refluks a dieta

26 odpowiedzi
Witam, leczę chorobę refluksową, która doprowadziła do pewnych objawów typu ból gardła(od 8 miesięcy). Laryngolog wprowadził leki, które mam połączyć z dietą. Mam nie jeść smażonych potraw, niektórych warzyw, słodyczy, gazowanych napoi. Na wielu stronach internetowych czytalam wskazówki i są pewne rozbieżności. Najbardziej jestem ciekawa pomidorów, czy obrane ze skórki mogłabym jeść? Ciężko mi z nich zrezygnować, a informacje w internecie są różne.
Niestety pomidory są bogate w histaminę i salicylany, które nasilają procesy zapalne i alergiczne i podrażniają błony śluzowe.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
na pewno nie jest polecany sok pomidorowy. Warto zrezygnować z pomidorów poza sezonem a pozwolić sobie na wyjątek w pełni lata :) Dieta powinna być dostosowana do indywidualnych obserwacji pacjenta i wykluczyć pokarmy, które wywołują i nasilają dolegliwości. Ważne jest aby notować codziennie obserwacje dotyczące samopoczucia po spożytych produktach. Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o produkty odnośnie których zdania są podzielone (np. pomidory i ich przetwory), to należy kierować się przede wszystkim reakcją swojego organizmu. Jeżeli po danym produkcie nie ma nieprzyjemnych objawów, to można wprowadzić go do diety. Przede wszystkim obserwacja organizmu i umiar we wszystkim :)
W przypadku choroby refluksowej jest wiele czynników wpływających na jej nasilanie i remisje. Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć czy można zrezygnować z pomidorów czy nie. Wielu klientów z refluksem dobrze znosi pomidory, inni zdecydowanie muszą ich unikać- wszystko uzależnione jest jest od wielu czynników indywidualnych, takich jak: zaawansowanie refluksu (czy występuje kaszel, wymioty oraz czy doszło do stanu zapalnego jelit/żołądka itp), ogólny stan zdrowia, styl życia oraz nawyki żywieniowe i przyjmowane leki itp. Polecam skorzystać z konsultacji dietetycznej z wywiadem zdrowotnym i żywieniowym, po której dobry dietetyk na pewno udzieli wyczerpujących odpowiedzi.
Witam serdecznie ! Z uwagi na moje holistyczne podejście do kwestii odżywiania, oraz doświadczenie rekomenduję elastyczne podejście do zaleceń dotyczących produktów wskazanych czy też zalecanych w przypadku określonej jednostki chorobowej. Mam na myśli by Pani przetestowała jak się Pani czuje po zjedzeniu pomidora bez skórki. Każda bowiem osoba może zareagować inaczej, stąd też jak sądzę rozbieżności o których Pani wspomina. Pani organizm jest mądry i da odpowiedź :-)
Pozdrawiam!
Witam
Pomidory są produktem alergizującym, które też mogą wpłynąć na chorobę refluksową. Myślę, że powinna Pani zrezygnować z nich na czas remisji choroby. Jeśli poczuje się Pani lepiej proszę spróbować wprowadzać bez skórki z małą ilością pesteczek (są takie odmiany) w formie przetworzonej (gotowane, duszone). Oczywiście wszystko jest kwestia indywidualną. Proszę obserwować organizm. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.
Prosze spróbować zjeść bez skórki, jeśli nie bedzie reakcji negatywnej, moze Pani małą porcje co drugi dzien wplatać do swojego jadłospisu. Normy normami, ale obserwacja samego siebie jest zawsze priorytetem..
Szanowna Pani,
poza grupą produktów, które powinno się z góry eliminować (dania smażone, płyny gazowane, kawa, słodycze - zwłaszcza czekolada, owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy, potrawy kwaśne, ostre przyprawy, warzywa cebulowe, warzywa kapustne, warzywa strączkowe, suche nasiona roślin strączkowych, żywność fast-food, produkty wysoko przetworzone), jest też kilka, które mogą lub nie mogą się pojawić w zależności od Pani indywidualnej tolerancji.

W mojej praktyce zaobserwowałem, że będą to przede wszystkim: pomidory, ogórki, jabłka - różni pacjenci, różnie reagują na takie produkty i część, dla przykładu, spożywa pomidory w całości bez objawów, część toleruje obrane ze skórki i pozbawione części płynnej z nasionami, a jeszcze inna część w ogóle nie może jeść pomidorów. Jest to kwestia bardzo indywidualna i powinna Pani zaobserwować u siebie objawy po ich spożyciu - jeżeli samopoczucie się pogorszy, trzeba je eliminować.

Z poważaniem,
Sławomir Kula
To prawda, że ostatnio na wszystkich szkoleniach pomidory, kasza gryczana i rosół wskazywane są jako produkty, które u osób chorych na refluks powiększają problem. Ja jednak uważam, że w okresach remisji można stosować lekkostrawną zdrową dietę oczywiście bez słodyczy, napojów gazowanych i żywności wysokoprzetworzonej. Pozdrawiam
Witam,
Tak, pomidory bez skórki można, jeśli będzie odczuwalny dyskomfort w żołądku jak np. zgaga mimo obrania ze skórki, polecam usunąć jeszcze nasionka.
Pozdrawiam
Dobry Dietetyk
Witam. Polecam zaobserwować swój organizm po spożyciu pomidorów. Na początek bez dodatków, bez skórki. Jeśli samopoczucie się nie pogorszy i nie będzie przykrych objawów ze strony przewodu pokarmowego można pomidora dodać do posiłku. Każdy organizm jest inny. Co służy jednemu, innemu organizmowi może zaszkodzić. Dlatego warto obserwować swoje reakcje na rożne produkty i potrawy. To najlepszy drogowskaz ponieważ to my sami znamy siebie najlepiej. Pozdrawiam Katarzyna Surowiec psychodietetyk
Rzeczywiście w chorobie refluksowej pomidory nie są wskazane, jednak ważne jest indywidualne podejście i własne obserwacje organizmu po spożyciu pomidorów.

Pozdrawiam
Bożena Czabaj Brauntsch/ dieta-4u.pl
Dzień dobry,
najczęstszą przyczyną refluksu jest niedokwaszenie żołądka. Jeżeli pH panujące w żołądku jest za wysokie może wystąpić szereg dolegliwości, w tym właśnie refluks. Nieodpowiednie pH żołądka powoduje niedomykanie się górnego zwieracza przełyku i zarzucanie kwaśnej treści do przełyku. Jeśli błona śluzowa przełyku jest już znacznie podrażniona, to faktycznie pomidory (również przetwory z pomidorów) mogą nasilać dolegliwości związane z refluksem. Jeżeli nie odczuwa Pani żadnych negatywnych skutków po zjedzeniu pomidora, to może go Pani spożywać w rozsądnych ilościach. Najważniejsze jest, aby zdiagnozować czy refluks jest spowodowany nadkwasotą czy niedokwaszeniem, gdyż w drugim przypadku, podawanie leków zobojętniających leczy tylko skutek, a nie przyczynę.
Witam, bardzo często osoby mające chorobę refluksową źle tolerują pomidory. Ale niewielkie ilości (i używane raz na jakiś czas) tego produktu nie powinny zaszkodzić.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Z doświadczenia wiem, że występowanie dolegliwości po spożyciu pomidorów zależy od indywidualnej tolerancji. Proszę oczywiście spożyć i zjeść bez skórki, najlepiej również bez pestek, usuwając gniazda, następnie proszę obserwować swoje samopoczucie. Jednocześnie warto mieć na uwadze aby w tym samym czasie nie jeść produktów, które mogą wywoływać dolegliwości (proszę trzymać się pozostałych zaleceń). Tylko sytuacja, gdzie wybieramy do jedzenia produkty które nam służą i pomidory jest wstanie odpowiedzieć na pytanie co z pomidorami. Aczkolwiek nie są one zalecane przy GERD, i proszę się liczyć z tym, że dolegliwości będą. Może się również okazać, że skoro do tej pory jadła Pani pomidory to po ich odstawieniu samopoczucie znacznie się poprawi.
Witam serdecznie, jeśli to będą pomidory bez skórki, ugotowane i drobno rozdrobnione to nie ma żadnych przeciwwskazań aby je spożywać. Zapraszam również do kontaktu ze mną na maila: imienkowski@gmail.com w celu ułożenia specjalistycznej diety na chorobę refluksową. Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku
Witam serdecznie,
w chorobie refluksowej oczywiście zachodzi konieczność modyfikacji dotychczasowego stylu życia i sposobu żywienie, jednak nie ma jednej, konkretnej diety, która by powodowała ustąpienie dolegliwości u każdego pacjenta. Pomidory dla jednych mogą przyczyniać się do nasilenia objawów zarzucania treści pokarmowej do przełyku, natomiast u drugich takie objawy nie muszę występować. Jest to sprawa na tyle indywidualna każdego chorego. Zachęcam do udania się do specjalisty- dietetyka, który pomoże w ustaleniu indywidualnego modelu żywienie, łagodzącego objawy choroby. Zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam Patrycja Pawlikowska
Spożywanie pokarmów w tej dolegliwości jest sprawą bardzo indywidualną. Niektórzy po zjedzeniu pomidora bardzo się męczą inni zaś wcale.

Pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie.
Rzeczywiście, pomidory i soki pomidorowe są uznane za przeciwwskazane w refluksie. Jednakże, pomidory sparzone i pozbawione skórki (oraz ewentualnie pestek) będą łatwiej strawne. Proszę wypróbować niewielką ilość (1-2 plasterki) tak przygotowanego warzywa i zaobserwować reakcję organizmu.

Pozdrawiam
Dzień dobry,
To prawda, prowadzona dieta może mieć wpływ za równo na zaostrzenie objawów choroby jak i całkowite ich załagodzenie. Pomidory często są niezalecane z uwagi na pestki, które mogą podrażniać przewód pokarmowy. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku innych warzyw/owoców. Nie mniej jednak wszystkim swoim pacjentom powtarzam, że należy również słuchać własnego organizmu. Jeżeli po spożyciu pomidorów nie zaobserwuje Pani niepokojących objawów w postaci np. pieczenia to nie widzę przeszkód by rezygnować ze spożycia tego warzywa.
Pomidory ze skórką są bezwzględnie zakazane, natomiast te sparzone różnie tolerowane. Warto przetestować, zobaczyć jak będzie się Pani czuła. Jeśli objawy się nasilą, to niestety musi Pani o nich zapomnieć.
Jak najbardziej może Pani zjadać pomidory bez skórki, ale nie codziennie max 3 - 4 razy w tygodniu :)
Witam. Jak najbardziej pomidory obrane ze skóry mogą się pojawić. Proszę obserwować swoje reakcje, czy nie nasilają się po nich objawy.
Pozdrawiam, dietetyk Kamila Dyndor
Dzień dobry,
pomidory bardzo często wzmagają objawy refluksu, jednak jest to kwestia indywidualna. Polecam obserwację swojego organizmu i sprawdzenie czy po danym produkcie pojawią się objawy.
Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Dzień dobry. Przy chorobie refluksowej pomidory oraz przetwory z nich zrobione raczej nie są zalecane, gdyż mogą one stymulować receptory nerwów w zmienionej zapalnie śluzówce i powodować uczucie bólu, więc lepiej by było gdyby Pani z nich zrezygnowała, szczególnie kiedy objawy są nasilone. W razie jeszcze jakichkolwiek wątpliwości zapraszam do kontaktu. Serdecznie pozdrawiam Sylwia Jajuga
Po pierwsze stosowałbym się do zaleceń lekarza, następnie w celu poprawy jakości jadłospisu - skonsultował z dietetykiem. Internet jest pełen sprzecznych informacji. Jeśli pomidory nie szkodzą, nie nasilają objawów - to czemu ich nie jeść? Pomidory ogólnie podrażniają błonę śluzową, jednakże te obrane (i sparzone) już nie. Kwestia obróbki kulinarnej.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.