W jaki sposób należy moczyć orzechy i nasiona przed spożyciem?
2
odpowiedzi
W jaki sposób należy moczyć orzechy i nasiona przed spożyciem?
Dzień dobry,
Praktyka moczenia orzechów, nasion i zbóż stała się bardzo popularna w ciągu ostatnich kilku lat wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, niemniej jednak należy podkreślić, że w głównej mierze to czy warto moczyć wspomniane produkty zależy od ilości w jakich je spożywamy na co dzień oraz stanu naszego zdrowia, zwłaszcza prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Za pomocą moczenia możemy zmniejszyć zawartość kwasu fitynowego, związków goitrogennych (wolotwórczych) oraz zneutralizować inhibitory enzymów. W zależności od pokarmu moczenie powinno trwać z reguły od 4 do 12 godzin. Ponadto moczenie może odbywać się na kilka sposobów, m.in.: w wodzie bez żadnych dodatków, w wodzie z dodatkiem soku z cytryny oraz w wodzie z dodatkiem soli. W przypadku orzechów, ziaren i pestek należy w następnym etapie je wysuszyć na przykład w piekarniku w najniższej temperaturze.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy,
mateuszdurbas.pl
Praktyka moczenia orzechów, nasion i zbóż stała się bardzo popularna w ciągu ostatnich kilku lat wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, niemniej jednak należy podkreślić, że w głównej mierze to czy warto moczyć wspomniane produkty zależy od ilości w jakich je spożywamy na co dzień oraz stanu naszego zdrowia, zwłaszcza prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Za pomocą moczenia możemy zmniejszyć zawartość kwasu fitynowego, związków goitrogennych (wolotwórczych) oraz zneutralizować inhibitory enzymów. W zależności od pokarmu moczenie powinno trwać z reguły od 4 do 12 godzin. Ponadto moczenie może odbywać się na kilka sposobów, m.in.: w wodzie bez żadnych dodatków, w wodzie z dodatkiem soku z cytryny oraz w wodzie z dodatkiem soli. W przypadku orzechów, ziaren i pestek należy w następnym etapie je wysuszyć na przykład w piekarniku w najniższej temperaturze.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy,
mateuszdurbas.pl
Sugeruję wizytę: Konsultacja dietetyczna (pierwsza wizyta) - 160 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Moczenie orzechów i nasion przed spożyciem jest dobrym sposobem, aby poprawić ich smak, konsystencję i wartość odżywczą. Właściwe moczenie może również pomóc w redukcji antyodżywczych składników, takich jak kwas fitynowy, co ułatwia przyswajalność składników odżywczych.
Oto kilka kroków, jak prawidłowo moczyć orzechy i nasiona:
Wybierz wysokiej jakości orzechy i nasiona i umyj je dokładnie pod bieżącą wodą.
Umieść orzechy i nasiona w misce i dodaj wodę, aby całkowicie je zanurzyć.
Dodaj łyżeczkę soli do wody, aby pomóc w redukcji kwasu fitynowego. Możesz również dodać inną kwasu fitynowego redukującą substancję, taką jak sok z cytryny, kwas mlekowy lub ocet jabłkowy.
Pozostaw orzechy i nasiona w wodzie na około 8-12 godzin. Czas namaczania zależy od rodzaju orzechów i nasion - na przykład miękkie nasiona, takie jak siemię lniane, można namoczyć krócej, a twardsze orzechy, takie jak orzechy włoskie, mogą wymagać dłuższego czasu namaczania.
Po namoczeniu, odcedź orzechy i nasiona, a następnie dokładnie je spłucz pod bieżącą wodą.
Orzechy i nasiona są gotowe do spożycia. Możesz zjeść je bezpośrednio lub dodać do potraw, smoothies czy sałatek.
Ważne jest, aby pamiętać, że namaczanie orzechów i nasion nie eliminuje wszystkich antyodżywczych składników, ale może znacznie zmniejszyć ich zawartość i poprawić przyswajalność składników odżywczych.
Oto kilka kroków, jak prawidłowo moczyć orzechy i nasiona:
Wybierz wysokiej jakości orzechy i nasiona i umyj je dokładnie pod bieżącą wodą.
Umieść orzechy i nasiona w misce i dodaj wodę, aby całkowicie je zanurzyć.
Dodaj łyżeczkę soli do wody, aby pomóc w redukcji kwasu fitynowego. Możesz również dodać inną kwasu fitynowego redukującą substancję, taką jak sok z cytryny, kwas mlekowy lub ocet jabłkowy.
Pozostaw orzechy i nasiona w wodzie na około 8-12 godzin. Czas namaczania zależy od rodzaju orzechów i nasion - na przykład miękkie nasiona, takie jak siemię lniane, można namoczyć krócej, a twardsze orzechy, takie jak orzechy włoskie, mogą wymagać dłuższego czasu namaczania.
Po namoczeniu, odcedź orzechy i nasiona, a następnie dokładnie je spłucz pod bieżącą wodą.
Orzechy i nasiona są gotowe do spożycia. Możesz zjeść je bezpośrednio lub dodać do potraw, smoothies czy sałatek.
Ważne jest, aby pamiętać, że namaczanie orzechów i nasion nie eliminuje wszystkich antyodżywczych składników, ale może znacznie zmniejszyć ich zawartość i poprawić przyswajalność składników odżywczych.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.