W jaki sposób można zmniejszyć szkodliwe działanie puryn w produktach takich jak szpinak czy brokuł?
2
odpowiedzi
W jaki sposób można zmniejszyć szkodliwe działanie puryn w produktach takich jak szpinak czy brokuł? Jak często można jeść ww. produkty, aby nie zwiększyć prawdopodobieństwa zachorowania na dnę moczanową?
Witam! Osoby chory na dnę moczanową powinni ograniczyć spożycie wymienionych warzyw. A przy atakach tej choroby całkowicie wyeliminować z jadłospisu. Dieta niskopurynowa obejmuję podaż produktów purynowych, z których powstaję nie więcej niż 300 mg kwasu moczowego, pod czas nasilenia choroby do 120 mg. Ze 100 g szpinaku wytwarza się 57 mg tego kwasu, a ze 100 g brokuł - 81 mg kwasu moczowego. Należy też podliczyć pozostałe spożywane produkty , który też mogą mieć wpływ na cały bilans wytwarzania kwasu moczowego.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, podstawą jest spożywanie odpowiedniej ilości wody (szczególnie przed snem). Ponadto unikanie głównych źródeł puryn i kwasu moczowego w diecie czyli esencjonalnych rosołów na kościach i soów mięsnych, podrobów, drożdży i ich wyrobów np piwo, sardynek, szprotek, szczawiu, rabarbaru. Dodatkowo należy unikać nadmiaru fruktozy (szczególnie w postaci syropu fruktozowego, słodkich napojów). Warto z kolei zadbać o większą ilość nabiału, jaj, warzyw niskopurynowych, kasz, a także strączków jako zamiennika mięsa, gdyż pomimo sporej ilości puryn, dzięki błonnikowi są one mniej przyswajalne niż z mięsa czy ryb. Pozdrawiam
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.