Przepraszam czy są jakieś badania naukowe potwierdzające że smażenie na największej mocy np na dużym
2
odpowiedzi
Przepraszam czy są jakieś badania naukowe potwierdzające że smażenie na największej mocy np na dużym gazie na największym płomieniu na największym palniku jest szkodliwe dla zdrowia?Ja staram się zawsze smażyć na średnim ogniu jednak znam wielu ludzi którzy smażą na największej mocy na gazie czy indukcji na dużych palnikach.Pomijam już fakt że to może poniszczyć naczynia czy jednak smażenie i ewentualnie gotowanie na największej mocy może być szkodliwe dla zdrowia czy nie? Dodam że większość tych osób smaży na oleju rzepakowym.
Jeżeli zakładamy, że wybieramy olej rafinowany, czyli przeznaczony do smażenia (tutaj rzepakowy) i używamy go w odpowiedniej ilości (ok. 10-15 ml), to wpływ na zdrowie mają przede wszystkim dwa czynniki: temperatura ("moc ognia") oraz długość smażenia, czyli czas.
W procesie smażenia zachodzą dwie najważniejsze reakcje pod względem szkodliwości zdrowotnej: utlenianie tłuszczów oraz ich rozpad. Utlenianie tłuszczu jest procesem, który będzie zachodził czy nam się to podoba, czy nie. Jednak mamy na to pośredni wpływ - im krócej będziemy smażyli, tym mniej tłuszczów ulegnie utlenieniu.
Rozpad dyktowany jest przez tzw. punkt dymienia (każdy olej ma inny), jest to najniższa temperatura w której olej będzie ulegał rozpadowi na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe.
Powyższe reakcje to tylko wierzchołek góry lodowej, ponieważ związki powstałe z tych przemian reagować będą z tymi z pożywienia, powodując reakcję lawinową, której skutkiem jest powstanie wielu związków niekorzystnych dla zdrowia (np. akroleina, związki cykliczne).
Odpowiadając na pytanie: im krócej smażymy na małym lub średnim ogniu, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Smażenie jest odradzaną w zdrowym żywieniu obróbką termiczną i powinno pojawiać się najrzadziej jak to tylko możliwe. Dominować powinno: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie i pieczenie.
W procesie smażenia zachodzą dwie najważniejsze reakcje pod względem szkodliwości zdrowotnej: utlenianie tłuszczów oraz ich rozpad. Utlenianie tłuszczu jest procesem, który będzie zachodził czy nam się to podoba, czy nie. Jednak mamy na to pośredni wpływ - im krócej będziemy smażyli, tym mniej tłuszczów ulegnie utlenieniu.
Rozpad dyktowany jest przez tzw. punkt dymienia (każdy olej ma inny), jest to najniższa temperatura w której olej będzie ulegał rozpadowi na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe.
Powyższe reakcje to tylko wierzchołek góry lodowej, ponieważ związki powstałe z tych przemian reagować będą z tymi z pożywienia, powodując reakcję lawinową, której skutkiem jest powstanie wielu związków niekorzystnych dla zdrowia (np. akroleina, związki cykliczne).
Odpowiadając na pytanie: im krócej smażymy na małym lub średnim ogniu, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Smażenie jest odradzaną w zdrowym żywieniu obróbką termiczną i powinno pojawiać się najrzadziej jak to tylko możliwe. Dominować powinno: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie i pieczenie.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Nie ma bezpośrednich badań naukowych, które potwierdziłyby, że smażenie na największej mocy jest szkodliwe dla zdrowia. Jednakże, istnieją badania, które sugerują, że nadmierne smażenie, zwłaszcza na wysokiej temperaturze, może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak choroby serca czy cukrzyca typu 2.
Podczas smażenia na wysokiej mocy, żywność może się przypalać, co prowadzi do powstawania substancji rakotwórczych. Dodatkowo, olej, który jest używany do smażenia, może ulec rozkładowi i uwalniać szkodliwe związki chemiczne, takie jak acroleina i aldehydy, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Dlatego, zaleca się unikanie smażenia na wysokiej mocy i stosowanie niższych temperatur, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób związanych z dietą. Ponadto, zaleca się używanie olejów, które mają wyższy punkt dymienia, takich jak olej kokosowy czy masło klarowane, co pozwala na smażenie na wyższych temperaturach bez nadmiernego rozkładu.
Dodam, iż w USA przybywa raportów, które wskazują na szkodliwość korzystania z kuchenek gazowych w zamkniętych pomieszczeniach. Mają odpowiadać nawet za 13 proc. przypadków astmy dziecięcej w Stanach Zjednoczonych. Przyczyniać ma się do tego emitowany przez kuchenki dwutlenek azotu, a gotowanie na palnikach generuje również dodatkowe emisje CO2. W 2022 roku opublikowano też badania, z których wynika, że kuchenki nawet wtedy, gdy nie są wykorzystywane, emitują metan. To drugi po dwutlenku węgla gaz cieplarniany pod względem szkodliwości dla klimatu.
Podczas smażenia na wysokiej mocy, żywność może się przypalać, co prowadzi do powstawania substancji rakotwórczych. Dodatkowo, olej, który jest używany do smażenia, może ulec rozkładowi i uwalniać szkodliwe związki chemiczne, takie jak acroleina i aldehydy, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Dlatego, zaleca się unikanie smażenia na wysokiej mocy i stosowanie niższych temperatur, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób związanych z dietą. Ponadto, zaleca się używanie olejów, które mają wyższy punkt dymienia, takich jak olej kokosowy czy masło klarowane, co pozwala na smażenie na wyższych temperaturach bez nadmiernego rozkładu.
Dodam, iż w USA przybywa raportów, które wskazują na szkodliwość korzystania z kuchenek gazowych w zamkniętych pomieszczeniach. Mają odpowiadać nawet za 13 proc. przypadków astmy dziecięcej w Stanach Zjednoczonych. Przyczyniać ma się do tego emitowany przez kuchenki dwutlenek azotu, a gotowanie na palnikach generuje również dodatkowe emisje CO2. W 2022 roku opublikowano też badania, z których wynika, że kuchenki nawet wtedy, gdy nie są wykorzystywane, emitują metan. To drugi po dwutlenku węgla gaz cieplarniany pod względem szkodliwości dla klimatu.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.