uzupełnianie niedoborów białka w diecie

19 odpowiedzi
Ile trwa uzupełnianie niedoboru białka w diecie?
Nieprawidłowo skonstruowałam swoją dietę wegetariańską(trwało to cztery lata), co doprowadziło do poważnych problemów z nogami. (opuchlizna, ból, uczucie niemocy pojawiająca się każdego dnia na chwilę po wstaniu z łóżka)
W ile czasu poziom białka powinien się unormować i czy powinnam przyjmować go więcej niż zalecana dzienna porcja (ważę 58 kg, wzrost 1,69, wiek: 24 lata) przez wzgląd na niedobór czy sprawa nie wygląda tak, jak w przypadku uzupełniania niedoborów witamin?
Dzień dobry,
Polecam udać się do lekarza po skierowania na badania biochemiczne krwi, aby określić poziom albumin, hemoglobinę, ferrytynę oraz szereg innych. Pani objawy są niepokojące. Warto też skonsultować jadłospis z dietetykiem. Pozdrawiam serdecznie

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam,
konieczna jest konsultacja dietetyczna i badania lekarskie.
Witam serdecznie, Bardzo ciężko stwierdzić, ile czasu zajmie uzupełnienie niedoborów. Konieczne byłoby ułożenie prawidłowo zbilansowanego jadłospisu w oparciu o przeliczenie zapotrzebowania Pani organizmu na białko/ kg masy ciała.
Podejrzewam również (na podstawie objawów), że występują u Pani niedobory witaminy z grupy B.
Zapraszam do kontaktu - mogłabym spróbować pomóc poprzez poradę online, gdyby była Pani zainteresowana.
Pozdrawiam,
MBellwon
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dietetyk musi pani ułozyc zbilansowana diete, z wyliczeniem białka na kilogram masy ciala. Pani objawy sugerują też niedobory wit z grupy B.
Cieżko stwierdzić ile czasu będzie Pani potrzebne na uzupełnienie niedoborów jest to sprawa indywidualna. Bialko powinno być dobrwj jakości, można zwiększyć nieco podaz jeżeli stan zdrowia ogólny na to pozwala.
Niestety nie jest możliwa jednoznaczna odpowiedz na to pytanie bez analizy Pani wyinkow badan. W razie pytan zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam serdecznie,
Paula Łyskakowska
Zdrowie na Talerzu
Witam serdecznie, ciężko określić czas unormowania białka w organizmie, gdyż zależy to od wielu czynników między innymi od stopnia jego wchłanialności z produktów spożywczych. Zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka wynosi 0,9 g/ kg masy ciała/ dobę czyli u Pani jest to 52 g. Jednak warto wspomnieć, że u wegetarian często zapotrzebowanie to zwiększa się ze względu na jego mniejsze przyswajanie z produktów roślinnych.Również w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej organizm potrzebuje więcej białka. Proszę pamiętać aby wzbogacać dietę w jaja, nabiał oraz łączyć warzywa strączkowe z produktami zbożowymi (uzupełnienie aminokwasów spowoduje większą przyswajalność).Białko trzeba dostarczać ale należy pamiętać, że jego nadmiar w diecie uszkadza wątrobę i nerki oraz prowadzi do utraty wapnia i wody z organizmu, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. Dlatego najlepiej, aby Pani jadłospis był ułożony przez dietetyka zajmującego się dietami wegetariańskimi. Pozdrawiam!
Polecam konsultację z dietetykiem - konieczne są wyniki Pani badań. Nie powinna Pani testować na sobie dalej - warto poprosić dietetyka o dobrze zbilansowaną dietę, tym bardziej , że pojawiły się juz sygnały ostrzgawcze, których nie powinna Pani ignorować lub rozwiązywać kwestie niedoboów na własną rękę.
Nikt nie wie, ile Pani organizm potrzebuje czasu na odbudowanie niedoborów białka, bo też nie pisze Pani, jak chce to zrobić- czy dietą, czy suplementami. Nie pisze też Pani, jaki rodzaj diety wegetariańskiej stosowała. Potrzebuje Pani bardziej indywidualnej i dłuższej porady, którą można uzyskać tylko na wizycie dietetycznej. Pozdrawiam
Dzień dobry,
nie polecam przyjmować więcej białka niż zalecana (szczególnie jeśli jest problem z nerkami). Proponuję wizytę u dietetyka w celu ustalenia optymalnego dla Pani jadłospisu z uwzględnieniem niedoborów i preferencji żywieniowych. Pozdrawiam
Nie można jednoznacznie określić, ile czasu potrzebuje organizm na uzupełnienie niedoborów białka, gdyż jest to kwestia indywidualna. Zapotrzebowanie na białko u osoby dorosłej wynosi około 0,9 g na kg masy ciała na dobę i zmienia się w zależności od stanu fizjologicznego czy aktywności fizycznej. Powinna Pani skorzystać z porad dietetyka, który rozpisze dietę dostosowaną do potrzeb organizmu.
Witam, jest to pytanie bardzo trudne, nie znam przyczyn opisanych dolegliwości, ponieważ nie widzę żadnych badań, wyników, ani opinii lekarza. Na pewno niedobór białka niesie za sobą poważne konsekwencje. Niestety, przy tak małych danych, nie mam możliwości odpowiedzieć na Pani pytanie.
Pozdrawiam
Magdalena Kołodziej
Dietetyk
Witam, zapotrzebowanie na białko można zwiększyć dwu lub nawet trzykrotnie. Jeżeli ciężko jest zjeść tak dużą porcję produktów białkowych można wspomóc się suplementami, posiłkami medycznymi. Długotrwały niedobór białka w diecie może prowadzić do wyniszczenia organizmu i zmian które mogą być nieodwracalne (warto o tym pamiętać komponując dietę wegetariańską czy nawet redukcyjną ).
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Ciężko odpowiedzieć na pytanie, ile potrwa w Pani przypadku uzupełnienie niedoborów. Zaleciłabym spożywanie około 2g/kg m.c./dobę czyli około 120g białka dziennie. Przy źle zaplanowanej diecie wegetariańskiej mogą wystąpić równolegle niedobory żelaza, wit. B12 czy wit. D3, dlatego zleciłabym dalsze badania i dietoterapię.
Na początek proponuję wykonać badania (m.in. morfologia, wit B12 i D3, żelazo, ferrytyna, kwas foliowy, magnez, profil tarczycowy) żeby sprawdzić, czy Pani problemy nie pochodzą z innego lub z co najmniej kilku źródeł. Jakiekolwiek wyniki odbiegające od normy należy najpierw skonsultować z lekarzem, a później udać się do dobrego dietetyka. Pozdrawiam
Witam,
W pierwszej kolejności należałoby sprawdzić, czy i w jakim stopniu uszczupleniu uległa zawartość tkanki mięśniowej. Takie badanie można przeprowadzić za pomocą analizatora składu ciała. Następnie, na podstawie parametrów biochemicznych należy określić czy występuje niedożywienie białkowe. Po uzyskaniu tych informacji będzie można ocenić czy występuje niedożywienie oraz jaka ilość białka będzie odpowiednia w diecie. W diecie osób niedożywionych można podnieść ilość białka. Zalecam jednak, aby nie robić tego na własną rękę, ale zwrócić się do dyplomowanego dietetyka, który na pewno będzie potrafił pomóc.
Pozdrawiam.
A.Walus
Czy jest Pani pewna, że te objawy jakie Pani opisuje są związane z niedoborem białka? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na zadane przez Panią pierwsze pytanie, bo każdy organizm reaguje inaczej. Takim najprostszym sposobem sprawdzenia czy spożywane produkty białkowe odbudowują mięśnie, jest analiza składu ciała. Tam sprawdzi Pani jaka jest waga mięśni i np. po miesiącu jedzenia mięsa (tylko mięso posiada 8 aminokwasów, których nie wytwarza nasz organizm) sprawdzi Pani czy jest przyrost mięśni. Zbyt duże spożycie białka może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i niewdolności min. nerek. Ponieważ Pani dieta wegetariańska trwała 4 lata, proszę sobie dać czas aby odbudować powoli to co zostało utracone. Proszę też pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody. W Pani wypadku to min. 1,8 l.
Dzień dobry, wg mnie powinna Pani dostarczać sobie około 58 g białka dziennie (o ile jest Pani zdrową osobą) i obserwować reakcje swojego organizmu. Z takiego stanu powinna Pani wychodzić pod opieką specjalisty, i to on (w zależności od Pani samopoczucia i innych objawów) powinien modyfikować zawartość białka w diecie. Myślę, że powinna Pani też zbadać stężenie żelaza, ferrytyny i witaminy B12 we krwi. Powodzenia!
Dzień dobry, rzeczywiście w przypadku niedoborów potrzebna jest większa ilość danego składnika w codziennym jadłospisie. Ważne jest jednak, aby pozostałe składniki, tj. tłuszcze i węglowodany były również w odpowiedniej proporcji. Czas regeneracji po niedoborach białka jest zależy od stopnia niedoboru oraz innych dodatkowych czynników, zatem jest to kwestia indywidualna.
Nie pisze Pani, czy niedobór białka w Pani organizmie wyszedł u Pani na podstawie określonych badań, czy sama Pani przyjęła, że jest prawdopodobny w wyniku źle zbilansowanej diety? Faktem jest, że białka z produktów pochodzenia zwierzęcego jest łatwiej przyswajalne niż z produktów roślinnych, ale zarówno jego niedobór jak i nadmiar jest szkodliwy dla organizmu. Przeciętne zapotrzebowanie na białko to około 0,9g/kg mc. Jednak zapotrzebowanie powinno być ustalone indywidualnie, po uwzględnieniu m.in stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej.
Serdecznie pozdrawiam!

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.