Od miesiąca 2 godziny przed snem piję napar z siemienia lnianego. Przygotowuję go poprzez gotowanie
2
odpowiedzi
Od miesiąca 2 godziny przed snem piję napar z siemienia lnianego. Przygotowuję go poprzez gotowanie ziaren siemienia lnianego w wodzie do uzyskania kleiku a następnie przecedzam. Tak sporządzony kleik piję tego samego dnia, następnego dnia oraz jeszcze następnego dnia. Przechowuję napar przez te dwa dni oczywiście w lodówce. Stąd moje pytanie, czy taki napar ma takie same właściwości po dwóch dniach w lodówce i czy nie jest przypadkiem nieświeży? Napar po dwóch dniach smakuje dokładnie tak samo jak świeżo po zrobieniu. Chciałam się jednak upewnić, że sobie nie szkodzę. Chciałam się również zapytać ile czasu przed i po wypiciem kleiku należy nie jeść i nie pić, żeby uzyskać osłonowy efekt na przewód pokarmowy (żołądek i przełyk), dziękuję za odpowiedź.
witam, ja nie stosowałem nigdy siemienia do tego celu ale moja babcia tak, i pamiętam, że przygotowywała napar raz na kilka dni więc podejrzewam, że w celach osłonowych działa pod warunkiem, że będzie galaretowatej konsystencji
Sugeruję wizytę: Konsultacja online - 80 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
aby uzyskać najbardziej wartościowy produkt, zamiast kupować już mielone siemię to najlepiej jest samemu zmielić ziarenka przed spożyciem. Zaleca się picie siemienia, aby uzyskać ochronę błony śluzowej żołądka, jednak zmielone siemię można dodawać również do potraw (np. do jogurtu, twarogu, sałatek etc.), co także będzie wpływać korzystnie na organizm. Można je spożywać między posiłkami lub, jak już wyżej wspomniałam, jako dodatek do posiłków. Co do przygotowania naparu - siemię lniane dosyć szybko traci swoje właściwości, dlatego najlepiej jest każdorazowo, przed podaniem, na świeżo zmielić sobie ziarenka (jeśli mielimy większą ilość to taki produkt możemy przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku) i przygotować napar, nie przechowywać już przygotowanego naparu.
Z poważaniem,
Anna Łabuz-Błaszczak
aby uzyskać najbardziej wartościowy produkt, zamiast kupować już mielone siemię to najlepiej jest samemu zmielić ziarenka przed spożyciem. Zaleca się picie siemienia, aby uzyskać ochronę błony śluzowej żołądka, jednak zmielone siemię można dodawać również do potraw (np. do jogurtu, twarogu, sałatek etc.), co także będzie wpływać korzystnie na organizm. Można je spożywać między posiłkami lub, jak już wyżej wspomniałam, jako dodatek do posiłków. Co do przygotowania naparu - siemię lniane dosyć szybko traci swoje właściwości, dlatego najlepiej jest każdorazowo, przed podaniem, na świeżo zmielić sobie ziarenka (jeśli mielimy większą ilość to taki produkt możemy przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku) i przygotować napar, nie przechowywać już przygotowanego naparu.
Z poważaniem,
Anna Łabuz-Błaszczak
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.