Refluks - Dieta
11
odpowiedzi
Witam, chciałbym się dowiedzieć co można jeść przy refluksie a chodzi mi szczególnie o niektóre produkty gdzie zdania są podzielone i zakazuje się ich albo daję do produktów które można jednak jeść:
ryz brązowy,papryka,cytryna,fasola,orzechy i kukurydza.
Co z nimi można jeść czy nie za bardzo?
ryz brązowy,papryka,cytryna,fasola,orzechy i kukurydza.
Co z nimi można jeść czy nie za bardzo?
Witam serdecznie,
wszystko zależy od aktualnego etapu choroby (czy jest to stan zaostrzenia czy remisji) oraz od indywidualnej tolerancji pacjenta. Zwyczajowymi produktami do odstawienia przy chorobie refluksowej są ostre przyprawy, cytrusy, czekolada, pomidory i soki pomidorowe, warzywa takie jak cebula, czosnek czy strączki. Często jednak po spożyciu produktów obrobionych termicznie przykre objawy związane z refluksem się nie pojawiają. Zwłaszcza w okresie remisji. W takim wypadku gotowana młoda fasolka (najlepiej gotować bez przykrycia), papryka, podana np. w leczo czy kukurydza (ale raczej nie konserwowa) będą dobrze tolerowane. Ryż brązowy, mimo wszystko, wymieniłabym na delikatniejszy, np. basmati czy paraboliczny lub na kaszę (może być nawet gryczana, ale nieprażona). Orzechy można spróbować wcześniej namoczyć i włączyć w niewielkiej ilości do jadłospisu. Proszę tylko pamiętać, aby nie były prażone ani solone.
Pozdrawiam
wszystko zależy od aktualnego etapu choroby (czy jest to stan zaostrzenia czy remisji) oraz od indywidualnej tolerancji pacjenta. Zwyczajowymi produktami do odstawienia przy chorobie refluksowej są ostre przyprawy, cytrusy, czekolada, pomidory i soki pomidorowe, warzywa takie jak cebula, czosnek czy strączki. Często jednak po spożyciu produktów obrobionych termicznie przykre objawy związane z refluksem się nie pojawiają. Zwłaszcza w okresie remisji. W takim wypadku gotowana młoda fasolka (najlepiej gotować bez przykrycia), papryka, podana np. w leczo czy kukurydza (ale raczej nie konserwowa) będą dobrze tolerowane. Ryż brązowy, mimo wszystko, wymieniłabym na delikatniejszy, np. basmati czy paraboliczny lub na kaszę (może być nawet gryczana, ale nieprażona). Orzechy można spróbować wcześniej namoczyć i włączyć w niewielkiej ilości do jadłospisu. Proszę tylko pamiętać, aby nie były prażone ani solone.
Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
przy chorobie refluksowej polecane są produkty niskobłonnikowe- stąd ryż brązowy nie jest wskazany- najlepiej wymienić go na basmati czy paraboiled. Reszta produktów przez Pana wymienione nie są polecane przy tym schorzeniu. Jedynie fasolka szparagowa młoda dobrze ugotowana, w niewielkich ilościach oraz orzechy dobrze rozdrobnione jako dodatek do potrawy, dodany w niewielkich ilościach. Papryka, cytryna i kukurydza mogą podrażniać żołądek, stąd najlepiej nie spożywać tych produktów.
Pozdrawiam,
przy chorobie refluksowej polecane są produkty niskobłonnikowe- stąd ryż brązowy nie jest wskazany- najlepiej wymienić go na basmati czy paraboiled. Reszta produktów przez Pana wymienione nie są polecane przy tym schorzeniu. Jedynie fasolka szparagowa młoda dobrze ugotowana, w niewielkich ilościach oraz orzechy dobrze rozdrobnione jako dodatek do potrawy, dodany w niewielkich ilościach. Papryka, cytryna i kukurydza mogą podrażniać żołądek, stąd najlepiej nie spożywać tych produktów.
Pozdrawiam,
Dzień dobry,
W okresie zaostrzenia choroby powinna Pani wykluczyć wszystkie wymienione produkty (poza przetworami z kukurydzy, np. mąka kukurydziana jest dozwolona). Natomiast w okresie złagodzenia objawów, radziłabym wyeliminować paprykę, cytrynę, fasolę i orzechy. Zaś ryż brązowy jest kwestią indywidualną, różnie tolerowaną. Pozdrawiam i zapraszam na konsultacje.
W okresie zaostrzenia choroby powinna Pani wykluczyć wszystkie wymienione produkty (poza przetworami z kukurydzy, np. mąka kukurydziana jest dozwolona). Natomiast w okresie złagodzenia objawów, radziłabym wyeliminować paprykę, cytrynę, fasolę i orzechy. Zaś ryż brązowy jest kwestią indywidualną, różnie tolerowaną. Pozdrawiam i zapraszam na konsultacje.
Ryż zamieniłabym na biały, chyba, że refluks jest wyciszony, włączyć na próbę i sprawdzic reakcje organizmu. Papryka jest bardzo charakterystyczna, spróbowałabym w leczo i to bez skórki. Cytryna - zależy od ilości, jeśli refluks jest nasilony nie włączyłabym w tym momencie. Fasola ograniczyłabym do minimum. Orzechy, jeśli wydzielimy porcje np 2 łyżki 2 x w tygodniu Ok. Wszystko zależy od organizmu. Kukurydza Ok. Podstawa jest nie patrzeć na normy i zalecenia, ale obserwacja samego siebie, jeden organizm toleruje produkt, drugi nie..
W chorobie refluksowej zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Dieta powinna charakteryzować się większym udziałem produktów zasadotwórczych, takich jak warzywa (ale też "obrobione" w szczególny sposób, np. gotowane) i niskotłuszczowe produkty nabiałowe i chude mięsa. Chodzi o to żeby nie podrażniać błony śluzowej żołądka. Z wymienionych w zapytaniu produktów: ryż (basmatti, paraboliczny a nawet po prostu biały, w zależności od nasilenia objawów) a nie brązowy. Surowa papryka może podrażnia żołądek i powodować odbijanie dlatego najlepiej, jeśli już ktoś bardzo lubi, duszona. Fasola i kukurydza podobnie jak papryka może drażnić żołądek dlatego jeśli już (czyli jeśli refluks nie jest nasilony) można ale niewielkie ilości i rzadko i tylko w formie zup-kremów. Cytryny odpadają przy refluksie. Orzechy również odpadają, indywidualnie można próbować migdały w płatkach i orzechy nerkowca. Należy zawsze pamiętać, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną i nigdy dieta nie jest skomponowana tak żeby odpowiadała każdemu. Produkty przeciwwskazane powinny być ograniczane przez chorych, co nie oznacza, że muszą być w ogóle wyeliminowane. Każdy borykający się z refluksem powinien obserwować reakcję swojego organizmu na różne produkty spożywcze i eliminować z diety te, które powodują lub nasilają dolegliwości. Wybór produktów to jedno a sposób ich przygotowania i ewentualne dodatki łagodzące refluks to drugie.
Trzymam kciuki za dobre samopoczucie i brak nieprzyjemnych objawów.
W razie czego służę pomocą on-line.
Pozdrawiam
Dobry dietetyk
Trzymam kciuki za dobre samopoczucie i brak nieprzyjemnych objawów.
W razie czego służę pomocą on-line.
Pozdrawiam
Dobry dietetyk
Witam serdecznie. Pytanie jest dość ogólne i na pewno nie uda mi się na nie jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od pacjenta, od tego po czym czuje się dobrze a przy czym źle. Zdarzały mi się przypadki osób z chorobą refluksową, które jadły orzechy czy rośliny strączkowe i czuły się wyśmienicie przy odpowiednio zbilansowanej diecie. Dlatego dla mnie bardzo liczą się indywidualne odczucia mojego pacjenta. Ogólnie rzecz biorąc przy refluksie ważne jest ograniczenie produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. W przypadku refluksu ważne są nie tylko produkty i dania, ale sposób, w jaki są spożywane. Posiłki należy spożywać w regularnych odstępach czasu, powinny być niewielkej objętości, aby nie powodować nadmiernego wydzielania soków żołądkowych. To z czego na pewno należy zrezygnować to ostre przyprawy, produkty wysokoprzetworzone (zwłaszcza dania typu instant, fast foody i słodycze), mocna kawa i herbata, alkohol, tłuste mięsa i nabiały, produkty z octem i smażone. Po więcej wskazówek dietetycznych zapraszam do mojego gabinetu.
Ogólne zasady leczenia zachowawczego przy refluksie:
1. Nie wykonywać pracy w pozycji zgiętej - zwłaszcza zaraz po spożyciu posiłku.
2. Nie nosić zbyt obcisłej bielizny i innych ubrań.
3. Unikać sytuacji stresujących.
4. Normalizować masę ciała.
5. Unikać potraw i napojów nasilających objawy ( indywidualne podejście),
6. Posiłki należy spożywać w spokoju, powoli, w małych ilościach ale często –nawet 5-6 razy dziennie ( kolacja - 3 godziny przed snem).
7. Po posiłkach nie powinno się leżeć ani uprawiać intensywnych ćwiczeń.
8. Należy spożywać produkty o umiarkowanej temperaturze ( nie zbyt gorące, ale też nie za zimne)
9. Należy spożywać produkty o papkowatej, rozdrobnionej konsystencji lub dobrze pogryzione.
10. Spać w pozycji z uniesioną górną częścią ciała, ewentualnie na lewym boku
11. Unikać picia w trakcie posiłku.
12. Posiłki powinny być lekkostrawne, a także - niesłone, nietłuste, niesłodkie.
Inne uwagi:
Mleko zawiera substancje neutralizujące – spożywane w niewielkich ilościach krótkotrwale pomaga w dolegliwościach.
Woda wskazana po posiłku - przepłukuje przełyk z treści pokarmowej.
Produkty i potrawy niewskazane:
• rosoły, wywary na mięsie, sosy, wywary z grzybów,
• potrawy smażone, tłuste,
• tłuste mięsa i wędliny,
• kawa, mocna czarna herbata, napar z mięty, alkohol, napoje gazowane,
• ostre przyprawy, a także przyprawy z glutaminianem sodu, kostki bulionowe,
• soli cytrusowe i owoce cytrusowe,
• tłuste potrawy wysokokaloryczne, bogate w cholesterol (spowalniają opróżnianie żołądka),
• słodycze – torty, kremy, lody na śmietanie,
• czekolada i jej wyroby,
• tłuste żółte sery,
• chleb żytni, razowy, świeży,
• sok pomidorowy, pomidory, przeciery z pomidorów,
• warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, kapusta, brukselka,
• nadmiar soli w diecie,
• smażone potrawy.
1. Nie wykonywać pracy w pozycji zgiętej - zwłaszcza zaraz po spożyciu posiłku.
2. Nie nosić zbyt obcisłej bielizny i innych ubrań.
3. Unikać sytuacji stresujących.
4. Normalizować masę ciała.
5. Unikać potraw i napojów nasilających objawy ( indywidualne podejście),
6. Posiłki należy spożywać w spokoju, powoli, w małych ilościach ale często –nawet 5-6 razy dziennie ( kolacja - 3 godziny przed snem).
7. Po posiłkach nie powinno się leżeć ani uprawiać intensywnych ćwiczeń.
8. Należy spożywać produkty o umiarkowanej temperaturze ( nie zbyt gorące, ale też nie za zimne)
9. Należy spożywać produkty o papkowatej, rozdrobnionej konsystencji lub dobrze pogryzione.
10. Spać w pozycji z uniesioną górną częścią ciała, ewentualnie na lewym boku
11. Unikać picia w trakcie posiłku.
12. Posiłki powinny być lekkostrawne, a także - niesłone, nietłuste, niesłodkie.
Inne uwagi:
Mleko zawiera substancje neutralizujące – spożywane w niewielkich ilościach krótkotrwale pomaga w dolegliwościach.
Woda wskazana po posiłku - przepłukuje przełyk z treści pokarmowej.
Produkty i potrawy niewskazane:
• rosoły, wywary na mięsie, sosy, wywary z grzybów,
• potrawy smażone, tłuste,
• tłuste mięsa i wędliny,
• kawa, mocna czarna herbata, napar z mięty, alkohol, napoje gazowane,
• ostre przyprawy, a także przyprawy z glutaminianem sodu, kostki bulionowe,
• soli cytrusowe i owoce cytrusowe,
• tłuste potrawy wysokokaloryczne, bogate w cholesterol (spowalniają opróżnianie żołądka),
• słodycze – torty, kremy, lody na śmietanie,
• czekolada i jej wyroby,
• tłuste żółte sery,
• chleb żytni, razowy, świeży,
• sok pomidorowy, pomidory, przeciery z pomidorów,
• warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, kapusta, brukselka,
• nadmiar soli w diecie,
• smażone potrawy.
Witam serdecznie
Dobór produktów w jednostkach chorobowych należy traktować indywidualnie, stąd te różnice w zaleceniach. Listy produktów to schematy, które zawsze należy dopasować pod siebie. Fasolę na pewno bym wykluczyła. Papryka może się dobrze sprawdzać ale nie surowa tylko np. duszona bez skóry w potrawie. Kukurydza, orzechy, cytryna w małych ilościach np.
1 łyżka kukurydzy do sałatki może się dobrze sprawdzić, ale już większa ilości mogą szkodzić. Polecam sugerować się swoim samopoczuciem po spożyciu danych produktów.
Pozdrawiam, dietetyk Kamila Dyndor
Dobór produktów w jednostkach chorobowych należy traktować indywidualnie, stąd te różnice w zaleceniach. Listy produktów to schematy, które zawsze należy dopasować pod siebie. Fasolę na pewno bym wykluczyła. Papryka może się dobrze sprawdzać ale nie surowa tylko np. duszona bez skóry w potrawie. Kukurydza, orzechy, cytryna w małych ilościach np.
1 łyżka kukurydzy do sałatki może się dobrze sprawdzić, ale już większa ilości mogą szkodzić. Polecam sugerować się swoim samopoczuciem po spożyciu danych produktów.
Pozdrawiam, dietetyk Kamila Dyndor
Dieta powinna być dostosowana do indywidualnych obserwacji pacjenta i wykluczyć pokarmy, które wywołują i nasilają dolegliwości.Ważne jest aby notować codziennie obserwacje dotyczące samopoczucia po spożytych produktach. Na produkty wątpliwe o których Pani wspomniała, może być tolerancja indywidualna. Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o produkty odnośnie których zdania są podzielone (np. pomidory i ich przetwory), to należy kierować się przede wszystkim reakcją swojego organizmu. Jeżeli po danym produkcie nie ma nieprzyjemnych objawów, to można wprowadzić ją do diety. Przede wszystkim obserwacja organizmu i umiar we wszystkim :)
Jeśli refluks daje oznaki to i ryż brązowy i papryka i fasola i orzechy są do odstawienia. Ale podczas okresów remisji należy po prostu bardzo zdrowo się odżywiać i przede wszystkim wykluczyć z życia czynniki, które wywołują refluks. Podstawa to wyleczyć chorobę i jej przyczyny, a nie jej objawy. Przede wszystkim należy się zastanowić co jest przyczyną refluksu i za wszelką cenę wyeliminować z życia nerwowe sytuacje, przetworzoną żywność z dodatkami chemicznymi, słodycze, cukier, słodzone napoje. Ważne jest też przeznaczańie na sen co najmniej 8 godzin. Pozdrawiam
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.