pieczenie w przelyku (zgaga)
1
odpowiedzi
Witam,
moj problem to pojawiaca sie po prawie kazdym posilku tzw.zgaga. Czytajac troche o tej dolegliwosci, dowiedzialam sie ,ze problemem moze byc zakwaszenie organizmu.
Mysle ze duza szkode zrobilam sobie ,pijac na czczo poranna kawe. Poza tym jestem osoba palaca. Pieczenie w zoladku pojawia i po jogurtach naturalnych i po warzywach z patelni, ale tez przede wszystkim po tych niezdrowych, czyli chipsach, slodkich ciastach. Czytalam ze szkl cieplej wody z octem jabklowym badz sokiem z cytryny plus miod moze pomoc(ewentualnie siemie lniane-ale dla mnie to niedoprzelkniecia) Poza tym rzeczy miałkie w jedzeniu,a do tego produkty z mala iloscia blonnika( co mnie dziwi?)Pana zdaniem, co z tym fantem powinnam zrobic, jaka diete zastosowac?
moj problem to pojawiaca sie po prawie kazdym posilku tzw.zgaga. Czytajac troche o tej dolegliwosci, dowiedzialam sie ,ze problemem moze byc zakwaszenie organizmu.
Mysle ze duza szkode zrobilam sobie ,pijac na czczo poranna kawe. Poza tym jestem osoba palaca. Pieczenie w zoladku pojawia i po jogurtach naturalnych i po warzywach z patelni, ale tez przede wszystkim po tych niezdrowych, czyli chipsach, slodkich ciastach. Czytalam ze szkl cieplej wody z octem jabklowym badz sokiem z cytryny plus miod moze pomoc(ewentualnie siemie lniane-ale dla mnie to niedoprzelkniecia) Poza tym rzeczy miałkie w jedzeniu,a do tego produkty z mala iloscia blonnika( co mnie dziwi?)Pana zdaniem, co z tym fantem powinnam zrobic, jaka diete zastosowac?
Witam,
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ponieważ zgaga może być objawem choroby (np. refluksu), którą lekarz gastrolog powinien na podstawie wywiadu oraz dostępnych badań zdiagnozować. Dopiero po takiej diagnozie, dietetyk może ustalić zalecenia mające na celu zmniejszenie dolegliwości i wspomagające leczenie.
Zakwaszenie organizmu to pojęcie marketingowe wymyślone na potrzeby sprzedaży drogich i niepotrzebnych suplementów diety. Prawdopodobnie chodziło Pani o zakwaszenie soku żołądkowego. Tutaj zasada jest taka sama jak wcześniej, najpierw należy zdiagnozować przyczynę, a dopiero później ją wyeliminować.
Jeżeli już teraz zauważa Pani, że po pewnych grupach produktów złe się Pani czuje, to te produkty należy wyeliminować ze swojego jadłospisu.
Pozdrawiam serdecznie.
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ponieważ zgaga może być objawem choroby (np. refluksu), którą lekarz gastrolog powinien na podstawie wywiadu oraz dostępnych badań zdiagnozować. Dopiero po takiej diagnozie, dietetyk może ustalić zalecenia mające na celu zmniejszenie dolegliwości i wspomagające leczenie.
Zakwaszenie organizmu to pojęcie marketingowe wymyślone na potrzeby sprzedaży drogich i niepotrzebnych suplementów diety. Prawdopodobnie chodziło Pani o zakwaszenie soku żołądkowego. Tutaj zasada jest taka sama jak wcześniej, najpierw należy zdiagnozować przyczynę, a dopiero później ją wyeliminować.
Jeżeli już teraz zauważa Pani, że po pewnych grupach produktów złe się Pani czuje, to te produkty należy wyeliminować ze swojego jadłospisu.
Pozdrawiam serdecznie.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.