Od kilku dni mam zaparcia. Chyba nigdy nie trwały one u mnie tak długo. Coś tam wydaliłam przez te d
3
odpowiedzi
Od kilku dni mam zaparcia. Chyba nigdy nie trwały one u mnie tak długo. Coś tam wydaliłam przez te dni, ale była to mała ilość stolca w porównaniu do tego, ile jadłam ostatnio, bo jadłam dużo. Kał wychodził zwykle w małych częściach po kolei, raz tylko czułam że nie jest stwardniały, ale i tak wtedy wychodził małymi kawałkami. W inne dni kał był bardzo twardy i z ledwością go wyparłam z jelita/odbytu. Gazy puszczam, ale nie są one takie jak kiedyś, są krótsze i wydaje mi się, że trudniej mi je puścić, ale może to dlatego, że z uwagi na zaparcie stresuję się, że bąk również nie wyjdzie (mam nerwicę i często gdy się stresuję, że nie dam rady, to potem rzeczywiście nie umiem dać rady), samym zaparciem też się stresuję. Nie boli mnie brzuch, aczkolwiek 2 dni temu zaczęłam mieć kłujący/przeszywający ból (taki skurcz jakby) w łopatce i pod lewą piersią, ale myślę że mógł on być od braku ruchu i złej postawy, po spacerze ból znacząco się zmniejszył, więc to chyba nie było od zaparcia. Mam też okres teraz, a zwykle w tym czasie mam trudności z wypróżnianiem, ale tym razem zaparcia pojawiły się u mnie jakieś 2 dni wcześniej, poza tym zwykle już w 2/3 dzień okresu mogłam się normalnie wypróżnić, a mi nadal nie przechodzi. Co robić?
Dzień dobry,
przyczyn zaprać może być wiele. Z podanego opisu niestety nie można wywnioskować jaka może być przyczyna w tym przypadku.
Ze strony żywieniowej mogę polecić jako pierwszy krok - zwiększenie ilości wypijanych płynów. Inne zalecenia dobrze jest ustalać indywidualnie w oparciu o przeprowadzony wywiad żywieniowo-medyczny. Wówczas można zalecić np. spożycie suszonych śliwek, odpowiednią ilość i formę spożycia warzyw i owoców... i wiele innych. Proszę pamiętać o wdrożenie aktywności w celu pobudzenia perystaltyki jelit.
Zaparć nie należy lekceważyć, ponieważ ich konsekwencję mogą być bardzo poważne.
Życzę dużo zdrowia,
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, specjalista psychodietetyki
przyczyn zaprać może być wiele. Z podanego opisu niestety nie można wywnioskować jaka może być przyczyna w tym przypadku.
Ze strony żywieniowej mogę polecić jako pierwszy krok - zwiększenie ilości wypijanych płynów. Inne zalecenia dobrze jest ustalać indywidualnie w oparciu o przeprowadzony wywiad żywieniowo-medyczny. Wówczas można zalecić np. spożycie suszonych śliwek, odpowiednią ilość i formę spożycia warzyw i owoców... i wiele innych. Proszę pamiętać o wdrożenie aktywności w celu pobudzenia perystaltyki jelit.
Zaparć nie należy lekceważyć, ponieważ ich konsekwencję mogą być bardzo poważne.
Życzę dużo zdrowia,
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, specjalista psychodietetyki
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry
Proszę spróbować wypić na czczo szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny, jeżeli to nie pomoże to może Pani wypróbować wypić łyżkę oleju rzepakowego/oliwy z oliwek, również w takich sytuacja pomocne jest picie wody z namoczonymi śliwkami suszonymi. Jeżeli takie formy leczenia zaparcia nie pomagają to może Pani kupić laktuloze i zastosować ja zgodnie z instrukcją producenta, preparaty z substancją czynną makrogolem lub preparat optifibre albo czopki glicerynowe.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Proszę spróbować wypić na czczo szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny, jeżeli to nie pomoże to może Pani wypróbować wypić łyżkę oleju rzepakowego/oliwy z oliwek, również w takich sytuacja pomocne jest picie wody z namoczonymi śliwkami suszonymi. Jeżeli takie formy leczenia zaparcia nie pomagają to może Pani kupić laktuloze i zastosować ja zgodnie z instrukcją producenta, preparaty z substancją czynną makrogolem lub preparat optifibre albo czopki glicerynowe.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Zaparcia mogą być wynikiem niedoboru błonnika w diecie czyli zbyt małą ilością spożywanych produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Inna przyczyną może być zbyt mała ilość wypijanej wody. Istotnym czynnikiem powstania zaparć i innych zaburzeń pracy jelit jest również stres i związane z nim niekorzystne zmiany w mikrobiocie jelit. W takiej sytuacji pomocne może się okazać zwiększenie w diecie fermentowanych napojów mlecznych i nie tylko oraz produktów kiszonych lub zastosowanie probiotyku w postaci kapsułek. Proszę zastanowić się, czy któryś z wymienionych czynników może być przyczyną Pani dolegliwości. Jeśli tak, proszę wprowadzić odpowiednie zmiany w żywieniu lub skorzystać z pomocy dietetyka, który wspólnie z Panią przeanalizuje Pani sposób odżywiania i zastosuje właściwą dietoterapię. Powodzenia!
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.