Szanowni Państwo! Jak to jest z tym cukrem, już powiedziano mi, że w owocach świeżych jest dobrze
5
odpowiedzi
Jak to jest z tym cukrem, już powiedziano mi, że w owocach świeżych jest dobrze, a w owocach suszonych nie, ale często widzę na etykiecie ,,węglowodany w tym cukry''', a co w przypadku kawy, płatków owsianych na mleku jak to używać? Co w przypadku innych produktach ser biały, jak rozumieć te etykiety żeby nie jeść cukru, a tylko naturalny (zdrowy?).
Naturalny zdrowy cukier jest w owocach surowych jak i suszonych.
W tych drugich znacznie więcej .
Żeby jeść zdrowy cukier należy wybierać produkty nieprzetworzone .W tych wysoko przetworzontch zwykle cukier jest dodawany w dużych ilościach np. jogurty z owocami.
Owoce i warzywa mają zdrowy cukier, ale trzeba je jeść z umiarem.
W tych drugich znacznie więcej .
Żeby jeść zdrowy cukier należy wybierać produkty nieprzetworzone .W tych wysoko przetworzontch zwykle cukier jest dodawany w dużych ilościach np. jogurty z owocami.
Owoce i warzywa mają zdrowy cukier, ale trzeba je jeść z umiarem.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Cukry naturalnie występują w owocach suszonych i świeżych. Jednak ze względu na to, że owoce suszone nie mają wody - ilość cukru jest proporcjonalnie większa. W innych produktach im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej. Jeśli potrzebuje Pani dokładnych wskazówek - zapraszam na konsultację, chętnie pomogę :)
Najważniejsze żeby wybierać produkty nieprzetworzone, które zawierają naturalny cukier a nie jego dodatek :) Aby zmniejszyć ilość spożywanych "cukrów" (węglowodanów) prostych należy wybierać produkty pełnoziarniste. W owocach suszonych faktycznie jest większa zawartość "cukru" w mniejszej objętości produktu (ze względu na odparowanie wody), dlatego lepiej uważać z ich ilością. Do owoców polecam zawsze dołączyć produkt, który jest źródłem białka (np. jogurt) lub tłuszczu (orzechy), dzięki czemu wzrost glukozy we krwi będzie mniejszy
Owoce zawierają naturalnie występujące cukry proste- konkretnie chodzi o fruktozę (dwucukier), owoce suszone zawierają proporcjonalnie więcej tych cukrów natomiast największy problem jest taki, że producenci dodają do swoich wyrobów cukier sacharozę lub syrop i wtedy suma cukrów diametralnie rośnie. Dlatego najlepiej jest jeść owoce suszone samodzielnie lub kupować takie bez dodatku cukru. W tabeli wartosci odżywczych na etykiecie zawsze podana jest wartość "w tym cukry" i chodzi tu o cukier prosty lub dwucukier w tym naturalnie występujacy w produkcie, dlatego lepiej sugerować się czy wymienionym składzie nie ma dodanego cukru lub syropu. Np jogurt naturalny gdzie w składzie nie ma cukru, a w tabeli jest podana wartość cukru to znaczy że chodzi o laktozę naturalnie występujacą w produktach mlecznych. Najważniesze żeby wybierać produkty mało przetworzone, bez cukru w składzie, a jeśli to ważne to sugerować sie także indeksem glikemicznym.
Dzień dobry,
jeśli chodzi o zalecenie ograniczenia cukrów prostych, to w przypadku czytania etykiet trzeba zwracać uwagę na to czy produkt ma cukier dodany. Czyli nie wystarczy spojrzeć na tabelę, gdzie jest podana zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów, w tym cukrów, tylko na to, co jest napisane po słowie "Składniki:" na opakowaniu. Warto unikać produktów, które w składnikach mają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, melasę, maltodekstrynę czy słód jęczmienny. Na białym serze czy jogurcie naturalnym informacja: węglowodany, w tym cukry oznacza, że produkt zawiera cukry proste, czyli np. laktozę, a nie cukier w postaci dodanej (chyba, że jest to jogurt smakowy). Co do kawy, to w przypadku ograniczania cukrów prostych, oczywiście najlepiej pić niesłodzoną. Płatki owsiane na mleku - im krócej gotowane, tym niższy indeks glikemiczny, więc lepszy wpływ na gospodarkę węglowodanową w organizmie. Jeśli to wszystko brzmi zbyt zawile, zapraszam do kontaktu, chętnie wyjaśnię wątpliwośći :-)
Pozdrawiam
Ewa Bieniak
jeśli chodzi o zalecenie ograniczenia cukrów prostych, to w przypadku czytania etykiet trzeba zwracać uwagę na to czy produkt ma cukier dodany. Czyli nie wystarczy spojrzeć na tabelę, gdzie jest podana zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów, w tym cukrów, tylko na to, co jest napisane po słowie "Składniki:" na opakowaniu. Warto unikać produktów, które w składnikach mają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, melasę, maltodekstrynę czy słód jęczmienny. Na białym serze czy jogurcie naturalnym informacja: węglowodany, w tym cukry oznacza, że produkt zawiera cukry proste, czyli np. laktozę, a nie cukier w postaci dodanej (chyba, że jest to jogurt smakowy). Co do kawy, to w przypadku ograniczania cukrów prostych, oczywiście najlepiej pić niesłodzoną. Płatki owsiane na mleku - im krócej gotowane, tym niższy indeks glikemiczny, więc lepszy wpływ na gospodarkę węglowodanową w organizmie. Jeśli to wszystko brzmi zbyt zawile, zapraszam do kontaktu, chętnie wyjaśnię wątpliwośći :-)
Pozdrawiam
Ewa Bieniak
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.