Nurtuje mnie pewna myśl i chciałbym poznać Państwa zdanie, jako specjalistów. Jeśli ktoś danego dni
2
odpowiedzi
Nurtuje mnie pewna myśl i chciałbym poznać Państwa zdanie, jako specjalistów.
Jeśli ktoś danego dnia mało je, ale wypije te 2 litry wody, to będzie częściej musiał chodzić do toalety w celu oddania moczu, niż osoba, która je w tym dniu syto i też wypije 2 litry wody?
Odpowiedź na to pytanie nie jest "zero-jedynkowa". Woda pełni w organizmie wiele funkcji. Oczywiście, jest jedną ze składowych kału, dlatego w jakimś stopniu jest wraz z nim usuwana.
Na ilość oddawanego moczu w dużym stopniu wpływa sposób podaży płynów. Spożywając wodę regularnie przez cały dzień, małymi łykami, nie tylko w chwili pragnienia, "wysiusiamy" mniej wody, niż pijąc ją rzadko, w dużych porcjach i dużymi łykami.
Natomiast na częstotliwość oddawania moczu wpływa mnóstwo czynników osobniczych i środowiskowych.
Na ilość oddawanego moczu w dużym stopniu wpływa sposób podaży płynów. Spożywając wodę regularnie przez cały dzień, małymi łykami, nie tylko w chwili pragnienia, "wysiusiamy" mniej wody, niż pijąc ją rzadko, w dużych porcjach i dużymi łykami.
Natomiast na częstotliwość oddawania moczu wpływa mnóstwo czynników osobniczych i środowiskowych.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
"To zależy" jest odpowiedzią najbliższą obiektywnej prawdy. Przy braku konkretnych wartości można obronić z powodzeniem obie tezy i żadna nie będzie błędna.
Więcej moczu produkować będzie osoba, której posiłki (niezależnie od sytości) obfitują w węglowodany złożone, produkty o wysokiej zawartości wody (np. warzywa i owoce), niskiej zawartości sodu i niskiej/umiarkowanej zawartości błonnika. Wszystko zależy od samych pokarmów, dopóki pozostają one niewiadomą, to ciężko nakreślić jednoznaczną odpowiedź.
Więcej moczu produkować będzie osoba, której posiłki (niezależnie od sytości) obfitują w węglowodany złożone, produkty o wysokiej zawartości wody (np. warzywa i owoce), niskiej zawartości sodu i niskiej/umiarkowanej zawartości błonnika. Wszystko zależy od samych pokarmów, dopóki pozostają one niewiadomą, to ciężko nakreślić jednoznaczną odpowiedź.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.