W mediach czytam: zamiast słodyczy, sięgaj po "pyszną przekąskę" - suszone owoce, 100proc. polski ow
2
odpowiedzi
W mediach czytam: zamiast słodyczy, sięgaj po "pyszną przekąskę" - suszone owoce, 100proc. polski owocowy mix.Po pewnym czasie czytam ostrzeżenie - suszone owoce szkodzą, należy ich unikać. Jak więc to jest?
Witam,
wybór owoców czy to świeżych czy suszonych zawsze będzie lepszy aniżeli gdybyśmy wybrali słodycze. Pamietać jednak należy, jednak że owoce również są źródłem naturalnie występującego cukru - fruktozy a w suszonych produktach będzie znaczna kondensacja tych cukrów. W wyniku braku wody jesteśmy w stanie zjeść takich produktów więcej niż surowych dlatego należy zachować ostrożność. Wszystko co naturalne i niskoprzetworzone ma miejsce w diecie, jednak to ilość węglowodanów jest znacząca. Zależy ona również od stanu zdrowia Pacjenta. Różne jednostki chorobowe mają inne wskazania, ,,normy" tych cukrów, zatem gdy towarzyszą nam problemy związane z gospodarką cukrową wówczas suszone owoce czy obecność świeżych w nadmiernych ilościach będzie kłopotem dla osłabionej gospodarki. Zdrowy Pacjent może w swojej diecie stosować zarówno świeże jak i suszone owoce. Przy zakupie tych drugich warto zwrócić uwagę, aby nie były poddane chemicznej konserwacji np. dwutlenkiem siarki. Szukajmy takich na sklepowych półkach a informację o tym czy produkt był poddany konserwacji chemicznej czy nie zawsze znajdziemy na etykiecie opakowania.
Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
Sports-Med
wybór owoców czy to świeżych czy suszonych zawsze będzie lepszy aniżeli gdybyśmy wybrali słodycze. Pamietać jednak należy, jednak że owoce również są źródłem naturalnie występującego cukru - fruktozy a w suszonych produktach będzie znaczna kondensacja tych cukrów. W wyniku braku wody jesteśmy w stanie zjeść takich produktów więcej niż surowych dlatego należy zachować ostrożność. Wszystko co naturalne i niskoprzetworzone ma miejsce w diecie, jednak to ilość węglowodanów jest znacząca. Zależy ona również od stanu zdrowia Pacjenta. Różne jednostki chorobowe mają inne wskazania, ,,normy" tych cukrów, zatem gdy towarzyszą nam problemy związane z gospodarką cukrową wówczas suszone owoce czy obecność świeżych w nadmiernych ilościach będzie kłopotem dla osłabionej gospodarki. Zdrowy Pacjent może w swojej diecie stosować zarówno świeże jak i suszone owoce. Przy zakupie tych drugich warto zwrócić uwagę, aby nie były poddane chemicznej konserwacji np. dwutlenkiem siarki. Szukajmy takich na sklepowych półkach a informację o tym czy produkt był poddany konserwacji chemicznej czy nie zawsze znajdziemy na etykiecie opakowania.
Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
Sports-Med
Sugeruję wizytę: Konsultacja dietetyczna (pierwsza wizyta) - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Owoce są źródłem cukrów prostych oraz błonnika i nie powinno się rezygnować z nich w diecie. Owoce suszone są zdecydowanie bardziej kaloryczne niż świeże i spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do wzrostu wagi. Ponadto zawarte w nich cukry proste mogą powodować wzrost np. trójglicerydów. Suszone owoce są zwykle konserwowane związkami siarki. To wszystko razem sugeruje umiar w spożywaniu owoców suszonych. Są one elementem dobrze zbilansowanej diety i każda przesada nie będzie korzystna dla naszego zdrowia. Radzę także wybierać takie które nie są konserwowane związkami siarki.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.