Oliwa z oliwek
15
odpowiedzi
Witam,
Czy oliwy z oliwek nierafinowanej można używać do smażenia w niskich temperaturach? np. do jajecznicy?
Pozdrawiam
Czy oliwy z oliwek nierafinowanej można używać do smażenia w niskich temperaturach? np. do jajecznicy?
Pozdrawiam
Jest bardzo dużo sprzecznych opinii w tym temacie, lepiej być ostrożnym.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Polecam bardziej olej kokosowy lub masło klarowane do jajecznicy, zdania jednak sa podzielone i co niektórzy polecają oliwę z oliwek..
Witam,
oliwa z oliwek nierafinowana wykazuje temperaturę dymienia ok 160-170 st C, podczas gdy patelnie w trakcie smażenia rozgrzewają się do około 180 st C. Nie nadaje się więc ona do smażenia potraw. Z drugiej strony najnowsze badania wykazują, że zawiera sporo antyoksydantów, które przerywają rekcję rodnikową, więc pomimo niskiego punktu dymienia można bez obaw używać jej do krótkiego podsmażania, tym bardziej jeżeli jajecznica, o której mowa będzie chwilę na patelni, tak że się nie zetnie i będziemy ją ciągle mieszać. Pozdrawiam Marzena Wacław-Pazera
oliwa z oliwek nierafinowana wykazuje temperaturę dymienia ok 160-170 st C, podczas gdy patelnie w trakcie smażenia rozgrzewają się do około 180 st C. Nie nadaje się więc ona do smażenia potraw. Z drugiej strony najnowsze badania wykazują, że zawiera sporo antyoksydantów, które przerywają rekcję rodnikową, więc pomimo niskiego punktu dymienia można bez obaw używać jej do krótkiego podsmażania, tym bardziej jeżeli jajecznica, o której mowa będzie chwilę na patelni, tak że się nie zetnie i będziemy ją ciągle mieszać. Pozdrawiam Marzena Wacław-Pazera
Dzień dobry!
Dziękuję za pytanie. Oliwa z oliwek extra virgin ma dość niską temperaturę dymienia, więc powinno się ją stosować na zimno, np. do sałatek lub bardzo ewentualnie do krótkiego smażenia, np. wspomnianej przez Panią jajecznicy. Do smażenia polecam jednak bardziej stabilne termicznie oleje.
Pozdrawiam,
mgr inż. Magdalena Oleś
slimfood.pl
Dziękuję za pytanie. Oliwa z oliwek extra virgin ma dość niską temperaturę dymienia, więc powinno się ją stosować na zimno, np. do sałatek lub bardzo ewentualnie do krótkiego smażenia, np. wspomnianej przez Panią jajecznicy. Do smażenia polecam jednak bardziej stabilne termicznie oleje.
Pozdrawiam,
mgr inż. Magdalena Oleś
slimfood.pl
Sugeruję wizytę: - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam, oliwa z oliwek- to jeden z najzdrowszych produktów. Bardzo wskazane jest spożywanie oliwy na surowo, ale można jej również używać do krótkotrwałego smażenia (np. do jajecznicy).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia do smażenia można używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Jeśli jest to krótkie smażenie, w niskich temperaturach (np. jajecznica), uważam, że jest to dobre rozwiązanie. Należy jednak pamiętać, że i tak niszczymy wówczas np. witaminę E zawartą w oliwie z oliwek. Do smażenia najlepiej używać stabilnych tłuszczów, które nie mają substancji, które zniszczą się w wysokiej temperaturze, np. masło klarowane czy olej kokosowy. Oliwę extra virgin lepiej używać do sałatek czy sosów na zimno.
Witam serdecznie
Uważam, że oliwa z oliwek nierafinowana najlepszą będzie do spożycia bez żadnej obróbki termicznej, tj. na surowo (jako dodatek do sałatek, pasty twarogowej, do ugotowanego makaronu itp).
Edukacja żywieniowa to jeden z elementów zmiany nawyków żywieniowych i właściwej dietoterapii - zapraszam do kontaktu w razie dalszych wątpliwości.
pozdrawiam
Marta Lewandowicz
Uważam, że oliwa z oliwek nierafinowana najlepszą będzie do spożycia bez żadnej obróbki termicznej, tj. na surowo (jako dodatek do sałatek, pasty twarogowej, do ugotowanego makaronu itp).
Edukacja żywieniowa to jeden z elementów zmiany nawyków żywieniowych i właściwej dietoterapii - zapraszam do kontaktu w razie dalszych wątpliwości.
pozdrawiam
Marta Lewandowicz
Tak, można, ale myślę, że na maśle klarowanym będzie smaczniejsza :)
Witam,
Do smażenia najlepiej wykorzystać masło klarowane lub olej kokosowy.
Pozdrawiam również :)
Do smażenia najlepiej wykorzystać masło klarowane lub olej kokosowy.
Pozdrawiam również :)
Dzień dobry,
W zasadzie tak, ale po co ? Oliwa z oliwek ekstra virgin to oliwa z pierwszego tłoczenia bogata w kwasy omega 3, które są wrażliwe na temperaturę i utlenianie, dlatego taką oliwę stosuje się na zimno do sałatek. Wszystkie oleje tłoczone na zimno bogate w omega 3, powinno się po otwarciu trzymać w lodówce i podawać tuż przed spożyciem. Przeprowadzono wiele badań w tym temacie w których dowiedziono, że kwasy te są bardzo niestabilne i należy je chronić przed temperaturą i utlenianiem.
pozdrawiam !
W zasadzie tak, ale po co ? Oliwa z oliwek ekstra virgin to oliwa z pierwszego tłoczenia bogata w kwasy omega 3, które są wrażliwe na temperaturę i utlenianie, dlatego taką oliwę stosuje się na zimno do sałatek. Wszystkie oleje tłoczone na zimno bogate w omega 3, powinno się po otwarciu trzymać w lodówce i podawać tuż przed spożyciem. Przeprowadzono wiele badań w tym temacie w których dowiedziono, że kwasy te są bardzo niestabilne i należy je chronić przed temperaturą i utlenianiem.
pozdrawiam !
Tak, ponieważ ścinanie się jajecznicy zachodzi już w temp. ok. 85 st. Dodatkowo oliwa z oliwek zawiera jednonienasycony kwas oleinowy, więc ryzyko utleniania jest niższe niż przy innych olejach. Pozdrawiam
Witam,
Jeżeli do podsmażenia używamy oliwy, najlepiej by była ona jednak rafinowana. Oliwa nierafinowana ma niższy punkt dymienia, szybciej się pali i działa jako czynnik mutagenny i kancerogenny (rakotwórczy). Nie mniej jednak jajecznicę smaży się dość krótko i na niewielkim ogniu, zatem zastosowanie oliwy od czasu do czasu nie zrobi nam krzywdy. Starajmy się jednak używać jej do krótkotrwałego obsmażania, a do długotrwałego oliwy rafinowanej, oleju rzepakowego czy innych tłuszczów o wysokim punkcie dymienia jak choćby masło klarowane. Pamiętajmy też, aby dania smażone spożywać sporadycznie, a jajecznicę możemy również przyrządzić bez użycia dodatkowego tłuszczu np. na pomidorach, na mleku.
Pozdrawiam
Jeżeli do podsmażenia używamy oliwy, najlepiej by była ona jednak rafinowana. Oliwa nierafinowana ma niższy punkt dymienia, szybciej się pali i działa jako czynnik mutagenny i kancerogenny (rakotwórczy). Nie mniej jednak jajecznicę smaży się dość krótko i na niewielkim ogniu, zatem zastosowanie oliwy od czasu do czasu nie zrobi nam krzywdy. Starajmy się jednak używać jej do krótkotrwałego obsmażania, a do długotrwałego oliwy rafinowanej, oleju rzepakowego czy innych tłuszczów o wysokim punkcie dymienia jak choćby masło klarowane. Pamiętajmy też, aby dania smażone spożywać sporadycznie, a jajecznicę możemy również przyrządzić bez użycia dodatkowego tłuszczu np. na pomidorach, na mleku.
Pozdrawiam
Lepsze bedzie masełko klarowane
Oliwa z oliwek to produkt prozdrowotny, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Ze względu na niską temperaturę dymienia (160 st. C) ten olej nie nadaje się do długotrwałej obróbki termicznej, ale można wykorzystywać go do krótkotrwałego podsmażania, duszenia bądź pieczenia w niskich temperaturach. Ja zalecam dodawanie oliwy z oliwek nierafinowanej głownie do sałatek, surówek. Do smażenia warto sięgnąć po olej rzepakowy, który zawiera omega 3 oraz ma wysoką temperaturę dymienia (220 st.C), olej ryżowy (240 st. C) lub oliwę z oliwek rafinowaną (210-220 st. C). Serdecznie pozdrawiam.
Przydatność tłuszczów roślinnych do smażenia i obróbki termicznej jest zależna od składu poszczególnych kwasów tłuszczowych. Do smażenia w niskich temperaturach nadaje się zarówno oliwa z oliwek extra virgin, jak i olej rzepakowy, nazywany "oliwą północy" :) ze względu na swoje dobroczynne oddziaływanie na organizm człowieka. Oliwa z oliwek extra virgin jest stabilna termicznie ze względu na wysoką zawartość oleinowego kwasu tłuszczowego, a jej temperatura dymienia jest bliska 250 st. Celsjusza. W związku z tym bez obaw, podobnie jak olej rzepakowy, możemy stosować ją do pieczenia i smażenia. Warto jednak nie ograniczać się wyłącznie do smażenia, polecałabym również pieczenie, duszenie oraz gotowanie w zamian :)
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.