W jakich produktach znajduje się akrylamid i czy istnieją sposoby zmniejszające jego wchłanialność z
4
odpowiedzi
W jakich produktach znajduje się akrylamid i czy istnieją sposoby zmniejszające jego wchłanialność z pożywienia?
Wszystkie produkty wypiekane i smażone będą zawierały akrylamid. Pieczywo, krakersy, pizza, naleśniki, placki ziemniaczane, ciasta itp. Wchlanialności wg mnie nie da się obniżyć. Najlepiej albo zrezygnować z tego typu produktów w diecie, albo jadać okazjonalnie.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Akrylamid to związek powstający podczas smażenia oraz pieczenia produktów, które są bogate w skrobie np. ziemniaki. W przypadku frytek, chipsów powstają duze ilości tego związku. Zjawisko to obserwujemy przez tzw. brązowienie skórki np. w przypadku pieczywa oraz wyrobów cukierniczych.
Zatem chcąc ograniczyć spożycie akrylamidu należy ograniczyć spożycie np. frytek, chipsów, chrupek ziemniaczanych, a także ciast i ciasteczek.
Zatem chcąc ograniczyć spożycie akrylamidu należy ograniczyć spożycie np. frytek, chipsów, chrupek ziemniaczanych, a także ciast i ciasteczek.
Witam serdecznie, zgodnie z wypowiedziami poprzedniczek akrylamid znajduje sie przede wszystkim w produktach spieczonych, smazonych typu chipsy, ciasteczka, ale rowniez w skorce przypieczonego chleba czy kotletach smazonych w panierce. Najepiej wiec unikac smazenia a przede wszystkim nie kupowac ciastek, chipsow itd.
Pozdrawiam
Barbara Dabek
Pozdrawiam
Barbara Dabek
Witam serdecznie, dołączając się do powyższych wypowiedzi dodam, że najlepiej produkty skrobiowe jeść w postaci ugotowanej, gdyż akrylamid osiąga optimum w temperaturze 140–180 °C, ale już powyżej 120 °C może się tworzyć. Dlatego ziemniaki, makarony i kasze (nie prażone) najlepiej jeść po ugotowaniu (nie smażeniu czy zapiekaniu w wysokich temperaturach) a zamiast pieczywa wybierać chociażby na śniadanie płatki owsiane gotowane z ulubionymi dodatkami. Pozdrawiam serdecznie Marzena Wacław-Pazera, dietetyk kliniczny.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.