tłuste ryby makrela

22 odpowiedzi
Czytam, że źródłem Omegga3 są tłuste ryby, m.in. śledź i makrela. czy również śledź marynowany, np. rarytas warszawski i czy też makrela wędzona? A łosoś norweski czy też mimo swoich naleciałości? Drugie pytanie - czy soki owocowe w kartonach (Tymbark, Horteks) rzekomo 100 proc. są dobre?
Witam,

Tłuste ryby morskie jak najbardziej są źródłem kwasów omega-3. Kwasy te mają szereg prozdrowotnych właściwości jednak są kwasami niestabilnymi - utleniają się pod wpływem działania wysokiej temperatury oraz narażenia na światło (dlatego m.in. olej lniany, który także jest źródłem omega-3, powinno się trzymać w lodówce w nieprzezroczystej butelce). Marynowanie także pływa na obniżenie poziomu kwasów, ale jest stosunkowo mało inwazyjną metodą, więc warto. Wędzenie na ciepło praktycznie pozbawia rybę kwasów omega-3. Niewielkie ich ilości mogą pozostać przy wędzeniu na zimno.
Ryby należy kupować ze zrównoważonych hodowli, ewentualnie ekologicznych gospodarstw. Dobrym wyborem są także ryby dziko żyjące, ale te mogą być zanieczyszone metalami ciężkimi. Należy wybierać ryby małe, które mają krótki cykl życia i nie zdążyły pochłonąć dużych ilości np. Rtęci, takich jak: śledzie, szproty, czy sardynki.
Co do soków - w zależności czy mamy do czynienie z osoba zdrową, czy ze stanem chorobowym. Soki 100% są sokami niedosładzanymi zawierają jednak bardzo duże ilości fruktozy (często i 5 łyżeczek cukru w szklance), są pozbawione błonnika, więc bardzo szybko podniosa poziom glukozy we krwi i przyczynią się do skoków insulinowych. Polecałabym raczej sięgnąć po wodę, a owoc zjeść w całości - pomarańczę, jabłko, gruszkę. Od czasu do czasu oczywiście nic się nie stanie np. Przed zajęciami fitness, ale lepiej by soki 100% nie były stałym codziennym repertuarem w naszym menu :).

Pozdrawiam!

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
ryby o których Pan/i piszę są źródłem Omega-3, również poddane obróbce takiej jak wędzenie czy marynowanie. Zalecałabym jednak spożywanie tych ryb w postaci gotowanej na parze czy pieczonej w piekarniku. W trakcie wędzenia czy marynowania niestety część tych kwasów ulega destrukcji.
Łosoś również jest źródłem Omega-3, jednak nie zalecałabym jedzenia łososia pochodzącego z hodowli.
Jeżeli zaś mowa o sokach polecam tylko te świeżo wyciskane w domu, czy też soki jednodniowe. Mogą być one spożywane okazjonalnie np. 1 raz w tygodniu. Zapotrzebowanie na płyny powinniśmy pokrywać pijąc głownie wodę mineralną, natomiast dostarczać witamin w postaci surowych owoców czy warzyw np. w postaci surówki.
Serdecznie pozdrawiam, Marta Heller-Surowiec
Witam serdecznie. Tak, ryby tłuste są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (tzw. NNKT- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Ich zawartość w mięsie ryb zależy m.in. od formy przetworzenia jej mięsa. Usunięcie części wody w procesie solenia (śledź) lub wędzenia (makrela) zwiększa koncentrację tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Jednak w procesie konserwowania jak na przykładzie tuńczyka w oleju, następują znaczne straty tych cennych składników odżywczych.
Odpowiadając na drugie pytanie, to najlepszym rozwiązaniem są soki przecierowe lub naturalnie mętne. Soki w katronach są zazwyczaj sokami odtwarzanymi z koncentratu. Tracą wiele cennych właściwości w tym procesie. Odtworzony sok nie jest tak wartościowy jak świeży owoc lub świeżo wyciskany sok z miąższem. Pozdrawiam.
Ryby tłuste, takie jak: sardynki, tuńczyk, śledź, makrela oraz łosoś zawierają od 5 do 25% tłuszczu.Śledzie zawierają ok. 1 g kwasów omega 3 na 100 g mięsa.Najbardziej bogatym źródłem są jednak łosoś (1,8 g), sardela (1,7 g) oraz sardynki (1,4 g). Należy jednak pamiętać aby spożywać ryby przynajmniej 2 x w tygodniu ze względu na ich zdolność kumulowania metali ciężkich. W wędzonych produktach też są kwasy Omega 3.Niestety ryby wędzone w tracie procesu przetwarzania, tracą wiele składników odżywczych, a ich skład może powiększyć się o nowe, niekoniecznie pożądane związki. Warto o tym pamiętać i unikać podawania wędzonych ryb dzieciom.Jeżeli chodzi o śledzie w puszce,mówiąc szczerze, jestem przeciwnikiem spożywania konserw(oczywiście raz na jakiś czas tak),lepiej kupić sobie płaty śledziowe i samemu zrobić śledzie -nie jest to takie trudne. Jeżeli chodzi o soki w kartonach, należy zwrócić uwagę ile cukru zawierają, prawdziwy sok musi być przechowywany w lodówce ,bo się zepsuje. I w tym przypadku jestem zwolenniczką wyciskania owoców :)
Pozdrawiam
Makrela, łosoś, jajka, oliwa, siemie itd. są dobrym źródłem omega - 3. Jak w większości produktów w dzisiejszych czasach - warto sprawdzać jakość i pochodzenie. Soki owocowe w kartonach odpuściłbym w 100%. Lepiej samemu wycisnąć lub zmiksować.
Tłuste ryby są źródłem kwasów omega3, natomiast wysoka temperatura, czy poddanie działaniu kwasów chociażby octowego powoduje zmniejszenie ilości tych kwasów tłuszczowych. Osobiście nie zalecam tych ryb jako źródła kwasów omega 3, uważam iż olej lniany jest lepszym i zdrowszym źródłem. Soki owocowe w kartonach nie są dobre, w związku z procesem technologicznym, który muszą być poddane jest to kolorowa woda z cukrem.
Rzeczywiście tłuste ryby są źródłem Omega 3. Należy jednak pamiętać, że są to tłuszcze bardzo nietrwałe i ulegają utlenieniu pod wpływem obróbki i przetworzenia. Dlatego najlepiej jest spożywać ryby świeże poddane minimalnej obróbce. Proce wędzenia czy marynowania powoduje znaczną utratę Omega 3 i nie uzupełni się diety w ten tłuszcz jedząc tego typu produkty. Łosoś norweski ale tylko z naturalnej hodowli posiada Omega 3, bo do jego wytworzenia potrzebne jest naturalne pożywienie czyli plankton. Jeżeli chodzi o soki kartonowe (nawet 100%) to jestem ich przeciwnikiem. Wynika to między innymi z tego, że są wykonane z produktów typu koncentraty zatem już poddane obróbce co więcej znaczna część witamin została utracona chociażby na sam fakt przetworzenia oraz czas od produkcji do spożycia. Soki owocowe polecam ale te wykonane samemu i wypite możliwe szybko po przyrządzeniu, ewentualnie w ciągu doby.
Dzień dobry, tak, te produkty również zawierają kwasy Omega 3, ale może być ich mniejsza ilość, ponieważ ilość Omega 3 różni się w zależności od trybu życia i jedzenia ryby. Soki 100% są faktycznie sokami 100%, prawnie nie mogą mieć innych składników. Zawierają trochę mniej witamin niż świeże soki, ale nie mają dodawanych cukrów. Osobiście jednak uważam, że lepiej zjeść cały owoc niż wypić z niego sok. Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
wskazane przez Pana ryby również będą źródłem kwasów omega-3, tutaj ważny jest gatunek, a śledź, łosoś czy makrela to ryby tłuste.

Z sokami owocowymi trudno odpowiedzieć jednoznacznie, wszystko zależy od tego, kto będzie je spożywał (czy osoba chorująca na coś czy nie), jak często itp.

Z poważaniem,
Slawomir Kula
Dzień dobry,
Zarówno makrela wędzona jak i śledź czy łosoś zawierają omega 3. Łosoś hodowlany zawiera więcej tłuszczów ogółem oraz kwasów tłuszczowych omega- 3 w porównaniu do łososia dzikiego, co jest wynikiem stosowanej karmy wzbogacanej w te tłuszcze. Jednak w łososiu hodowlanym znajduje się mniej witamin i składników mineralnych niż w łososiu żyjącym w naturalnym środowisku, wyjątkiem jest witamina A, niacyna, fosfor oraz sód. Z uwagi na wyższe walory zdrowotne oraz brak dodatku substancji chemicznych lepiej wybierać łososia z naturalnych połowów poławianego u wybrzeży Alaski, którego stada nie są zagrożone wyginięciem lub łososia z certyfikowanej hodowli ekologicznej.
Soki owocowe mają znacznie mniej błonnika niż wyciskane przez nas w domu, mają też wyższy indeks glikemiczny.
Lepszym wyborem będą zatem soki wyciskane niż kupne.
Jednakże jeżeli mamy możliwość tylko zakupu soku, to powinniśmy zaczynać od soków jednodniowych, następnie 100%.
Pozdrawiam serdecznie
utlenianie się kwasów tłuszczowych nienasyconych zachodzi w temp. powyżej 100 st. tak więc wędzenie na gorąco (ok. 90 st) nie niszczy wiązań nienasyconych. rolmopsy z kolei są marynowane w occie spirytusowym i co najwyżej pasteryzowane, czyli znów temperatura nie ma wpływu na utlenianie się kwasów omega 3. niestety działanie tlenu i światła podczas przechowywania tych produktów ma kluczowe niekorzystne działanie. lepszym wyborem jest zatem świeżo wędzona ryba i najlepiej na zimno oraz rolmopsy przygotowane w domu. dla niepraktykujących w kuchni - przetwory rybne ze sklepu też dostarczą omega 3 oraz w gratisie całą masę e-dodatków.
soki owocowe 100% w kartonach są w 100% zrobione z koncentratu owoców, który jest wzbogacany według potrzeb technologicznych tym wszystkim, co pozwoli na długotrwałe przechowywanie oraz atrakcyjny smak, kolor i barwę. z tego koncentratu robi się następnie soki owocowe rozcieńczając go wodą, a następnie pasteryzując. kto poważnie myśli o zdrowiu, nie pije czegoś takiego, a sam wyciska w domu soki lub po prostu zjada owoce. pozdrawiam
Witam serdecznie,
W trakcie procesów technologicznych (wędzenie, marynowanie) zawsze mogą wystąpić utraty składników odżywczych, nie tylko kwasów omega-3. Najlepsze ryby to te świeże lub świeżo wędzone / marynowane, wtedy straty są najmniejsze.
Soki w kartonach są pozbawione błonnika i składników odżywczych, polecam jednodniowe, a najbardziej wyciskane w domu i pite bezpośrednio po wyciskaniu. Najlepsze natomiast są owoce i warzywa, oprócz witamin zawierają też sporo błonnika, który jest bardzo ważnym elementem diety.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Witam,
kwasy tłuszczowe omega- 3 obecne są we wszystkich tłustych rybach. Inną kwestią jest skażenie ryb m.in. metalami ciężkimi, które kumulują się w organizmie i działają negatywnie na nasze zdrowie.
Najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia są soki świeżowyciskane (jednodniowe). Soki w kartonach tracą wartości odżywcze podczas pasteryzacji i długiego okresu przechowywania. Oczywiście w takich sokach będą obecne witaminy i antyoksydanty, ale zdecydowanie w mniejszej ilości. Soki naturalnie mętne są także źródłem błonnika pokarmowego wpływającego m.in. na prawidłową pracę przewodu pokarmowego.
Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Witam ;-)
Ryby m.in. makrela i śledź są bogatym źródłem kwasów omega 3 powinny znaleźć się w diecie polaków gdyż dieta sródziemnomorska jest dietą najzdrowszą. Ze względu na wysoką zawartych tłuszczy tym samy kalorii, należy jadać je w rozsądnych ilościach. Łosoś jak najbardziej ale nie hodowlany. Raczej znaleźć sobie dobre źródło pochodzenia ryby. Co do soków to raczej nie polecam tymbarków, horteksów ze względu na dużą ilość cukru jak już pic soki to wyciskane lub jednodniowe. Pozdrawiam;-)
Witam
Tak żródłem kwasów Omega 3 są ryby tłuste, te marynowane w oleju jak i wędzone również. Nalezy jednak uważać na jakość ryb, szczególnie tłustych bo w ich tłuszczu najbardziej gromadzą się toksyny. Wiele ryb hodowlanych jak łosoś hodowlany jest często karmiony suchymi paszami, które zawierają zanieczyszczenia i nie są one niezdrowe dla naszego organizmu. Ryby naturalnie żyjące w wodach, żywiące się naturalnym pokarmem, innymi rybami, roślinami będą zdecydowanie mniej zanieczyszczone. Jeśli chodzi o soki to zależy dla kogo dobre? Każdy sok kartonowy "lepszy" to owoc pozbawiony błonnika i w dużej mierze wartości odżywczych z dużą dawką naturalnych cukrów. Te cukry będą bardziej zdrowe od białego cukru. Natomiast lepszym rozwiązaniem dla zdrowia są soki typu smoothie czyli sok + miąsz z owoców lub soki z wyciskarek wolnoobrotowych- świeże jednodniowe nie pasteryzowane.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
Witam, zdrowe tłuszcze zostają w rybach pomimo obróbki termicznej, może ich być nieco mniej. Trudno odnieść mi się do "rarytasów warszawskich" musiałabym przeczytać skład, ponieważ mimo że maja dużą zawartość dobrych tłuszczy , to niekoniecznie ich skałd jest ok. .Jeśli chodzi o soki typu Tymbark należy dobrze przeczytać czego mają 100%, ponieważ często są to np. 100% smaku. Niestety należy dokładnie czytać informacje. Jeżeli jest to rzeczywiście sok 100% to należy pamiętać, że wytwornie dla ekonomi przechowywania takich soków odparowują wodę, której dokładnie taką samą ilość dodają przed przygotowaniem kartoników. Jest to pewna ingerencja, gdzie mogą pogubić się nam witaminy. Proponuję samemu wyciskać świeże soki i spożywać po przygotowaniu. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie cały owoc z błonkami i skórkami. Dostarczamy wtedy między innymi błonnik pokarmowy, a cukier tak szybko się nie przyswaja. Zaznaczam również, że należy mieć na uwadze kaloryczność takich soków, jest taka sama jak coca coli. Niestety- chociarz wiadomo że są o wiele są zdrowsze.
Pozdrawiam
Magdalena Kołodziej
Dietetyk
Śledź i makrela należą do dobrych źródeł kwasów omega 3. W przypadku soków, proszę wczytać się w skład. Ja wybieram Tymbark 100%.
Tak makrela wędzona i ryby marynowane również są źródłem Omega3:)
Jeżeli chodzi o soki 100%należy na nie uważać, gdyż często są one pasteryzowane lub są z soków zagęszczonych :) Warto sprawdzać skład na opakowaniu. Najlepiej wybierać soki marwit, niepasteryzowane i jednodniowe:)
Oczywiście ryby świeże mają większą zawartość kwasów omega -3 , natomiast makrela wędzona też będzie dobrym tego źródłem.
Soki typu Tymbark poddawane są pasteryzacji ,przez co tracą wartościowość oraz skład. Warto samemu przygotowywać sobie soki z owoców, ewentualnie proponuję spożywanie soków jednodniowych.
Pytanie na które wbrew pozorom trudno odpowiedzieć nie mając produktu przed nosem. Warto czytać etykiety ze zrozumieniem! Ryby sa źródłem NNKT. Zarówno śledź marynowany czy makrela wędzona jest doskonałym uzupełnieniem diety w kwasy omega - 3. W przypadku ryb pojawia się kwestia toksyn. To też niestety temat rzeka. 2 porcje ryb w tygodniu to minimum, jaki powinniśmy spożywać. Niestety w dzisiejszych czasach dietetycy nie mają latwo. Tak naprawdę zalecają najmniejsze zło. Warto wybierać ryby ze znanego źródła. Na pewno te morskie wydają się lepsze, choć tu można też dyskutować (kwestia otwartości mórz, ich zanieczyszczeń). Jeśli lubimy wszystkie rodzaje ryb, spożywajmy je na zmianę. Poza kwasami omega - 3 są też inne związki, które doskonale uzupełnią dzienny jadłospis. Jeśli preferujemy jednak tylko pojedyncze gatunki i rodzaje ryb, to na pewno będą lepszym wyborem niż żadne. Kolejna część pytania: sok 100% czy dobre? Na pewno warto wybierać soki 100%, a nie nektary, które składają się z 25% soku i innych dodatków. Tu nie ma dyskusji. Nie należy zapominać jednak, że sok i owoce w nim zawarte, to także cukier naturalnego pochodzenia. 1 szklanka soku dziennie, jako porcja owocu na pewno nie zaszkodzi. Problem pojawia się, gdy w ciągu dnia wypijamy karton... To może spowodować wzrost spożycia węglowodanów prostych w diecie powyżej normy.
Witam serdecznie. Zawartość kwasów omega-3 (g/100 g produktu) w wybranych gatunkach ryb jest następująca: łosoś 1,4 – 1,9, śledź 1,2 – 1,7, makrela 1,0 – 2,5, pstrąg 0,7 – 1,0, tuńczyk w puszce 0,7 – 1,0. Polecam wybierać gatunki dobrej jakości i wiadomego pochodzenia ponieważ kwasy omega - 3 są wielonienasycone w związku z czym podczas długiego przechowywania lub obróbki (smażenia czy wędzenia) tracą na jakości ( utlenianie wiązań podwójnych). Sokom w kartonach mówię stanowcze nie, choć oczywiście wszystko zależy od składu danego produktu. Pozdrawiam.
Witam. Tak, tłuste ryby morskie wymienione przez Pana/Panią są bardzo dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a dokładnie bardzo cenionych EPA i DHA. Rekomenduję zdecydowanie samodzielnie wyciskać soki z owoców lub kupować jednodniowe w szklanych butelkach, aniżeli w kartonie ze względu na częste dosładzanie cukrem, bądź syropem glukozowo-fruktozowym oraz niską jakość.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.