Proporcje kwasów omega 6 i 3 w roznych produktach jest jakas dobra tabela dostępna albo ktos ma dane
2
odpowiedzi
Proporcje kwasów omega 6 i 3 w roznych produktach jest jakas dobra tabela dostępna albo ktos ma dane wieksze w tym temacie.
Dzień dobry,
przesyłam tytuł pracy naukowej z tabelą zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych: Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Pozdrawiam serdecznie,
Ireneusz Chmiel, dietetyk kliniczny
przesyłam tytuł pracy naukowej z tabelą zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych: Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Pozdrawiam serdecznie,
Ireneusz Chmiel, dietetyk kliniczny
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry. Pragnę podkreślić, że choć kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niewątpliwie ważnym elementem codziennej diety, to jednak ich wzajemna proporcja nie jest aspektem żywienia, na którym trzeba szczególnie koncentrować swoją uwagę. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia należy codziennie dostarczyć 250 mg długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA (całkowicie). Ich dobrym źródłem są tłuste gatunki ryb morskich, takie jak choćby łosoś, makrela, halibut oraz olej z wątroby dorsza, czy olej z alg morskich. Trzeba również zapewnić podaż kwasu alfa-linolenowego (ALA) na poziomie 0,5 % całodziennego udziału energii diety, w czym pomoże regularna konsumpcja siemienia lnianego, nasion szałwii hiszpańskiej (chia), orzechów włoskich, oleju rzepakowego lub lnianego. Ostatnim niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym jest kwas linolowy, którego należy dostarczać w ilości 4 % całodziennego udziału energii w diecie. Realizacja zapotrzebowania nie jest wyjątkowo wymagająca, gdy nasze codzienne menu obfituje w takie produkty żywnościowe jak orzechy, pestki, nasiona oraz oleje roślinne. Konkludując, warto skupić się przede wszystkim na zapewnieniu odpowiedniej podaży kwasów tłuszczowych omega-3 (np. siemię lniane, olej rzepakowy, orzechy włoskie, nasiona chia, olej lniany, tłuste gatunki ryb morskich - 2 razy w tygodniu), co zapewni właściwą proporcję omega-6 do omega-3 w każdym dniu, bez skrupulatnego przeliczenia tego stosunku.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.