co mogłyby pomóc ?
Ogólnie stwierdzona niedokrwistość.
Są jakieś suple co mogłyby pomóc ?
Dzień dobry,
Należy znaleźć przyczynę niskiej ferrytyny: niedoborowe żywienie, problemy z układem pokarmowym, pasożyty, problemy z obfitymi miesiączkami. Pełny protokół żelazowy (po konsultacji z lekarzem)
Szelazo/actiferol/feroplex bądź inne żelazo (uwaga z siarczanem żelaza- długotrwale przyjmowany może wyjaławiać jak antybiotyk dlatego wsparcie mikrobiomu), Witamina C, Colostrum, Laktoferyna, Probiotyk np. Sanprobi IBS. Jeśli przyjmujesz hormon tarczycy należy zachować odstęp minimum 4 h pomiędzy hormonem a żelazem a śniadanie powinno być bez produktów nabiałowych (w tym kawa bez mleka).
B12- Formeds, My Vita w kroplach bądź inna w formie zmetylowanej z czystym składem.
Należy znaleźć przyczynę niskiej ferrytyny: niedoborowe żywienie, problemy z układem pokarmowym, pasożyty, problemy z obfitymi miesiączkami. Pełny protokół żelazowy (po konsultacji z lekarzem)
Szelazo/actiferol/feroplex bądź inne żelazo (uwaga z siarczanem żelaza- długotrwale przyjmowany może wyjaławiać jak antybiotyk dlatego wsparcie mikrobiomu), Witamina C, Colostrum, Laktoferyna, Probiotyk np. Sanprobi IBS. Jeśli przyjmujesz hormon tarczycy należy zachować odstęp minimum 4 h pomiędzy hormonem a żelazem a śniadanie powinno być bez produktów nabiałowych (w tym kawa bez mleka).
B12- Formeds, My Vita w kroplach bądź inna w formie zmetylowanej z czystym składem.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Najpierw dieta bogata w żelazo i witaminę C, potem laktoferryna, a jeśli nie pomogą w/w działania to lek feraccru. Pozdrawiam
Naturalne produkty spożywcze: podroby (wątrobka drobiowa/wieprzowa/cielęca), pestki dyni, amarantus, orzechy włoskie, hummus, tofu. Dla zwiekszenia wchłanialności żelaza warto łączyć te produkty wraz z produktami bogatymi w witaminę c (natka pietruszki, papryka czerwona, porzeczki).
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.