W tym roku dowiedziałam się, że mam SIBO i od kilku miesięcy stosuję dietę FODMAP. Wyniki badań z kr
1
odpowiedzi
W tym roku dowiedziałam się, że mam SIBO i od kilku miesięcy stosuję dietę FODMAP. Wyniki badań z krwi: p/c. p/tkankowej transglutaminazie IgA i p/c. p/gliadynie IgG mam ujemne, więc celiakia została wykluczona. Czy w związku z tym mogę jeść produkty z glutenem? Czy właśnie nie, ponieważ SIBO wiąże się również z dietą bezglutenową? Pozdrawiam.
Dzień Dobry
Jeżeli badania zostały wykonane prawidłowo czyli podczas narażenia na gluten (min 2 kromki chleba pszenicznego dziennie przez min 1-3 miesiące) oraz IgA całkowite było prawidłowe to nie ma podstaw do rozpoznania u Pani celiakii a więc również zastosowania diety bezglutenowej. Pozdrawiam.
Jeżeli badania zostały wykonane prawidłowo czyli podczas narażenia na gluten (min 2 kromki chleba pszenicznego dziennie przez min 1-3 miesiące) oraz IgA całkowite było prawidłowe to nie ma podstaw do rozpoznania u Pani celiakii a więc również zastosowania diety bezglutenowej. Pozdrawiam.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.