W badaniu moczu wyszło u dzieci szczawiany wapnia i ph moczu kwaśny. Co jeść a co wyeliminować pozby
2
odpowiedzi
W badaniu moczu wyszło u dzieci szczawiany wapnia i ph moczu kwaśny. Co jeść a co wyeliminować pozbyć się z diety?
Witam serdecznie, polecam zastosować interwencje żywieniowe polegające na: 1. Podawaniu dzieciom słabo zmineralizowanej wody do picia. 2. Można podawać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny rozcieńczony wodą. 3. Kontrolować spożycie soli (wyeliminować wędzone ryby i mięso wędzone, kostki rosołowe, gotować z małą ilością soli). 4. Ograniczyć spożycie pokarmów i napojów zawierających szczawiany (herbata, czekolada, kakao, szpinak, szczaw, buraki, rabarbar, orzeszki ziemne, orzechy pekan). 5. Nie ograniczać produktów bogatych w wapń, ponieważ nie ma on wpływu na zawartość wapnia w moczu a jest niezwykle ważny w diecie, szczególnie dzieci. Na pH moczu wpływa dieta. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców oraz produktów kwaśnych (kiszonki, kwaśne owoce) podnosi pH. Natomiast dieta białkowo- cukrowa zakwasza mocz. Jeśli pomimo wprowadzonych interwencji żywieniowych poziom wapnia w moczu będzie utrzymywał się na wysokim poziomie proszę skonsultować się z lekarzem pediatrą.Pozdrawiam serdecznie, Marzena Wacław-Pazera.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Jeśli badanie moczu wykazało obecność szczawianów wapnia i kwaśne pH moczu, może to sugerować zaburzenia w gospodarce wapniowej w organizmie dziecka.
Zalecane może być ograniczenie spożycia produktów, które zwiększają produkcję kwasów w organizmie, takich jak kofeina, produkty zbożowe zawierające gluten, produkty zawierające duże ilości cukru i tłuszczu.
Można też zwiększyć spożycie produktów bogatych w wapń, takich jak nabiał, brokuły, jarmuż, szpinak, orzechy i ziarna.
Konieczne jest również uwzględnienie indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych dziecka oraz jego stanu zdrowia, aby zapewnić optymalne dostarczenie składników odżywczych.
Zalecane może być ograniczenie spożycia produktów, które zwiększają produkcję kwasów w organizmie, takich jak kofeina, produkty zbożowe zawierające gluten, produkty zawierające duże ilości cukru i tłuszczu.
Można też zwiększyć spożycie produktów bogatych w wapń, takich jak nabiał, brokuły, jarmuż, szpinak, orzechy i ziarna.
Konieczne jest również uwzględnienie indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych dziecka oraz jego stanu zdrowia, aby zapewnić optymalne dostarczenie składników odżywczych.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.