Substytut wapnia w diecie bez nabiału?

9 odpowiedzi
Witam!
Ze względu na to, że nabiał bardzo źle wpływa na stan mojej skóry, wyeliminowałam wszystkie przetwory mleczne ze swojej diety. Wprowadziłam do niej owies, migdały, jarmuż, które wg internetowych źródeł miały być substytutem wapnia. Jednak słyszałam, że wapń z takich źródeł jest ciężko przyswajalny dla organizmu, dlatego też zastanawiałam się nad tym, czy suplement diety zawierający wapń byłby dobrym wyjściem w moim przypadku. Jak z przyswajalnością takiego wapnia? Skąd mogłabym czerpać wapń?
Mam 18 lat, 159 centymetrów wzrostu oraz ważę 42 kilogramy.
Zauważam tutaj nietolerancję pokarmową na nabiał albo laktozę. Proponuję dietę eliminacyjną. Odpowiedniki takie jak mleka orzechowe pełnowartościowe węglowodany są bardzo dobrze przyswajalne a do tego mleko orzechowe mają kwasy omega które wspomagają i odbudowują nasz organizm. Uważam że nie jest tu potrzebna suplementacja aczkolwiek widzę że jest u pani niedowaga.
Zapraszam na konsultację

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dobrym źródłem wapnia są również zielone rośliny liściaste, nasiona i orzechy, jak sezam, mak, migdały czy siemię lniane. Warto włączyć również do diety jajka. Zapotrzebowanie na wapń waha się w zależności od wieku miedzy 800-1200 mg/dobę. Czasem ciężko jest zaspokoić te potrzeby z dietą eliminującą nabiał. Decyzję o suplementacji powinien jednak podjąć dietetyk lub lekarz.
Witam serdecznie,
Może Pani zwiększyć przyswajalność wapnia z roślinnych produktow bogatych w wapń (są to m.in warzywa strączkowe, sezam, pestki dyni, płatki owsiane i z pełnego ziarna) poprzez ich kilku godzinne moczenie w zimnej /letniej wodzie najlepiej z dodatkiem witaminy C. W tym celu może Pani dodać np nieco soku z cytryny do wody i zalać pestki/platki/warzywa strączkowe na noc.
Pozdrawiam
Barbara Dabek
Witam serdecznie,
Dobre źródła wapnia to między innymi mak, sezam, migdały, można również uzupełniać wapń z wody mineralnej (Muszynianka, Muszyna, Staropolanka, Kryniczanka itp.). Może Pani sięgnąć po produkty fortyfikowane wapniem (np. mleka roślinne), zielone warzywa, figi, kiełki, ciecierzycę, kaszę jaglaną, natkę pietruszki. Bardzo ważny jest odpowiedni poziom witaminy D. Jeśli zdecyduje się Pani dodatkowo na suplementację to warto zrobić wcześniej badania krwi stwierdzające czy są niedobory i wprowadzać je pod kontrolą lekarza / dietetyka.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Witam. Proszę się nie obawiać niedoborów wapnia, wszystkie badania wykazują, iż wieloletni weganie nie chorują częściej na osteoporozę. Wapń jest gorzej przyswajany właśnie z nabiału, dlatego normy na zapotrzebowanie w naszym kraju są tak wysokie, ponieważ większość wapnia spożywamy właśnie z tego źródła. Ważniejszym aspektem jest poziom witaminy D, która reguluje proces wchłaniania wapnia i mineralizację kości. Warto go zbadać, ponieważ większość populacji polskiej cierpi na niedobór tej witaminy. Dodatkowo, jeśli zdecyduje się Pani na suplementację proszę zakupić witaminę D w postaci leku, a nie suplementu diety, ponieważ jest to bezpieczniejsza forma suplementacji.
Dzień dobry, Istnieje wiele produktów bogatych w wapń - należą do nich min. sardynki, mak, sezam, migdały. Na przyswajalność wapnia wpływa witamina D3 a zatem istotna jest suplementacja tą witaminą. Można także dodatkowo uzupełniać wapń z wody mineralnej (wysokozmineralizowaną - Muszynianka, Muszyna). Może Pani sięgnąć po produkty fortyfikowane wapniem (np. mleka roślinne), zielone warzywa, figi, kiełki, ciecierzycę, kaszę jaglaną, natkę pietruszki.
Warto taką dietę prowadzić pod kontrolą dietetyka, po uprzednim wykonaniu badań krwi (min. poziom witaminy D3).
Pozdrawiam,
MBellwon
Zalecane dzienne spożycie na wapń dla Pani jest na poziomie 1100-1300 mg na dobę. Nie jest łatwo osiągnąć taką podaż wapnia przy wyeliminowaniu nabiału. Niemniej jednak wiele produktów roślinnych również będzie zawierało ten pierwiastek. Dobre roślinne źródło wapnia to karob, nasiona chia, ziarna sezamu czy maku, ale również fasola czy tofu. Do tego warto pić wodę zawierającą odpowiednią proporcję wapnia do magnezu. Dobrym rozwiązaniem jest także spożywanie ryb wraz z ośćmi. Proszę nie zapominać, że ważnym elementem jest utrzymanie w organizmie prawidłowej zawartości witaminy D. Pozdrawiam serdecznie.
Żeby wapń był dobrze przyswajalny to należy pilnować wit. D3 i K2. O tej porze roku aż do kwietnia należy się suplementować co najmniej 1000 j.m. D3. Pozdrawiam
Suplementacja wapnia powinna być uzgodniona z lekarzem. W związku z nietolerancją produktów mlecznych, proszę wprowadzać do jadłospisu produkty, które są dobrym źródłem wapnia:
• Ziarna, nasiona, pestki i kiełki: amarantus, komosa ryżowa, sezam i mak (rozetrzeć w moździerzu), len, nasiona słonecznika, wiesiołka, pestki dyni, kiełki sezamu, lucerny, rzeżuchy, słonecznik, fasoli mung, soczewicy;
• Zielone warzywa liściaste: szpinak, boćwina, sałata rzymska, masłowa, lodowa, roszponka, koper
ogrodowy, pietruszka naciowa, szczypior, mniszek lekarski, liście rzepy, rukola;
• Warzywa kapustne: kapusta włoska, jarmuż posiekany, kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa;
• Nasiona roślin strączkowych: fasola, ciecierzyca, bób, groch;
• Orzechy: laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, pistacje;
• mleka roślinne (sezamowe, owsiane, konopne, ryżowe) i produkty wzbogacone w wapń (deser/puding owsiany, ryżowy);
• figi suszone, morele, pomarańcze, daktyle, limonki, jagody, maliny, śliwki.

Należy te produkty wprowadzać do diety tylko wówczas kiedy są dobrze tolerowane.
Dodatkowo, aby wchłanianie wapnia było odpowiednie należy zbadać stężenie witaminy D.
Pozdrawiam :)

Eksperci

Magdalena Kopel

Magdalena Kopel

Dietetyk

Racibórz

Aleksandra Rucińska

Aleksandra Rucińska

Pediatra

Sosnowiec

Aleksandra Mirowska

Aleksandra Mirowska

Dietetyk

Gliwice

Karolina Kinga Kopiecka

Karolina Kinga Kopiecka

Dietetyk

Bolesławiec

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 6 pytań dotyczących: poradnictwo żywieniowe
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.