Sery w ciazy

17 odpowiedzi
Witam mam pytanie odnośnie sera feta z mlekovity oraz mozzarella w ciazy. Jestem w 37tg ciazy i lekarz powiedział żebym jadła te sery bo zawierają mało cukrów (mam cukrzycę ciążowa). Na opakowaniach nie pisze z jakiego są mleka a ja je jadam już ok. Z 2 tg.... Z różnych źródeł wyczytałam że są one z mleka pasteryzowanego ale wiadomo jak to jest...
Nie ma przeciwwskazań do spożywania tych serów, gdyż produkowane są z mleka pasteryzowanego.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam serdecznie,
Sery typu feta i mozzarella są z mleka pasteryzowanego i są bezpieczne w okresie ciąży jak i karmienia piersią.
Pozdrawiam ciepło, Kamila Wrzesińska
Witam seredecznie.
W nabiale czyli w mleku I serach wystepuje -laktoza czyli cukier. Jednakże w serze feta jak I w mozzareli wystepują znacze ilości tłuszczu, ktòre pomagają obniżyć stężenie glukozy po posiłku. Jednakże na całkowite stężenie glukozy maja wpływ wszytkie produkty spożywcze, ktòre zostały użyte do przygotowania posiłku, dlatego warto zwracać uwage na inne produkty spożywcze.
Pozdrawiam
Większość polskich serów jest z mleka pasteryzowanego - to się zgadza. Brakuje mi jednak informacji co do ogólnego sposobu odżywiania. Jeśli nie będzie Pani stosowała WW, to jedzenie, bądź niejedzenie wspomnianych serów nie wiele, bądź aż za wiele może zmienić. Przy cukrzycy ciążowej ważne, by zadbać o odpowiedni sposób odżywiania. Nie chcę straszyć, ale myślę, że zdążyła Pani poczytać o ewentualnych konsekwencjach. Mam nadzieję, że jest Pani pod dobrą opieką i dziecko rozwija się prawidłowo. Oby niedługo przywitało nas z uśmiechem! Powodzenia!
Szanowna Pani,
w Polsce większość produktów mlecznych, m.in. mozzarella i feta produkowana jest z mleka krowiego pasteryzowanego, dlatego produkty te są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Oczywiście nie należy opierać całej diety na tych produktach - cukrzyca ciążowa nie oznacza konieczności wyłączenia z diety węglowodanów.
Może Pani jeść o ile nie ma wykazanej nietolerancji na nabiał. Pozdrawiam
Szanowna Pani,

sugeruję zmienić lekarza, bo doszło do ogromnej pomyłki. Nabiał, a szczególnie jej przetwory wywołują skoki cukru. Powinna się Pani udać do dietetyka, który wspomoże Panią w cukrzycy ciążowej.

Pozdrawiam,
Dzien dobry, sery te zwykłe produkowane są z mleka pasteryzowanego w Polsce, ale jeśli na opakowaniu nie ma takiej informacji, to należy się upewnić. Proponuje zapytać producenta albo przez infolinię albo mailowo. Powinni udzielić takiej informacji. Natomiast sery te będą bezpieczne jeżeli podda je Pani obróbce cieplnej np. w zapiekance. Pozdrawiam
Witam,
Jeżeli chodzi o sery, to w ciąży groźne są sery niepasteryzowane, z mleka krowiego czy kozie. Mogą one wywołać zakażenie listeriozą, na które kobiety w ciąży są 14 - krotnie bardziej narażone, niż pozostali. Ale spokojnie – większość sklepowej oferty to sery pasteryzowane. Taką informację zawsze znajdziemy na opakowaniu. Wystrzegajmy się tylko serów od małych dostawców, z targów i tych droższych, które pyszny smak zawdzięczają właśnie nie stosowaniu pasteryzacji. Chodzi tu o ser brie, domowy twaróg, feta czy camembert. Ostrożnym trzeba być też w restauracjach – niektóre za punkt honoru uznają stosowanie świetnej jakości, niepasteryzowanych serów, co akurat w ciąży jest minusem. Warto też powstrzymać się od serów wędzonych (jak oscypek), bo przed uwędzeniem mogły być surowe i niepasteryzowane. Za najbezpieczniejsze uważa się sery suche i twarde, na których najgorzej mnożą się bakterie – parmezan czy pecorino. Jednak nie jest to obowiązek by na diecie kobiety ciężarnej, sery były obecne. Sery wybierać takie, które zawierają tylko naturalne konserwanty: lizozym i podpuszczka. Unikać tych konserwowanych azotanem sodu i potasu.

Pozdrawiam,
Wkitoria Kreft
dietetetyk kliniczny
Sports-Med
Sugeruję wizytę: - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Nie ma przeciwskazań w ciąży do jedzenia tych serów z małym "ale" porównując je do innych serów. Ser feta jest dość słony więc pod tym względem uważałabym z ilością żeby nie doszło do zatrzymania wody w organizmie i opuchnięć, no i nadciśnienia a ser mozzarella z kolei nie należy do serów chudych więc uwaga na kalorie. Dlaczego nie pozostanie Pani przy chudym twarogu i serku ziarnistym? Ja też jestem w ciąży powyżej 30 tygodnia i polecałabym sery które wymieniłam. Smacznego i pozdrawiam
Dzień dobry, obecnie mamy cudowny czas na jedzenie przeróżnych warzyw. A warzywa mają niski indeks glikemiczny. Polecam przede wszystkim jedzenie warzyw i naszych sezonowych owoców, nie zawracałabym sobie głowy serem mozarella. Mleko i przetwory mleczne oraz mięso najlepiej tylko ze sprawdzonego źródła. Proszę zdobyć (w internecie jest tego trochę) tabelę ładunku glikemicznego pożywienia (nie indeks a ładunek - jest bardziej miarodajny) i kierować się nim wybierając produkty spożywcze.
Witam, kobiety w ciąży powinny spożywać mleko i przetwory mleczne pasteryzowane ponieważ proces ten zabija niepożądane bakterie szkodliwe dla płodu. Proponuję wprowadzić urozmaicone posiłki, we wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam,
wszystkie sery feta dostępne na rynku są produkowane z mleka pasteryzowanego, więc jest to produkt bezpieczny dla kobiet w ciąży. Nie powinna Pani spożywać jedynie serów pleśniowych. Oczywiście należy zachować zdrowy umiar w spożywaniu serów, ponieważ zawierają one sporo soli i tłuszczów nasyconych.
Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Witam,
W czasie ciąży można bezpiecznie spożywać chudy nabiał, może on spożywany bez ograniczeń. Przeciwwskazane: kremy, śmietana, lody – ryzyko salmonelli, sery żółte, topione – wysoka zawartość tłuszczy nasyconych, soli (obrzęki), sery wędzone – wysoka zawartość nitrozamin – działanie kancerogenne, sery camembert, pleśniowe, feta – ryzyko zakażenia listerią.
Pozdrawiam,
mgr Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Jeśli chodzi o sery, które możemy kupić w marketach są one wykonana z mleka pasteryzowanego więc nie ma powodów do niepokoju. Uważać należy na sery na targu, oscypki od górali itp. Smacznego! :)
Dietetyk Kamila Dyndor
Witam,
większość nabiału "sklepowego" jest pasteryzowana, więc umiarkowane ilości wyżej wymienionych serów są dozwolone. Umiarkowane, ponieważ ser feta zawiera sporo sodu, który może powodować zatrzymywanie wody w organizmie i powstawanie obrzęków. Trop jest dobry, ponieważ im ser tłustszy, tym wolniej będzie podnosił się poziom glukozy we krwi po jego zjedzeniu. Nie mniej jednak sery te są mocno kaloryczne, więc należy zachować umiar w ich spożywaniu.

Pozdrawiam
Każdy ser ma mało cukru! Jeżeli ma Pani cukrzycę ciążową, to należy również ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, które są w serach. Tak więc tylko feta i mozzarella light. Pozdrawiam

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.