Pod wpływem emocji często mam niedobór magnezu, który objawia się drganiem różnych części ciała, dla
2
odpowiedzi
Pod wpływem emocji często mam niedobór magnezu, który objawia się drganiem różnych części ciała, dlatego co jakiś czas robię sobie trwającą miesiąc "terapię", gdzie zażywam 90% RWS cytrynianu trójmagnezowego w tabletkach dziennie, a resztę uzupełniam w diecie, nie zmieniając jej. Wybieram tą formę magnezu, bo według wiedzy jaką posiadam, ten magnez ma najlepszą wchłanialność. W tabletkach tych jednak znajduje się także witamina b6 i d3, które także przyjmuję w ilości 90% RWS dziennie. Moje pytanie: czy istnieje zagrożenie przedawkowania tych witamin?
Dzień dobry,
Magnez znajduje się wielu produktach spożywczych, co pozwala z reguły na spokojną realizację jego zapotrzebowania za pomocą racjonalnego, zbilansowanego żywienia. Zachęcam do zwiększania podaży w diecie następujących pokarmów: kakao i gorzka czekolada (im wyższa zawartość kakao tym wyższa jakość produktu), słonecznik, migdały, kasza gryczana, orzechy laskowe, pistacjowe, fasola biała, płatki owsiane, etc. Jeśli chodzi o witaminę D to jej suplementacja jest jak najbardziej wskazana w okresie jesienno-zimowym, a nawet przez cały rok dla wielu osób, które w badaniach mają skrajnie niski jej poziom. W odpowiedzi na Pani zapytanie, wspomniana dawka przy realizacji założeń producenta dotyczących dziennego stosowania nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Z kolei nadmierna podaż witaminy B6, która może wystąpić w sytuacji suplementacji i prawidłowo zbilansowanej diety, jest na ogół łatwo usuwana z organizmu, a skutki jej nadmiernego spożycia są bardzo rzadko obserwowane. Należy jednak podkreślić, że zbyt wysoka konsumpcja tejże witaminy może prowadzić do zwiększenia zapotrzebowania na kwas foliowy.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
Magnez znajduje się wielu produktach spożywczych, co pozwala z reguły na spokojną realizację jego zapotrzebowania za pomocą racjonalnego, zbilansowanego żywienia. Zachęcam do zwiększania podaży w diecie następujących pokarmów: kakao i gorzka czekolada (im wyższa zawartość kakao tym wyższa jakość produktu), słonecznik, migdały, kasza gryczana, orzechy laskowe, pistacjowe, fasola biała, płatki owsiane, etc. Jeśli chodzi o witaminę D to jej suplementacja jest jak najbardziej wskazana w okresie jesienno-zimowym, a nawet przez cały rok dla wielu osób, które w badaniach mają skrajnie niski jej poziom. W odpowiedzi na Pani zapytanie, wspomniana dawka przy realizacji założeń producenta dotyczących dziennego stosowania nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Z kolei nadmierna podaż witaminy B6, która może wystąpić w sytuacji suplementacji i prawidłowo zbilansowanej diety, jest na ogół łatwo usuwana z organizmu, a skutki jej nadmiernego spożycia są bardzo rzadko obserwowane. Należy jednak podkreślić, że zbyt wysoka konsumpcja tejże witaminy może prowadzić do zwiększenia zapotrzebowania na kwas foliowy.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
Sugeruję wizytę: Konsultacja dietetyczna (pierwsza wizyta) - 160 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Polecam wdrożenie magnezu w diecie - odpowiednio zaplanowane żywienie zaspokoi zapotrzebowanie na magnez i nie będzie konieczna suplementacja. Witaminę D i B6 w takich dawkach ciężko przedawkować. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.