nowoczesna dieta
8
odpowiedzi
Witam, Chciałabym zrzucic 5-7 kg jednak głownie z tluszczu. Oczekuje b.dobrego dopasowania diety do tego co lubie z uwzlednieniem faktu, ze mam zespol jelita wrazliwego. Jak pani ustala produkty, ktore pacjent lubi jesc? Czy jedynie na podstawie wywiadu( tak mialam bardzo niedawno rozpisana diete, w ktorej jednak znalazly sie produkty, ktorych nie lubie lub jesc nie powinnam) czy poprzez wypelnienie bardzo szczegolowych ankiet , w ktorych zaznaczam produkty ktore lubie lub nie Chciałabym tez wiedziec czy pani jadłospisy sa nowoczesne poniewaz moja ostatnia dieta sprzed miesiaca była bardzo tradycyjna w mojej opini I dlatego jej nie stosuje, Krotko mówiąc rozczarowała mnie. Z gory dziekuje za odpowiedz
Witam serdecznie. Wywiad żywieniowych przeprowadza się m.in. w celu modyfikacji jadłospisu pod kątem produktów które maja się w niej znaleźć. Nie mam więc sensu przeprowadzanie go jeśli dietetyk go nie uwzglednia. W mojej dotychczasowej praktyce nie zdarzyło mi się lekceważenie tego. Co do samych przepisów to są one nowoczesne, często czerpie inspirację z blogów kulinarnych itp. Sama je zresztą sprawdzam gotując w domu. Pozdrawiam M P-S
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam serdecznie, jadłospisy ustalam zawsze indywidualnie, starając się jak najbardziej dopasować je do preferencji kulinarnych danej osoby (o tyle, o ile jest to możliwe przy współistniejących chorobach). To, co ma znaleźć się w diecie, ustalam na podstawie wywiadu zdrowotnego i żywieniowego oraz listy produktów (do zaznaczenia). Jeśli chodzi o dania nowoczesne/tradycyjne, to również zależy od Pani preferencji - ma Pani możliwość wskazania jakiego typu dania (przykładowo) Pani lubi, i jeśli są to zdrowe propozycje, to mogę je uwzględnić w diecie. Czyli zdrowo i smacznie, jadłospis ma być czymś, co będzie Pani smakowało i służyło :) Pozdrawiam, Katarzyna Pałubicka
Dzień dobry,
prowadzę wizyty online lub w gabinecie. Jeśli wizyta odbywa się w gabinecie, to wspólnie przeglądamy listę produktów i zaznaczamy produkty, które Pani lubi, których nie chce mieć w diecie oraz produkty, których chciałaby Pani spróbować. W trakcie wywiadu dopytuję też o różne rodzaje potraw np. owsianki, zupy, potrawy jednogarnkowe, koktajle, żeby się dowiedzieć czy chce Pani takie posiłki i ewentualnie ile razy w tygodniu. Od razu ustalamy też, na ile pewnie czuje się Pani w kuchni i czy woli Pani proste i szybkie dania czy też mogą być odrobinę bardziej skomplikowane. Na podstawie tego oraz wywiadu zdrowotnego (m.in ustaleniu pokarmów, po których źle się Pani czuje) ustalana jest dieta. W przypadku wizyty online sama uzupełnia Pani wywiad i zaznacza opcje, które Panią interesują. Diety, które układam są dostosowywane indywidualnie, także nie ma możliwości, żeby do diety dostały się produkty, których Pani nie lubi lub nie może jeść. Na takiej diecie chudnie się 0,5-1kg na tydzień. Tempo chudnięcia jest takie, by chudnąć z tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej. Łączny czas odchudzania to min. 5-7 tygodni, a maksimum 10-14 tygodni, w zależności od tego, jak będzie Pani pilnowała diety.
Pozdrawiam
Barbara Maserok
dietetyk
prowadzę wizyty online lub w gabinecie. Jeśli wizyta odbywa się w gabinecie, to wspólnie przeglądamy listę produktów i zaznaczamy produkty, które Pani lubi, których nie chce mieć w diecie oraz produkty, których chciałaby Pani spróbować. W trakcie wywiadu dopytuję też o różne rodzaje potraw np. owsianki, zupy, potrawy jednogarnkowe, koktajle, żeby się dowiedzieć czy chce Pani takie posiłki i ewentualnie ile razy w tygodniu. Od razu ustalamy też, na ile pewnie czuje się Pani w kuchni i czy woli Pani proste i szybkie dania czy też mogą być odrobinę bardziej skomplikowane. Na podstawie tego oraz wywiadu zdrowotnego (m.in ustaleniu pokarmów, po których źle się Pani czuje) ustalana jest dieta. W przypadku wizyty online sama uzupełnia Pani wywiad i zaznacza opcje, które Panią interesują. Diety, które układam są dostosowywane indywidualnie, także nie ma możliwości, żeby do diety dostały się produkty, których Pani nie lubi lub nie może jeść. Na takiej diecie chudnie się 0,5-1kg na tydzień. Tempo chudnięcia jest takie, by chudnąć z tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej. Łączny czas odchudzania to min. 5-7 tygodni, a maksimum 10-14 tygodni, w zależności od tego, jak będzie Pani pilnowała diety.
Pozdrawiam
Barbara Maserok
dietetyk
Witam serdecznie!
Wywiad żywieniowy, który przeprowadzam z pacjentami, ma charakter ankiety. Pytam się dokładnie o każdą grupę produktów (warzywa, owoce, pieczywo, produkty zbożowe, mięso, itd.) z przykładami konkretnych produktów, formą, w której są one najchętniej spożywane (np. świeże, pieczone, gotowane, na słodko/słono) i daniach, w jakich najczęściej występują. W Pani przypadku powstałaby dodatkowa lista produktów, których spożycie nasila objawy ze strony przewodu pokarmowego. Istotny jest także rytm dnia i możliwości przygotowywania posiłku – mam tutaj na myśli zarówno zaplecze kuchenne jak i miejsce oraz czas spożywania posiłków. Dla przykładu - to pacjent współdecyduje o tym, że drugim śniadaniem będą np. tylko kanapki, ponieważ ma mało czasu na odgrzanie posiłku w pracy i łatwo jest wrzucić kanapkę do torebki/plecaka. Z drugiej strony inna osoba zdecyduje się na sałatki albo produkty mleczne z dodatkami, bo akurat takie rozwiązanie będzie dla niej najlepsze. To wszystko ustalane jest w trakcie rozmowy.
Każdy jadłospis zawsze dopasowuję indywidualnie. Jeśli inspiruje się Pani kuchniami świata, czerpie z diet roślinnych, czy eliminacyjnych, śledzi Pani nowinki żywieniowe, to jadłospis zostałby ułożony tak, aby odpowiadać Pani potrzebom. Jeśli chciałaby Pani schudnąć, tracąc głównie tkankę tłuszczową, obniżenie kaloryczności powinno być delikatnie, a proces chudnięcia warto rozciągnąć na 2 miesiące, żeby spadek masy ciała nie przekraczał 4-5 kg w miesiącu.
Wywiad żywieniowy, który przeprowadzam z pacjentami, ma charakter ankiety. Pytam się dokładnie o każdą grupę produktów (warzywa, owoce, pieczywo, produkty zbożowe, mięso, itd.) z przykładami konkretnych produktów, formą, w której są one najchętniej spożywane (np. świeże, pieczone, gotowane, na słodko/słono) i daniach, w jakich najczęściej występują. W Pani przypadku powstałaby dodatkowa lista produktów, których spożycie nasila objawy ze strony przewodu pokarmowego. Istotny jest także rytm dnia i możliwości przygotowywania posiłku – mam tutaj na myśli zarówno zaplecze kuchenne jak i miejsce oraz czas spożywania posiłków. Dla przykładu - to pacjent współdecyduje o tym, że drugim śniadaniem będą np. tylko kanapki, ponieważ ma mało czasu na odgrzanie posiłku w pracy i łatwo jest wrzucić kanapkę do torebki/plecaka. Z drugiej strony inna osoba zdecyduje się na sałatki albo produkty mleczne z dodatkami, bo akurat takie rozwiązanie będzie dla niej najlepsze. To wszystko ustalane jest w trakcie rozmowy.
Każdy jadłospis zawsze dopasowuję indywidualnie. Jeśli inspiruje się Pani kuchniami świata, czerpie z diet roślinnych, czy eliminacyjnych, śledzi Pani nowinki żywieniowe, to jadłospis zostałby ułożony tak, aby odpowiadać Pani potrzebom. Jeśli chciałaby Pani schudnąć, tracąc głównie tkankę tłuszczową, obniżenie kaloryczności powinno być delikatnie, a proces chudnięcia warto rozciągnąć na 2 miesiące, żeby spadek masy ciała nie przekraczał 4-5 kg w miesiącu.
Dzień dobry,
kiedy stwierdzono u Pani ZJD? Kiedy ostatnio robiła Pani badania krwi? Czy wykonywany był test na krew utajona w stolcu? Sposób żywienia przy ZJD ma kluczowe znaczenie dla komfortu Pani życia, więc potwierdzenie ostatnio wykonanymi badaniami jest ważne.
Redukcja masy ciała jest możliwa i powinna odbywać się przy równoczesnej zmianie nawyków żywieniowych.
Polecam umówienie się na wizytę i konsultację. Podczas wywiadu żywieniowego ustalamy Pani preferencje( w tym m.in.ulubione produkty). Staram się, by propozycje posiłków były ciekawe i uwzględniały sezonowośc oraz dostępność na rynku dobrych produktów. Niemniej proszę pamiętać, że jadłospis jest również warunkowany m.in. umiejętnościami kulinarnymi:)
Jadłospis ma pomóc Pani w wypracowaniu właściwego sposobu żywienia, by osiągnąć cel , utrzymać go i cieszyć się zdrowiem.
pozdrawiam
pozdrawiam
kiedy stwierdzono u Pani ZJD? Kiedy ostatnio robiła Pani badania krwi? Czy wykonywany był test na krew utajona w stolcu? Sposób żywienia przy ZJD ma kluczowe znaczenie dla komfortu Pani życia, więc potwierdzenie ostatnio wykonanymi badaniami jest ważne.
Redukcja masy ciała jest możliwa i powinna odbywać się przy równoczesnej zmianie nawyków żywieniowych.
Polecam umówienie się na wizytę i konsultację. Podczas wywiadu żywieniowego ustalamy Pani preferencje( w tym m.in.ulubione produkty). Staram się, by propozycje posiłków były ciekawe i uwzględniały sezonowośc oraz dostępność na rynku dobrych produktów. Niemniej proszę pamiętać, że jadłospis jest również warunkowany m.in. umiejętnościami kulinarnymi:)
Jadłospis ma pomóc Pani w wypracowaniu właściwego sposobu żywienia, by osiągnąć cel , utrzymać go i cieszyć się zdrowiem.
pozdrawiam
pozdrawiam
Dzień dobry, produkty które znajdują się w konkretnej diecie ustalane są na podstawie dokładnego wywiadu zebranego podczas pierwszej wizyty oraz przeanalizowaniu przyniesionego przez pacjenta kilkudniowego menu, doświadczenie nauczyło mnie iż trzeba pytać się praktycznie o wszystkie produkty z danej grupy składników żywności. tak naprawdę pacjent decyduje jak bardzo nowoczesna, urozmaicona ma być jego dieta, gdyż liczę się z jego możliwościami finansowymi jak i doświadczeniem w samodzielnym przygotowywaniu posiłków.
Oczywiście zapraszam do mnie na wizytę po wcześniejszym ustaleniu terminu, będzie miał Pan możliwość Sam przekonać się jakie ma podejście do każdego z pacjentów.
Pozdrawiam.
Dietetyk Dominika Jurkowska
Oczywiście zapraszam do mnie na wizytę po wcześniejszym ustaleniu terminu, będzie miał Pan możliwość Sam przekonać się jakie ma podejście do każdego z pacjentów.
Pozdrawiam.
Dietetyk Dominika Jurkowska
Nie wiem za specjalnie co definiuje Pani jako jadłospisy "nowoczesne". Z całą pewnością staram się dopasować do preferencji klientów, jednak nie przeprowadzam ankiety, a gust definiujemy podczas wywiadu.
Produkty mniej odpowiadające można zastąpić zamiennikami - trudno jest mi się odnieść, bo często klienci mówią, że są wybredni a nie jedzą raptem 2/3 rzeczy więc jest to kwestia indywidualna.
Jeżeli jednak jest bardzo szerokie spektrum rzeczy których nie chce Pani w diecie to obawiam się że nawet najlepszy dietetyk będzie miał ciężki orzech do zgryzienia.
Produkty mniej odpowiadające można zastąpić zamiennikami - trudno jest mi się odnieść, bo często klienci mówią, że są wybredni a nie jedzą raptem 2/3 rzeczy więc jest to kwestia indywidualna.
Jeżeli jednak jest bardzo szerokie spektrum rzeczy których nie chce Pani w diecie to obawiam się że nawet najlepszy dietetyk będzie miał ciężki orzech do zgryzienia.
Witam Panią
zapraszam na wizytę, w trakcie której na podstawie wywiadu żywieniowego określimy stan metaboliczny Pani organizmu. Przy doborze indywidualnej diety niezwykle ważne są parametry biochemiczne wyników badań, a także zakres nietolerowanych produktów. Serdecznie zapraszam!
zapraszam na wizytę, w trakcie której na podstawie wywiadu żywieniowego określimy stan metaboliczny Pani organizmu. Przy doborze indywidualnej diety niezwykle ważne są parametry biochemiczne wyników badań, a także zakres nietolerowanych produktów. Serdecznie zapraszam!
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.